Güvenli Bölge: Evde Kal Özel Yayını

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla her hafta salı günleri yayımlanan Güvenli Bölge programında bu hafta bölgesel ve küresel birçok konu derinlemesine ele alındı.

İzleyicilerden gelen mesajlara anlık cevapların verildiği yayında Mete Yarar samimi ve dobra değerlendirmelerde bulundu:

Habertürk'te katıldığı yayını değerlendirdi

Espri yapmanın bir zeka ürünü olduğunu düşünüyorum. Ertesi gün yorumları okudum ve çok güldüm. Helal olsun demek ki insanların gülmeye ihtiyacı varmış. Veyis (Ateş) onu açıkladı aslında. Evde yayın yapıyoruz. Öyle bir ses çıkmasının imkanı yok. Oradan üretilen espriler çok iyiydi. Gülebilmek çok güzel.

Koronavirüsten sonra dünya nasıl değişecek?

Aslında hiçbir şeyi henüz anlamadık. Bugün konuşacaklarımız gerçekleşecek olanların onda birini anlatmaya dahi yetmez. Büyük krizler beraberinde büyük değişimler getiriyor. Bazı ülkeler haritadan silinebiliyor, arka sıralara düşebiliyor. Bu devletlerin liderlerinin ve milletlerinin reflekslerine göre değişebiliyor. Koronavirüs anlaşılabilmiş olsaydı biz bugün suni konuları tartışıyor olmazdık. Beraber ortak akıl için çalışırdık. Bilim insanları ortak akılla hareket ediyor. Onların siyaset ürettiklerini görüyor muyuz? Farklı görüşten insanlar kol kola virüse karşı mücadele veriyor.

"2,5 milyar çalışan insanı etkiledi"

Bu olay (koronavirüs salgını) Kasım ayında ortaya çıktığında bitiş tarihi için önce Mart dendi, sonra Nisan, Mayıs denirken şimdi Eylül ayı deniyor. Salgın, dünyada 2 buçuk milyar insanın işini etkilemiş. Kimi işinden olmuş, kimi izne çıkarılmış, kimi eve geçmiş, kiminin işleri durgunlaşmış. 5 milyon insanın bu hafta ABD'de işsizlik maaşına başvurması bekleniyor. İspanya, İtalya, Fransa, New York gibi turizm merkezlerinin durumu ortada.

"Fikir üretimi engelleniyor"

Bugünlerde insanların fikir üretmemesi için çabalanıyor. O kadar tuhaf olayları gündeme getiriyorlar ki. Bu absürt konular yüzünden tartışmıyoruz, fikir üretmiyoruz. Bu ortamda yeni fikir beyanından çekiniyor insanlar. Bir an önce dezenformasyonu engellersek fikir üretimi başlar ve ülkemizin önü açılır.

Libya'da neler oldu, neler oluyor, neler olacak?

Libya'da karşı tarafın üç ülkenin desteği ile ciddi tank, roketatar, uçak ve paralı askerleri olduğunu söylemiştik. Önce karşı tarafın elindekileri bitirmek için operasyon planlandı. Ya ciddi sevkiyat yapacaksın ya da onların denge bozucu silahlarını etkisiz kılacaktınız. Uçakları, SİHA'ları, hava savunma sistemleri ve gelişmiş helikopterler bu kapsamdaydı. Her gün düzenlenen uçuşlarla onlar vuruldu ve bir denge noktasına gelindi ardından karşı tarafın yapacağı hamleler takip edildi.

UMH'nin yapacağı ilk işin Tunus sınırını birleştireceğini sonrasında Cezayir sınırına yoğunlaşacağını söylemiştik. UMH başkentinin güneyine doğru bir hareket başlayacak gibi görülüyor. El Sarrac bugün yaptığı açıklamada, "Hain komşularımız, başka ülke uçaklarına müsaade ederek bizim bombalanmamıza göz yumdu" dedi. Hafter'in dışında Libya'yı bombalayan güçler olabilir.

Süleyman Soylu'yu anlattı

Süleyman Soylu'nun yaptığı işlerin toplumda bir karşılığını olduğunu söylerdik. O gece atılan milyonlarca tweet Soylu'nun toplumdaki karşılığını gösterdi. Toplumun yüreğine dokunabiliyorsanız her yaptığınız hizmet daha rahat anlaşılıyor. İstifa haberini aldığımız o gece katıldığım yayında "Ben gitmesini istemiyorum. Kalması Türkiye'nin hayrına" demiştim. Fahrettin Koca da siyaset yapmadan iş yapmaya çalışıyor, tıpkı Süleyman Soylu gibi. Devlet adamı olmak böyle bir şey.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >