Güvenli Bölge: Dünya Covid 19 sonrasına hazır mı?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin YouTube hesabından canlı olarak yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla ekrana gelen Güvenli Bölge'de bu akşam Covid-19 salgını sonrasında dünyanın nasıl şekilleneceği ve bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Selçuk Bayraktar neden hedefe konuldu?

Ben daha önce, "Bayraktar ailesinin avukatıyım" demiştim. Hala aynı yerdeyim, geri adım atmış değilim. Geminin rotası belli. Bizim duruşumuz vatandan yana. Sessiz kaldığımız müddetçe bu ülkenin kahramanlarına saldıracaklar, kurumlarda bir şey bulamayınca kişiler üzerinden tartışmaya başlayacaklar demiştim. Onlar yavaş yavaş görünüyor. Bu rotayı belirleyenlerin önünde durmak gerek. Bir sonraki neslin korkuya kapılmaması için bu rol modellerin bizim tarafımızdan korumaya ve desteklememiz gerek.

Libya'da neler oluyor?

Libya konusuna Sayın Cumhurbaşkanı da değindi ve sevindirici haberler geleceğini söyledi. Bu konvansiyonel değil hibrit bir savaş; işin içinde yerel unsurlar da var. Sayın Cumhurbaşkanı'nın önüne her gün rapor geliyordur. Libya'da şu an üç cephe var ve buralarda çatışmalar devam ediyor. Olaylar daha da değişecektir. Libya'da UMH'nin en büyük problemi aldığı yerleri elinde tutamamasıydı. Türkiye'nin bölgeye girmesiyle topraklar kaybedilmemeye başladı.

Libya'da mücadele nasıl ilerliyor?

İyi bir askerin yetişmesi için en az 6 ay gerekir. İsteği ve arzusu olmayan kişiler aylar da geçse ilerleme kat edemeyebilir. Suriye'den Libya UMH'ye destek için giden savaşçılar girilemez denilen yerlere 30'arlı gruplarla girdiler. Hafter'in yanındaki komutanların öldürülmesi basit bir mesele değil. Bu istihbarat sayesinde gerçekleşti. Şimdi çok derinlikli operasyonlar icra edilmeye başlandı.

Libya'da yapılan son operasyonlarla birlikte UMH'ye biat eden şehirlerin büyük çoğunluğu petrol şehirleri. Türkiye'ye Kaddafi döneminde tahsis edilen, petrol çıkarılabilecek alanlar vardı. Bu şekilde cari açığı kapatabiliriz diye düşünüyorum.

Milli savunma sanayinde son durum

Akıncı henüz TSK envanterine girmedi. Şu an test aşamasında. Üzerinde ASELSAN'ın üreteceği radarlar olacak. Akıncı, aynı zamanda hava unsurlarına da müdahale edebileceği için bir SİHA değil TİHA. Tasarımı gittikçe farklılaşıyor. Kompozit malzeme üretim tesisi ile SİHA/TİHA gövdelerini kendileri üretiyorlar. SİHA'ların Libya'ya gittiği yönünde duyumlar var.

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesi

Türkiye'nin huzurevleri ve sağlık bakım merkezlerindeki insanların korunması için yaptıklarını DSÖ, dünyaya anlatmaya başladı. Bu beni çok mutlu eden bir gelişme. Avrupa'da yaşlılar ölüme terk edildi. Onlara bakanlar Kovid-19 gerekçesiyle iş bıraktı ve bakımsızlıktan, beslenememekten insanlar öldüler. Bu olaylar birinci dünya ülkelerinde yaşandı. Biz de öyle olmadı. Biz yaşlılarımızı başımızın tacı olarak gördük.

"Yeni bir projenin içinde olmak kolay değil"

M5 dergisiyle bugünden itibaren çalışmaya başladım ve onların baş danışmanı oldum. Benden çok istenen şeyleri hayata geçireceğim bir iş oldu bu. Gençlerin önünü açacak bir dergi olacağız. Yeni bir projenin içinde olmak kolay değil.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >