Güvenli Bölge: Libya'da neler oluyor?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin YouTube hesabından canlı olarak yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla yayımlanan Güvenli Bölge'de Libya'da yaşanan sıcak gelişmeler bu haftanın ana konusuydu.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sıcak gündem Libya

Libya'da her şey planlara uygun şekilde ilerliyor. Tunus sınırı alındı ve kapı açıldı. Vatiyye Üssü'nün alınmasıyla Tunus sınırının tamamı ele geçirilmiş oldu. (Hafter milisleri) Vatiyye'yi vermemek için çok direndi. Vatiyye, ÖSO'nun almaya çalıştığı Dabık gibi bir yerdi. Vatiyye ile tüm dengeler değişti. Vatiyye'nin alınmasından öte, alınan yerlerin elde tutulmasıdır önemli olan. Şu an gelinen noktada alınan yerler elde tutulduğu için karşı taraf büyük kayıplar vermeye başladı.

Bundan sonraki aşama sanırım Cezayir sınırı olacak. Bildiğim kadarıyla Cezayir sınırında Libya UMH'nin kapısı yok. Cezayir'le bağlantı çok önemli. Bu şekilde ticaret başlayabilecek, kara yolu kullanılabilecek. İyi haberler gelecektir. Cezayir sınırındaki aşiretlerle anlaşılırsa çatışma olmadan o bölgeler UMH'ye bağlanabilir. Benim gördüğüm o tabloya gidiyoruz.

Hafter, başkentin altındaki kuvvetlerini kaybettiği anda çözülme çok kuvvetli olacak. BAE, Rusya ve Mısır'ın başını çektiği gruplar acilen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundular. Bu durum, Hafter'in çöküşe gittiğini gösteriyor. UMH ateşkesi kabul eder mi bilmiyorum ama üç devletin ateşkes talebi önemli bir gelişmeydi.

Hafter'e silah desteği nasıl ulaştırılıyor?

(Hafter'e ulaşan silahlar) Bunlar nakliye uçakları ve Mısır üzerinden Libya'ya sokuldu. Biz İdlib Operasyonu öncesinde, TB2'lerin Pantsir'leri ve diğer hava savunma sistemlerini defalarca vurduğunu söylemiştik. Libya'da elde edilen tecrübeler, İdlib'de de kullanıldı. TB2'ler sahada iyi iş çıkardı. Bugün yaşananlar sürpriz değildir. Türkiye'nin savunma sisteminin PR'ı için bundan daha iyisi olamazdı.

Milli savunma sanayinde son durum

'Hisar O' daha TSK envanterine girmeden Bangladeş'ten teklif aldı. Filipinler, ATAK helikopteri siparişi verdi. Pakistan ordusu da zorlu coğrafya koşullarını göz önüne alarak ATAK siparişi verdi. Bugün önemli olan İHA/SİHA gibi çok önemli teknolojilerin satışıdır. Bu TSK'nın iyi bir envanterinden, savunma sanayi firmalarının stratejilerinden ve canhıraş şekilde çalışan mühendisleri sayesinde gerçekleşiyor.

Libya mücadelesi

Libya'da karşımızda gördüğümüz ülkeler sıradan ülkeler değil. Hafter bizimle baş edemez ama kullandığı silah sistemleri çok basit değil. Uçakları, tanksavarları hiçbiri eski değil. Pantsir 50 senelik bir sistem değil.

Libya'da bulunan silahlar ne yapılacak?

Bu silahlar istihbarat amacıyla kullanılır, getirilebiliyorsa ülkeye getirilir ve tekrar sökülür. Mesela Konya'da tüm hava savunma sistemlerinin konulduğu bir test merkezi var. Dünyada bu merkezden iki tane var. Burada Rus silahlarının tamamına yakını var. Pilotlarımız bu sistemlere karşı eğitim alıyorlar. Gördüğüm kadarıyla kullanılabilecek durumda değiller. ASELSAN ya da diğer kuruluşlar tarafından sökülüp, teknolojisi incelenir. Havan mermileri vs hepsi imha edilir, çünkü içinde ne olduğu bilinmez. Silah sistemleri, eğitim için tutulur. Genel prensip tüm dünyada böyledir.

"Türkiye, Libya'da oyunları bozuyor"

Türkiye'nin Cezayir ve Tunus desteği olmadan da tecrübeleriyle sahada başarılı olacağını söylediğim de "Libya UMH iki haftada düşecek" demişlerdi, ancak öyle olmadı. Bu durum Türkiye'nin oyun kurma açısından ne kadar iyi bir duruma geldiğini gösteriyor. "Müttefik olmak için müttefikliği hak etmek gerekir" demiştim. Bugün farkındaysanız NATO Genel Sekreteri geçen hafta UMH'yi arayarak destek vereceklerini söylediler. Bunu üç ay önce diyemez miydin? Türkiye ile oyunun değiştiğini görenler pastadan pay kapmak için destek açıklaması yapıyor. NATO Genel Sekreteri bunu kendi kafasına göre söyleyemez. Fransa şerh koysa da Almanya ve ABD'nin bu açıklamada payı vardır. Türkiye, oyunları bozmaya devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >