Güvenli Bölge: 'Barış Pınarı'nın yeni adresi neresi olacak?'

Güvenli Bölge.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla ekrana gelen 'GZT özel programı' Güvenli Bölge, bu hafta 'Barış Pınarı'nın yeni adresini' konu aldı. Suriye'deki terör unsurlarına karşı başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın Libya ve Akdeniz'e taşınma ihtimalinin konuşulduğu program, anlık sorulara verilen anlık cevaplarla, GZT üzerinden on binlerce izleyiciye ulaştı.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla ekrana gelen GZT özel programı Güvenli Bölge, rotasını Libya ve Akdeniz'e yöneltti. Suriye'de, terör unsurlarına karşı başlatılan 'Barış Pınarı Harekatı'nın yeni rotasının neresi olacağı' sorusu, GZT'de cevap buldu.

Güvenli Bölge, Times'ın 'Türkiye üçüncü sondaj gemisini hazırlıyor' başlıklı haberini ve bu içeriğin Türkiye ve dünyadaki yansımalarını konuşarak başladı. Türkiye'nin, Fatih ve Yavuz'un ardından Doğu Akdeniz'e üçüncü sondaj gemisi gönderme arayışını Mete Yarar ve İsmail Halis değerlendirdi.

Yunanistan eski Dışişleri Bakanı'nın Libya açıklamaları Güvenli Bölge'de

Mete Yarar, Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı Bakoyannis'in, ülkesinin Türkiye ile savaşa girmesi halinde yalnız kalacağını ve Kardak'tan bu yana en büyük krizi yaşadıklarını ifade ettiği açıklamalarını yorumladı.

"Yıllar sonra ilk kez, Akdeniz'de bir ülke bu kadar net bir garantör olarak yer alıyor. Yunanistan'ın, Türkiye'nin Libya anlaşmasına dair yaklaşımı bu yüzden ortaya çıkıyor."

Mete Yarar ve İsmail Halis, Yunanistan'ın Libya anlaşmasına yönelik açıklamalarına farklı bir bakış açısı getirdi. Mete Yarar, Türkiye'nin Libya ile anlaştığını ve bu durumunun Yunanistan'ı ilgilendirmeyeceğini ifade etti.

"Türkiye, Doğu Akdeniz'de kendi bölgesini belirliyor, gidip de Atina'nın önünden hat çizmiyor"

"TİHA'ların yapıldığı BAYKAR merkeze gittim, orası artık farklı bir noktaya gelmiş"

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Baykar'a yaptığı ziyarette gözlemlediklerini Güvenli Bölge'de anlattı. Yarar, 'Her gittiğimde duygulanıyorum' şeklinde özetlediği Baykar'ın TİHA'ları için özel bir parantez açtı ve 2002 yılında 56 olan 'savunma sanayi projesi ürete firma sayısının 2019'da 1448'e çıktığını' vurguladı.

2002'de 248 milyon dolar iken 2019 itibariyle 2 milyar 200 milyon dolar'a yükselen savunma ve havacılık ihracatı üzerine yorum yapan Mete Yarar, savunma standartlarındaki yükselişin altını çizdi. Yarar, 'Daha az ithalat' yapmaya konsantre olunduğuna da değindi.

BAYKAR'da ne olmuştu?

Milli teknoloji hamlesiyle dışa bağımlılığı yüksek oranda azaltan Türkiye, bu hafta içerisinde yeni bir havacılık hamlesiyle tanışmıştı. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın 6 Aralık 2019 Cuma günü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştirilen ilk uçuş testi başarıyla tamamlanmıştı.

BAYKAR tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılan, Ukrayna ve Katar’a da ihraç edilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’ndan daha uzun ve daha geniş olan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı stratejik görevler icra edecek.

"Bize ait olmayan bir uçağı artık uçurmayalım"

Mete Yarar, Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılmasının Türkiye için olumlu olduğunu ifade etti. Yarar, orta vadede 'bize ait olmayan herhangi bir uçağı uçurmayalım' diyerek, F-35 programına dahil olmanın askeri anlamda Amerika Birleşik Devletleri'nin kontrolüne girmek olduğunu da sözlerine ekledi.

"F-35'leri satın alabilirsiniz ama asla başkasına karşı savaştıramazsınız" sözünü referans alan Mete Yarar, İngiliz bir pilotun 'F-35 pin kodunu yanlış girdiği için uçuramaması' örneğiyle de konunun önemine dikkati çekti.

Mete Yarar, 'F-35 uçan bir dizüstü bilgisayarken ve tamamı ABD tarafından hazırlanmışken bunun bize ait olduğunu düşünmek saçmalıktır.' dedi.

GZT YouTube, 2020'ye 100 bin girsin!

GZT'nin YouTube kanalı Güvenli Bölge'nin gündemindeydi. Mete Yarar ve İsmail Halis, 93.5 bin abonesiyle YouTube'un yeni medya platformu konumundaki GZT'nin abone sayısının 100.000'i geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Mete Yarar, 'herkes bir arkadaşını getirsin, haftaya 100 bin olalım!' diyerek GZT takipçilerini harekete geçmeye çağırdı. Mete Yarar, 'haftaya selam mesajlarına 'kaç kişiyi abone ettiğinizi de ekleyin' dedi.

GZT içerikleri YouTube'da seni bekliyor!
GZT içerikleri YouTube'da seni bekliyor!
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >