Güvenli Bölge: Distopik bir dünyada Güvenli Bölge neresidir?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de koronavirüs meselesi enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin sosyal medya hesaplarından naklen yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla ekrana gelen Güvenli Bölge'nin bu haftaki bölümünde Türkiye'de görülen ilk koronavirüs vakaları özelinde Kovid-19'un dünyadaki etkileri tartışıldı.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Avrupa'ya bir şey öğretememişiz"

Avrupa'nın temizlik anlayışı değişecek gibi görünüyor. Biz yıllardan beri tarihten örnek verirken, "Avrupa'ya şunları bunları öğrettik derdik" ama, öğretemediğimiz ortaya çıktı.

"Bu devlet ceberut değildir"

"Bugün için çok fazlasıyla anlamıyoruz ama Allah bizi kötü günlere götürmesin. Bu devletin büyüklüğünü, bu devletin vatandaşına hassasiyetini göreceksiniz." demiştim. Bu devletin hataları olabilir ama ceberut değildir.

'Sürü bağışıklığı' ve İngiltere

İngiltere'deki gibi "Sosyal bağışıklık kazanacağız, yaşlılar bizim için önemli değil." deyip "Rahatsız oluyorsanız da evden çıkmayın, sağlık merkezlerini rahatsız etmeyin" denilseydi gördüğümüz kadar medeni bir ülke olurduk. Hollanda da aynı şeyi deniyormuş. Almanya ve Fransa'da da aynı durum var galiba. Bu deneyi Türkiye yapsa kıyamet kopardı.

"Küba'yı görüyor, Türkiye'yi görmüyor"

Bu kadar pozitif olay yaşanırken hala Türkiye'yi örnek göstermemek için çaba gösteren insanlar var. Küba'yı, İtalya'yı örnek gösteriyor. İran'dan, Çin'den bahsediyor ama Türkiye'yi görmezden geliyor, Türkiye'yi listeye sokmuyor.

"Virüse sempati duyan bir kitle var"

Bazısı savaş karşıtıdır, bazısının İran'a, FETÖ'ye, PKK'ya sempatisi vardır ama ilk defa virüse sempati duyan bir grupla karşılaşıyorum. Virüsün yayılmamasından rahatsız oluyorlar. "İtalya'da, Fransa'da olur da biz de nasıl olmaz? Biz kimiz ki onlar bile engelleyemedi." dediler.

"İhmalkarlık cana mal olur"

Son zamanda bu kadar hızlı yayılabilen başka bir virüs olmadı. Bu virüsün etnisitesi, dini, yaşı yok. Bu virüsün herkesi birleştirmesi gerekir. Oran yüzde yüz olmalı. Bundan sen zarar görmesen, bir sevdiğin zarar görecek, sevdiğin insanı göremeyeceksin. 14 gün sabret, herkes yaşasın. Yaptığın her ihmal bir insanın ya da birçok insanın seri halinde ölümüne sebep olacak.

"Sağlık Bakanı bu ülke için dertleniyor"

Sağlık Bakanı'nın gözlerinin kan çanağına döndüğü bir fotoğrafı vardı. Sağlık Bakanı diyoruz ama kendisi de bir hekim ve sağlık sektörünün içinde. Bu işi bilen ve işin içinde olan bir bakan. Dertlenen bir adam. Bu ülkenin memleketi için dertlenen insanlara ihtiyacı var.

Kovid-19 biyolojik silah mı?

'Tanrı'yı kıyamete zorlamak isteyen grubun' yapacaklarının sınırı yok. Mescid-i Aksa'yı bombalayıp, yıkmayı planlayan grup sence biyolojik silah yapıp bunu denemez mi?

PKK saldırılarına da değindi

Son 15 günden beri sistematik ve düzenli bir şekilde içeri sızmaya çalışan büyük gruplar var. PKK bunu tek başına akıl edemez. Birileri demek ki bunlara "Türkiye'ye saldırın" diye talimat vermiş.

İsmail Halis FETÖ'cülerin oyununu anlattı

Hapishanedeki FETÖ'cülerin koronavirüs gerekçesiyle dışarı salınması isteniyor. FETÖ'cü karaktersizliği virüsü bile kullanmak istiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >