Güvenli Bölge: 'Evde Kal' özel yayını

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin YouTube hesabından canlı olarak yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla ekrana gelen Güvenli Bölge 'Evde Kal' özel yayınında bölgesel gelişmeler ve Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesi geniş şekilde ele alındı.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Afrin'deki terör saldırısı

Teröristlerin din diye bir derdi yok. İnsanların iftar için alışverişe çıktıkları bir saatte bomba patlatıyorlar. Terör örgütünün insanlığı, dini, insafı yok. Biz oradayken de pazar yerinde bomba patlatmışlardı ama böyle vahim bir tablo yoktu. Terör saldırısından bir hafta önce kullanılmamış mühimmatlar yakalanmış ve bunların HTŞ üzerinden örgüte aktarıldığı söylenmişti. HTŞ daha önceden de saldırdı. HTŞ'nin direkt ya da dolaylı hiçbir saldırısı Türkiye'ye fayda göstermemiştir.

Bölgede neler oluyor?

Bölgedeki tüm süreçlerin aynı gruplar tarafından koordine edildiğini açıklamıştım. Suriye'de gördüğümüz kadroyu Irak'ta, Irak'ta gördüğümüz kadroyu Libya'da görüyoruz. Gerçekten Türkiye'ye geri adım attırmak istiyolar ve ortak saldırıyorlar. Türkiye'nin pes edeceği bir nokta arıyorlar.

TSK İdlib'de 150 tank imha etmişti. Bu çok büyük bir rakamdır. Altay tankına yatırdığımız paraya bakınca rakamın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Önce Irak'ta sonra Suriye'de sonra Doğu Akdeniz'de, Libya'da saldırıyorlar. TSK, 5 cephede tüm saldırıları püskürttü, hatta mevzi kazandı. Türkiye, artık bir üst seviyeye ulaştı. TSK'nın Libya'daki operasyonu güç gösterisi değildi, ne yapacağını gösterdi. Türkiye hava üstünlüğünü istediği yerde sağlayabilir. 3 tanker uçağı ile 120 uçağa ikmal yapabilirsin.

ABD sahaya dönüyor

Amerikalılar, apar topar çıktıkları Fırat'ın doğusuna geri dönmek istiyor. Erbil'e çektiği malzemeyi tekrar sahaya indiriyor. Gelen istihbarat bilgisi bu yönde. ABD, tekrar oyuna dönüyor. Bunu hem İran'ı sıkıştırmak için hem de Trump'ın koronavirüsle sarsılan karizmasını düzeltmek için kullanacaklar.

Süreç, "Basra Körfezi'nde gemilerimize dokunan olursa vurun" açıklamasıyla başladı. Bölgedeki hareketlilik ile ABD petrolünün fiyatı yine zirve yapacak. Müdahale olmazsa ABD'deki 500 tane petrol şirketi iflas edecek ve ABD ekonomisi bunu kaldıramaz. Basra Körfezi'nde bir yangın çıkar mı ve bu yangın kime yarar sorularına bakmalıyız.

Petrol fiyatları

Dünyada petrolün yerine konulabilecek bir şey henüz yok. Elektrikli otomobiller vs üretiliyor ancak bu tablo bir anda değişmez. Elektrik bir dönemde petrol ile üretiliyordu. Avrupa'da nükleer santrallerin kurulması ile elektrik krizi aşıldı. Petrolün payı gittikçe azalacak çünkü kullanıldığı alanlar daralıyor.

"Türkiye şov yapmıyor"

Sizin bugün gördüklerinizi ben bir asker olarak yıllardır sahada, arazide görüyorum. "ABD bir tek vatandaşını dışarıda bırakmaz, büyük bir devlet" diyenler, biz bir vatandaşımız için ambulans uçak havalandırdığımız zaman, "Şov yapıyorsun" diyorlar. Niye biz küçük devlet miyiz? 76 ülkeden 60 bin kişiyi ülkesine taşımak şov mu? Bunu yapabildiğimize göre büyük bir devletiz.

Türkiye, bu kadar hastaneyi, yoğun bakım odasını da şov olsun diye mi yaptı? Bugün gördüklerim ayrı bir haz veriyor bana. Gurbetteki vatandaşını orada bırakmıyorsun, onları sahipsiz hissettirmiyorsun. Bundan daha güzel ne olabilir? İspanya'da, İtalya'da hastaneye alınacak kişiler seçilirken bizde yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 60'a ulaşmadı. Bunları planlamak da mı şovdu?

F-35'ler ve Milli Muharip Uçak Projesi

Türkiye, Milli Muharip Uçak (MMU) projesine motive olmuş durumda. F-35'lerin alınması bu motivasyonu geriletir, kaynaklar o yöne akar. Türkiye, F-35 projesinde büyük deneyimlere ve önemli bilgilere sahip oldu. Malzeme tedariği ve binlerce teknik bilgiye hakimiz. Bu tecrübenin maddi bir karşılığı yok. Onlarca milyar dolar verseniz alamazsınız o bilgileri. Türk firmaları F-35 için ürettikleri siparişleri yıl sonuna kadar teslim edecek. Yeni sipariş gelmiyor artık.

Bakan Koca'nın 'ambulans uçak' açıklamasını değerlendirdi

Korona üzerinden saldıramayınca arkadan hançerlemeye çalışıyorlar. Sağlık Bakanı bu durumla alakalı açıklama yapmak durumunda kaldı. Bize 'troll' diyecekler diye korkacak halimiz yok. Söylemeye devam edeceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >