Güvenli Bölge: ABD sokakları neye isyan ediyor?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de bu hafta, bir polis tarafından boğularak katledilen siyahi George Floyd'un ardından karışan ABD sokakları, bölgesel gelişmeler ve Türkiye'de yaşanan son olaylar enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin tüm sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla yayınlanan Güvenli Bölge'de bu hafta George Floyd'un katledilmesinden, Ermenistan'ın PKK'ya yeniden kucak açmasına kadar birçok önemli konu tartışıldı.

ABD'de bir öfke birikimi ve ekonomik sıkıntı yaşadığını ifade eden Mete Yarar, COVID-19 kriziyle birlikte işsiz kalan ve evlerde düşünmeye başlayan Amerikan halkının Floyd'un katledilmesinin ardından tüm yaşananlara tepki amacıyla sahaya indiğini belirtti.

  • Libya'daki son gelişmeleri de değerlendiren Yarar, Rus askeri milis grubu Wagner'in sahadan çekilmesinin perde arkasında Hafter ve destekçilerinin kara savaşıyla istediklerini elde edemeyeceklerine düşünmelerinin yattığını ve bu bağlamda BAE ve Suudi Arabistan gibi devletlerin Hafter'e daha fazla uçak ve SİHA göndererek havadan bir zafer elde etmeye çalışacaklarını söyledi.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

ABD sokakları neden karıştı?

Amerika'da geçen yıl ortalama 220 siyahi kişi polis tarafından öldürülmüş, nüfusa göre oranla fazla öldürülen onlar. Kerem Alkin'in paylaşımına göre ABD halkının %30'unun bankada parası yok, %60'ının cebinde ise 1000 dolardan daha az para var. Trump, bu düzene savaş açıp seçimi kazanmıştı. ABD'de işsizlik düzeyi korona öncesinde en düşük seviyeye ulaşmıştı ancak insanlar işleri durunca düşünmeye başladı.

Amerika'da durum sanıldığı gibi değil

  • Amerika'da çok yaşlı insanlar hayatta kalabilmek için iki işte birden çalışıyor. Sağlık sistemi kötü. New York kadar kötü kokan bir şehir bilmiyorum. Her yer çukur.

Washington Havalimanı'na indim, bizim en kötü havalimanımızdan kötü. Ülke yorulmuş durumda ama ciddi bir para gerekiyor. Yolların yeniden yapımı, tünellerin inşası, sağlık sistemi derken ciddi aktarım gerekiyor.

ABD'de işsizlik had safhada

İnsanların ekonomik açıdan zor durumda olması, COVID-19 krizi ve yaşanan bu olaylara artık sessiz kalmak istememesi patlamaya sebep oldu. 1929 Buhranı gibi bir durum yaşanıyor Amerika'da. ABD şu anda Çin'e çökmek istiyor. 100 trilyon dolarlık tazminat isteyeceklermiş. Dünya başka bir yöne savruluyor. ABD'nin krize girmesi, dünyayı öksürüğe değil zatürreye yakalatacak. 350 milyonluk ülkede 43 milyon kişi işsiz.

Trump'ın kilise önünde 'İncil'le poz vermesi

Trump, kilisenin önünde İncil'le poz verdi Trump sıkı bir Hristiyan değil ama, oportünist bir adam ve Cumhuriyetçi tabanı çok iyi biliyor. İş insanı olması sebebiyle de halkın durumuna çok hakim. ABD halkı kendi değerlerine ve inançlarına bir saldırı olduğunda ayaklanır. Trump ikisine de çok iyi kullanıyor. Trump, kendini beyaz ve Protestan gören gruba sesleniyor, İncil'le de Evanjelistlere mesaj veriyor. Onlar bu mesajı aldılar. Trump aynı zamanda Demokratlar'a oy veren Evanjelistlere de oynuyor. Bildiğimiz Trump. Toplumu çok iyi biliyor.

Rusya ne yapmaya çalışıyor?

Rusya'nın Akdeniz'de üs istediği iki ülkeden birisi Libya'ydı. Rusya'nın bölgede petrol açısından bir talebi yok, elindeki petrolü bile satamıyor, doğal gaz rezervleri had safhada. Onlar için önemli olan onlara yakın bir grubun bölgede ya da iktidarda bulunması. Rusya için Suriye'nin ya da Libya'nın bütünlüğü önemli değil. Kendi kazanımlarını sağlayacak bir grup olsun, onlar için yeterli. Libya'da sahil kesiminde kendisiyle çalışacak bir iktidara razılar. Bu organizasyonun finanmasını BAE'ye yıkıp, üstüne para ve alan kazanması müthiş bir şey. Libya'nın tamamında kalmak gibi bir istekleri olduğunu düşünmüyorum.

Barış Çakan'ın öldürülmesi

Bilinçli ve planlı yapılan bir olay var ortada. Bir Kürt kökenli kardeşimiz öldürüldükten sonra hemen, "Kürtçe dinledi diye üç kişi tarafından katledildi" denildi ve buna bağlı bir Almanya'dan tag açıldı. Valilik olayın bu şekilde olmadığını açıklamasının ardından babası da durumu anlattı. Babası, "Barış, ezan okunurken müziğin yüksek olduğunu söylemiş ve ardından öldürülmüş" dedi. Olayın gerçekliği ortaya çıktıktan sonra o parti "Provokasyona gelmeyelim" demedi, olayı büyütmeye devam etti. Bir grup da olayı anlaşılmaz bir hale getirmeye çalıştı. Babasının açıklamasını terse çevirip servis ettiler. Olaya takla attırdılar. Olayda ne Kürtlük ne de Kürtçe ile alakalı bir şey yok. İki gün sonra o çocuğu unutacaklar. Ailesiyle görüşmeyecekler. ABD ile Türkiye'yi bağdaştıracak bir malzeme bulmuşlardı. Amaçları tüm dünyaya bir kişinin Kürtçe dinlediği için katledildiği mesajı vermekti. Yasin Börü bir Kürt değil miydi? Yasin ne yaptı da onu katletmeye hak buldunuz kendinizde?

Libya ve Suriye'de son durum: Wagner neden çekiliyor?

Libya UMH Başkanı Serrac, perşembe günü Türkiye'ye geliyor. Muhtemelen önemli anlaşmalar imzalanacak. Libya'da çöl de olsa sahayı kontrol etmek gerek. UMH'nin elinde yüz binlerce asker yok. Eldeki imkanlarla mucize çıkarmaya çalışıyorlar. Hafter ve ona akıl verenler Wagner'i sahadan çekerek sahaya daha fazla İHA ve uçak sokmaya başladılar. İdlib'de yaptıklarını burada da deneyecekler. Kara harekatını başaramayacaklarını biliyorlar. Libya'da sıkışıldığında İdlib'de, İdlib'de sıkışıldığında Libya'da bir şey görebiliriz. İran şu anda bir grubu Hafter'e desteğe göndermeye başladı. İran milisleri, Suriye ve Libya'da yığınaklanma yapıyor. Suriye'de M4- M5 kara yoluna doğru bir operasyon görebiliriz.

Ermenistan, PKK'ya kamp mı verdi?

Özellikle Ermenistan sınırından Türkiye sınırına girmeye çalışan ciddi bir terörist yapılanması var. Şimdi çatışmalar Kars, Iğdır ve Bitlis gibi güzergahlara kaymaya başladı. Ermenistan'ın Karabağ'da PKK'ya kamp verdiği ve eğitim sağladığı istihbaratı var. Çünkü Kuzey Irak'ta hareket edemiyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >