Güvenlik testlerinden sıfır yıldız alan otomobil: FIAT Punto!

FIAT Punto
FIAT Punto

Euro NCAP tarafından gerçekleştirilen testlerden sıfır puan alarak tarihe geçen FIAT Punto, sınıfının en güvenliksiz otomobili seçildi.

Güvenlik ve çarpışma testleriyle otomobilleri denetimden geçiren Euro NCAP, bu işlemleri belirli bir statü çerçevesinde gerçekleştiriyor. Yani değerlendirmelerde yalnızca çarpışma esnasında alınan hasar değil; güvenlikteknolojilerinin getirdiği avantajlar da değerlendiriliyor. Bu aşamadan sonra elbette her otomobil kendi sınıfı içinde rekabete sokularak puanlar ortaya çıkarılıyor. Kısaca otomobiller, içerdiği güvenlik teknolojileri ve çarpışma testlerindeki durumlarına göre 5 yıldız üzerinden değerlendiriliyor.

Eskiden sınıfının en başarılı araçlarından biri olarak gösterilen FIAT Punto, şu anda Euro NCAP testlerindeki en zayıf halka. FIAT Punto, şu ana kadar Euro NCAP'te gerçekleştirilen testler sonucu sıfır yıldız alan ilk vetek otomobil.

FIAT Punto: Test detayları!

Euro NCAP'in paylaştığı test sonuçlarında FIAT Punto, yetişkin yolcu koruma kategorisinde %51 sonuç elde etmiş durumda. Yaya korumasında bu rakam %52 seviyesindeyken çocuk korumasında ise %43 rakamına ulaşılmış durumda. Tüm yardımcı güvenlik sistemleri baz alındığında ise %0 gibi üzücü bir rakamla karşılaşılıyor. Böylece tüm değerlendirmeler baz alındığında FIAT Punto, Euro NCAP testinden sıfır yıldızla ayrılan ilk ve tek otomobil olarak tarihe geçiyor.

Euro NCAP sonuçlarına göre şu anda FIAT Punto, en güvenliksiz otomobillerden biri.
Euro NCAP sonuçlarına göre şu anda FIAT Punto, en güvenliksiz otomobillerden biri.

Euro NCAP açıkladı: Punto, fiyatına göre zayıf bir otomobil

Test ayrıntılarının paylaşılmasından sonra Euro NCAP'ten de bir açıklama geldi. Şirkete göre Punto'da temel güvenlikteknolojilerinin yer almaması bu sonuç ortaya çıkıyor. Yani özellikle çarpışma performansına büyük etki eden otonomacil frenleme sisteminin otomobilde yer almıyor oluşu, sıfır yıldızın ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden biri. Bununla birlikte Euro NCAP'in üst düzey yöneticilerinden biri olan Matthew Avery, yaptığı açıklamada Punto'nun tehlikeli bir otomobil olmadığını ama fiyatına göre güvenlik konusunda zayıf kaldığını belirtiyor.

FIAT Punto'nun bu puanı almasının asıl sebebi ise temel güvenlik teknolojilerini içermiyor oluşu.
FIAT Punto'nun bu puanı almasının asıl sebebi ise temel güvenlik teknolojilerini içermiyor oluşu.

FIAT da açıklama yaptı!

Konuyla ilgili olarak FIAT cephesinden de açıklama gecikmedi. Güvenliğin kendileri için çok önemli bir kriter olduğunu vurgulayan şirket, Punto'nun bundan 12 yıl önce piyasadaki ilk beş yıldızlı Euro NCAP araçlardan biri olduğunu da vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >