Gurur tablosu: Yerli helikopter gelecek yıl sergilenecek

İlk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılacak olan yerli helikopter gelecek yıl sergilenecek.

Üç yıldır proje aşamasında olan yerli helikopter hakkında yeni bilgiler gelmeye başladı. Türk yapımı bu helikopterle birlikte özellikle son yıllarda sıkça karşımıza çıkan yerli araçlara bir yenisi daha eklenmiş olacak.

Yerli otomobil öncelikle ticari taksi olarak kullanılacak
Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü yola çıktı
Geliştirilen yerli helikopter, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan UH-1'in yerini alacak. Gelecek yıl IDEF kapsamında sergilenecek olan helikopter, ilk uçuşunu da bir sonraki sene yani 2018'de yapacak. Bu kapsamda ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılacak. Akabinde ihtiyaç doğrultusunda diğer kurumlar için de üretimler gerçekleştirilecek.
20.000 feet yani yaklaşık 6.000 metre yüksekliğe çıkabilecek olan yerli helikopter, iki pilota ek olarak 12 yolcu kapasitesi sunacak. Helikopterin hızının 120 knot'a kadar çıkabileceği belirtilenler arasında.

Helikopterin nihai versiyonu önümüzdeki sene 9 ile 12 Mayıs arasında gerçekleşecek olan IDEF 2017'de sergilenecek. Bu aracın en önemli özelliği ise gelecek yıllarda geliştirilecek olan diğer yerli helikopterler için örnek teşkil etmesi. Böylece farklı kapasite ve boyutlarda birden fazla yerli otomobil geliştirilecek ve ihtiyaçlar doğrultusunda farklı mercilerde kullanılacak.

Sivil ve askeri sertifikasyonların tamamlanmasının ardından helikopterin en erken 2021'de envantere gireceği tahmin ediliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >