'Fatih sondaj gemisi Altay tankından daha önemli'

Mete Yarar ve İsmail Halis savunma sanayisindeki gelişmeleri değerlendirdi.
Mete Yarar ve İsmail Halis savunma sanayisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar ve İsmail Halis, Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği noktayı ve bundan sonrası için planlanan dev savunma sanayi projelerini değerlendirdi.

Gökyüzünde Akıncı

Karada Altay

Akdeniz’de Fatih ve Barbaros rüzgarı...

Mete Yarar ve İsmail Halis'in sunumuyla ekrana gelen Güvenli Bölge 41. bölümüyle yeni stüdyosunda başladı.

Türkiye'nin gücüne güç katan savunma sanayiinde yeni, büyük projeler neler?

Yeni dünya savaşı Akdeniz'de mi yaşanacak?

'Aramıza hoşgeldin Erdal Beşikçioğlu'

Güvenli Bölge bu hafta yaşanan gelişmelerden Erdal Beşikçioğlu'nun verdiği röportaj nedeniyle linç edilmesi ile başladı.

Mete Yarar, Erdal Beşikçioğlu'na yapılan eleştirileri haksız bulurken, tüm mahalle baskısına rağmen Beşikçioğlu'nun düşüncelerini yüksek sesle dile getirmesini önemli olduğunu söyledi.


Özellikle sanat camiasında yapılan mahalle baskısına rağmen bunun yavaş yavaş kırıldığını görmenin mutluluk verici olduğunu söyleyerek bu kesimin vatanını seven herkese aynı şekilde linç etmeye çalıştıklarını belirtti ve ekledi 'aramıza hoşgeldin Beşikçioğlu.'

  • Mete Yarar, 'Çoğunluğun hiçbir anlamı yoktur, sayısal değerine güveniyorsanız kaybedenlerdensiniz, nicelikten önemli olan niteliktir.
  • 10 tane adamın sesi 1 milyondan daha fazla çıkıyor son dönemde çoğunlukta olanlar da vatanını seven insanlar da artık konuşabiliyorlar.' dedi.

Beşikçioğlu'nun verdiği röportajın reklam nedeniyle yapıldığını söyleyenlere ise ülkenin vatanseverleri ile kendilerini bir dolara satanları birbirine karıştırmamaları gerektiğini söyledi.

Mete Yarar TÜYAP kitap fuarında

Mete Yarar yeni kitabını ilk kez TÜYAP kitap fuarında okurları ile paylaşacak. Cumartesi günü saat 12.00-13.00'da Mete Yarar kitap fuarında okurları ile buluşarak yeni kitabını imzalayacak.


'Yerli silahların ülkeye katkısı paha biçilemez'

Güvenli Bölge'de yerli üretim silahlar hakkında çok önemli açıklamalara yer verildi.

Hava sanayisindeki en önemli gelişmelerden birinin kısaca SİHA olarak adlandırılan silahlı insansız hava aracı olarak adlandırılan araçların ülkeye önemli katkılar sağladığı belirtiliyor.

Havadaki gururumuz 'Akıncı SİHA'

Mete Yarar, silahlı ihaların en ileri teknolojisine sahip olarak gösterilen Akıncı ile ilgili şunları söyledi:

'Fatih sondaj gemisi Altay tankından daha önemli'

Mete Yarar, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarına yer verdi.

  • Berat Albayrak,'Dünyanın en derin çukuru 11 bin metre, bu gemi 12.200 metreye kadar derinlikte sondaj yapabiliyor. 6 ay içinde sondaj için istediğimiz derinliğe ulaşabileceğiz.' demişti.

Mete Yarar sözlerine şöyle devam etti:

Gelişmiş sismik arama gemileri yapıldı. Bu gemileri uzun zamandan beri denizlerimizde dolaşarak araştırma yaptı. Derin sularda sondaj yapmak kolay bir şey değil çoğunlukla Amerikan ve İngiliz şirketleri yapabiliyor. Personeller şu an eğitiliyor. Bir gemi daha alındı o da geliyor. O gemiyle birlikte bir sürü sontaj çalışmaları yapılacak Akdeniz'de

Doğalgaz bulunursa 40 milyar dolar açığını kapatacak, belki ilerde satılacak kaynaklara girdi olacak, Fatih Petrol aramaları, maden yolculuğunu, bor yolculuğunu önemsiyorum. Ekonomi çok güçlenecek gelecekte burada elde edilecek gelirler bütün denklemleri değiştirecek. Bu hikaye Türkiye'nin enerji hikayesi değiştirecek. Türkiye'nin sondaj yapabilmesi denklemi değiştirecek. Bu bu yüzden Fatih gemisi Altay tankından daha önemli.

'Atmaca füzeleri Akdeniz'i kontrol altında tutmamızı sağlayacak'

'ABD özel kuvvetleri Türk silahlarını kullanıyor'


Mete Yarar, Altay tankları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yarar tankların üretim süreci için:

Altay tankında seri üretime başlayacağımız tarih 2019’un sonu 2020’nin başı diyebiliriz.

Bu Altay tankının daha önce bitirilmeyeceği anlamına gelmez. Daha öncede üretilebilir Türkiye çünkü Altay’ın üzerindeki topu üretmek için daha önceden faaliyete geçti. Üzerindeki elektronik aksamlar zaten diğer silahlarda kullanılan sistemler bunları tanklara entegre edebiliyoruz. Geliştirdiğimiz tankların tamamında şu an bu malzemeler kullanılıyor.

Üzerindeki sırf içinde Roketsan uzun zamandır çalışıyor. Buradaki tek sorun motor ve transmisyon. İlk safhada alınacak olan tankların bir kısmı Avusturya'dan alınacak diğerlerinin tamamı Türkiye'de üretilecek bunun alternatifleri de oluşturulmuş durumda Ukrayna dahil olmak üzere.

Ben eğer Türkiye çok acil görürse bu tankları seri üretime sokabileceğini düşünüyorum. Şöyle ifade edeyim Altay tankı olmasa bile savaş alanında kullanabileceğimiz 170’e yakın tank bir üst seviyeye çıkartıldı. Yani kullanabileceğimiz tanklar revize ediliyor diğerleri de bekleniyor.' dedi.


  • İsmail Halis ve Mete Yarar, harita savaşlarını ve Türkiye'nin Güvenli Bölge mücadelesini tartışıyor.
  • İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumu ile her hafta Salı günü saat 21.30’da ekrana gelen "Güvenli Bölge" programı Türkiye'nin Dijital televizyon platformu gzt.com’da yayınlanıyor.
  • Her hafta ülke, bölge ve dünya gündemine dair bir çok konunun tartışılıp konuşulduğu “Güvenli Bölge”de İsmail Halis ve Mete Yarar izleyenlerin sorularını cevaplayıp, katkı ve yorumlarını da dile getiriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >