Güzel sofralar kurmanın altın kuralları

Önce güler yüz ve tatlı dil, sonra sevginizi katarak yaptığınız leziz yemeklerinizi servis ederken evinizin ambiyansını birden değiştirecek kadar güzel kurduğunuz bir sofrada dostlarınızı ağırlamanın tadı bir başka olmuyor mu?

Millet olarak misafirperverliğimizin meşhur olmasının tek sebebi var; geniş yürekli olmamız ve kapımıza gelen kim olursa olsun ilk sorduğumuz soru olan' Aç mısınız?' cevabını beklemeden kendimizi mutfakta bulmamızdır. Mesele kapıda da değil, yürekte başlar esasen. Bu yüzden biz bir başka severiz sofra kurmayı, incelikle misafir ağırlamayı. Sizler için birbirinden kıymetli sofra adabı detaylarına ilişkin değerli bilgiler hazırladık. Bir de bize bildirilen en incelikli nasihate hürmeten ' Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.'
​Akşam yemeği davetleri çoğu zaman saat “19.00-19.30” arasında başlar.​ 

                                    Oda iyice aydınlatılmalı ve havalandırılmalıdır. Işıkların yakılması ve misafirlerin toplanmasıyla odanın ısısı kendiliğinden artacağını hesaba katarak oda ısısının ayarlanması da gerekir. 

İdeal bir sofra genişçe olmalı ve yanyana oturan iki misafir arasında 30-40 santimetrelik bir açıklık bulunmalı, misafirlerin her birine 60-75 santimetrelik bir yer ayrılmalıdır.


Masa örtüsü, çatal bıçak takımı, yemek takımı, bardaklar, peçeteler ve masa üzerinde süs olarak kullanacağınız çiçekler arasında bir renk uyumu yakalanması masayı çok daha güzel gösterecektir.
​Akşam yemeği davetleri çoğu zaman saat “19.00-19.30” arasında başlar.​ Oda iyice aydınlatılmalı ve havalandırılmalıdır. Işıkların yakılması ve misafirlerin toplanmasıyla odanın ısısı kendiliğinden artacağını hesaba katarak oda ısısının ayarlanması da gerekir. İdeal bir sofra genişçe olmalı ve yanyana oturan iki misafir arasında 30-40 santimetrelik bir açıklık bulunmalı, misafirlerin her birine 60-75 santimetrelik bir yer ayrılmalıdır. Masa örtüsü, çatal bıçak takımı, yemek takımı, bardaklar, peçeteler ve masa üzerinde süs olarak kullanacağınız çiçekler arasında bir renk uyumu yakalanması masayı çok daha güzel gösterecektir.
Masa Örtüsü

                                    Masa örtüsünün ütülü olması ve  üzerinde katlama çizgisi olmamasına özen göstermek gerekir.

Masa örtüsü masanın kenarlarından 30cm'den fazla sarkmamalıdır.
Masa örtüsü seçerken, dikkat edilecek konulardan biri renktir. Yemek setiniz çok desenli ve çok renkli ise sade bej, ekru bir renk seçmek daha uygun olur.


Masa örtüsü seçerken kumaşta dikkat edilmesi gereken bir konudur. Keten, dantel veya muşamba örtü kesinlikle konulmamalıdır. 
Masayı önce yumuşak, faniladan bir örtüyle örtmeli, asıl sofra örtüsünü bunun üzerine sermelidir. Fanila örtü, hem tabak-çanağı sert bir yüzeye çarpıp zedelemekten korur, hem de gürültüyü azaltır.
Masa Örtüsü Masa örtüsünün ütülü olması ve üzerinde katlama çizgisi olmamasına özen göstermek gerekir. Masa örtüsü masanın kenarlarından 30cm'den fazla sarkmamalıdır. Masa örtüsü seçerken, dikkat edilecek konulardan biri renktir. Yemek setiniz çok desenli ve çok renkli ise sade bej, ekru bir renk seçmek daha uygun olur. Masa örtüsü seçerken kumaşta dikkat edilmesi gereken bir konudur. Keten, dantel veya muşamba örtü kesinlikle konulmamalıdır. Masayı önce yumuşak, faniladan bir örtüyle örtmeli, asıl sofra örtüsünü bunun üzerine sermelidir. Fanila örtü, hem tabak-çanağı sert bir yüzeye çarpıp zedelemekten korur, hem de gürültüyü azaltır.
Tabaklar

                                    Genel kurallar: Üstüste çok tabak koymak iyi bir fikir değildir. Zengin göstermek yerine görgüsüz gösterir.Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.
Tabaklar Genel kurallar: Üstüste çok tabak koymak iyi bir fikir değildir. Zengin göstermek yerine görgüsüz gösterir.Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.

                                    <h3>Tabakların yeri: En altta bulunan servis tabağı masanın başlangıcından 1 – 1,5 cm uzağa yerleştirilir. Tabağın tam orta çizgisi, sandalyenin tam ortasına gelecek şekilde konur.</h3>
<h3>Servis tabağı: En alta konur.</h3>
<h3>Ana yemek tabağı: Servis tabağının üzerine konur. </h3>
<h3>Ara sıcak tabağı: Ana yemek tabağının üzerine konur.</h3>
<h3>Çorba kasesi: En üstte bulunur. Ancak ara sıcak tabağının üzerine direkt olarak konmaz, bir tabak ile konur. Çorba bittiğinde tabak ile kaldırılır.</h3>
<h3>Salata tabağı: Çatal – bıçak dizildikten sonra daha rahat yerleştirilir. Ancak tam yeri servis tabağının sol üst köşesidir. Eğer servis tabağını bir saat olarak düşünürsek saat 10:00 ile 11:00 arasında ki bölüme yerleştirilir
</h3>
<h3>Tabakların yeri: En altta bulunan servis tabağı masanın başlangıcından 1 – 1,5 cm uzağa yerleştirilir. Tabağın tam orta çizgisi, sandalyenin tam ortasına gelecek şekilde konur.</h3> <h3>Servis tabağı: En alta konur.</h3> <h3>Ana yemek tabağı: Servis tabağının üzerine konur. </h3> <h3>Ara sıcak tabağı: Ana yemek tabağının üzerine konur.</h3> <h3>Çorba kasesi: En üstte bulunur. Ancak ara sıcak tabağının üzerine direkt olarak konmaz, bir tabak ile konur. Çorba bittiğinde tabak ile kaldırılır.</h3> <h3>Salata tabağı: Çatal – bıçak dizildikten sonra daha rahat yerleştirilir. Ancak tam yeri servis tabağının sol üst köşesidir. Eğer servis tabağını bir saat olarak düşünürsek saat 10:00 ile 11:00 arasında ki bölüme yerleştirilir </h3>

                                    Ekmek tabağı: Eğer bir salata tabağı yok ise salata tabağının olması gereken yere yerleştirilir. Eğer bir salata tabağı var ise aynı açıda sağ tarafa konabilir.
Kemik tabağı: Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konması gerekebilir. Sol tarafa salata tabağının soluna konulur.
El tası:El ile yenmesi gereken yemek servisi yapılacaksa sofraya el tası da konur. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol tarafa, çatalın soluna koyulur.  El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir. 
Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler servis edilmez. Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül veya karanfil yaprağı konur.
Ekmek tabağı: Eğer bir salata tabağı yok ise salata tabağının olması gereken yere yerleştirilir. Eğer bir salata tabağı var ise aynı açıda sağ tarafa konabilir. Kemik tabağı: Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konması gerekebilir. Sol tarafa salata tabağının soluna konulur. El tası:El ile yenmesi gereken yemek servisi yapılacaksa sofraya el tası da konur. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol tarafa, çatalın soluna koyulur. El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir. Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler servis edilmez. Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül veya karanfil yaprağı konur.
Çatal – kaşık –  bıçak seti

                                    3'ten fazla yemek çatalı konmamalıdır.
Servis tabağı gibi, çatal bıçaklar da masanın bitişinden 1-1,5 cm uzağa yerleştirilmelidir.

Sofraya koyulacak yemek sayısı ile orantılı sayıda çatal bıçak olmalı.
Çatal – kaşık – bıçak seti 3'ten fazla yemek çatalı konmamalıdır. Servis tabağı gibi, çatal bıçaklar da masanın bitişinden 1-1,5 cm uzağa yerleştirilmelidir. Sofraya koyulacak yemek sayısı ile orantılı sayıda çatal bıçak olmalı.

                                    Ana yemek çatalı: Tabağın soluna, tabaktan 1 parmak uzaklığa, sivri tarafı havaya kalkık biçimde konur.
Ana yemek bıçağı: Tabağın sağına, tabaktan bir parmak uzaklıkta, bıçağın keskin tarafı içe bakacak şekilde konur.


Ara sıcak çatalı: Ana yemek çatalının soluna, 1 parmak uzaklığa, sivri tarafı havaya kalkık biçimde konur. Ara sıcak çatalı, ana yemek çatalından biraz daha küçüktür. Ancak tatlı çatalı kadar da küçük değildir.
Ara sıcak bıçağı: Ana yemek bıçağının bir parmak sağına, keskin tarafa tabağa bakacak şekilde konur. Ara sıcak bıçağı, ana yemek bıçağından biraz daha küçüktür. Ancak tatlı bıçağı kadar da küçük değildir.
Ana yemek çatalı: Tabağın soluna, tabaktan 1 parmak uzaklığa, sivri tarafı havaya kalkık biçimde konur. Ana yemek bıçağı: Tabağın sağına, tabaktan bir parmak uzaklıkta, bıçağın keskin tarafı içe bakacak şekilde konur. Ara sıcak çatalı: Ana yemek çatalının soluna, 1 parmak uzaklığa, sivri tarafı havaya kalkık biçimde konur. Ara sıcak çatalı, ana yemek çatalından biraz daha küçüktür. Ancak tatlı çatalı kadar da küçük değildir. Ara sıcak bıçağı: Ana yemek bıçağının bir parmak sağına, keskin tarafa tabağa bakacak şekilde konur. Ara sıcak bıçağı, ana yemek bıçağından biraz daha küçüktür. Ancak tatlı bıçağı kadar da küçük değildir.

                                    Çorba kaşığı: ara sıcak bıçağının 1 parmak yanına en sağa, oyuk kısmı yukarı bakacak biçimde konur.
Tatlı kaşığı: tabağın üst çizgisinden 1 parmak yukarı, tutacak yeri sağda kalacak şekilde yerleştirilir. 


Tatlı çatalı: Tatlı kaşığından 1 parmak yukarı, tutacak yeri solda, sivri tarafı havaya kalkık biçimde yerleştirilir. 
Tatlı bıçağı: Tatlı kaşığı ile aynı anda masaya konmaz. Eğer tatlı bıçağı konacaksa tatlı kaşığı kaldırılır. Tatlı bıçağı, tatlı kaşığının yerine, keskin tarafı içe bakacak ve tutacak yeri sağda kalacak şekilde yerleştirilir.
Çorba kaşığı: ara sıcak bıçağının 1 parmak yanına en sağa, oyuk kısmı yukarı bakacak biçimde konur. Tatlı kaşığı: tabağın üst çizgisinden 1 parmak yukarı, tutacak yeri sağda kalacak şekilde yerleştirilir. Tatlı çatalı: Tatlı kaşığından 1 parmak yukarı, tutacak yeri solda, sivri tarafı havaya kalkık biçimde yerleştirilir. Tatlı bıçağı: Tatlı kaşığı ile aynı anda masaya konmaz. Eğer tatlı bıçağı konacaksa tatlı kaşığı kaldırılır. Tatlı bıçağı, tatlı kaşığının yerine, keskin tarafı içe bakacak ve tutacak yeri sağda kalacak şekilde yerleştirilir.

                                    
Uygun masa düzeninde masaya her kişi için 4'den fazla bardak konmaz.
Bardaklar tabağın sağ üst köşesinde sıralanır.

Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.

Kadeh: Servis tabağının sağ tarafından, tabağın bittiği yerden düz bir çizgi çekildiği düşünülürse bıçağın 4 parmak üzerine konur.
Su bardağı: Kadehin  sol üst köşesine yerleştirilir.
Uygun masa düzeninde masaya her kişi için 4'den fazla bardak konmaz. Bardaklar tabağın sağ üst köşesinde sıralanır. Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır. Kadeh: Servis tabağının sağ tarafından, tabağın bittiği yerden düz bir çizgi çekildiği düşünülürse bıçağın 4 parmak üzerine konur. Su bardağı: Kadehin sol üst köşesine yerleştirilir.
Peçeteler

                                    Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. Ancak günümüzde ikisi de olabilir.
Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar tercih edilmemelidir.


Peçeteler yaklaşık 4 parmak kalınlığında ve çataldan 1-2 parmak daha uzun olacak şekilde katlanır.
Eğer masada yer var ise en dıştaki çataldan bir parmak uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.


Eğer masada yer yok ise peçeteler servis tabağının sol tarafına tabağın bittiği nokta ile aynı hizada konur ve çatallar peçetenin üzerine konur. Veya çorba servisi yapılmayacaksa yemek tabağının içine konabilir.
Peçeteler Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. Ancak günümüzde ikisi de olabilir. Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar tercih edilmemelidir. Peçeteler yaklaşık 4 parmak kalınlığında ve çataldan 1-2 parmak daha uzun olacak şekilde katlanır. Eğer masada yer var ise en dıştaki çataldan bir parmak uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir. Eğer masada yer yok ise peçeteler servis tabağının sol tarafına tabağın bittiği nokta ile aynı hizada konur ve çatallar peçetenin üzerine konur. Veya çorba servisi yapılmayacaksa yemek tabağının içine konabilir.
Diğer Detaylar

                                    Sürahi: Sofrada su dolu sürahi bulunur. Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru birer sürahi yerleştirilir.
Diğer Detaylar Sürahi: Sofrada su dolu sürahi bulunur. Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru birer sürahi yerleştirilir.

                                    Tuzluk ve biberlik: Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru birer tuzluk ve biberlik yerleştirilir.
Tuzluk ve biberlik: Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru birer tuzluk ve biberlik yerleştirilir.

                                    Ekmeklik: Ekmek, özel bir bıçakla kesilir ve kesilmiş olan dilimler bir sepetin içine yerleştirilir. Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru ekmeklik yerleştirilir.
Ekmeklik: Ekmek, özel bir bıçakla kesilir ve kesilmiş olan dilimler bir sepetin içine yerleştirilir. Masanın ortasına yakın, tüm misafirlerin ulaşabileceği şekilde yerleştirilmelidir. Eğer masa uzun ise masa ikiye bölünmüş gibi düşünülür ve her iki bölümün de ortasına doğru ekmeklik yerleştirilir.
Süsleme

                                    Misafirlerin masanın karşısından birbirlerini görmelerini engelleyecek yükseklikte süsler uygun değildir.
Yemeğin resmiyetine göre şamdanda kullanılabilinir ancak yemek masası için en uygun süs basık şekilli çiçektir.

Çiçekler onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.
Sofranın ortası çiçeklerle süslenir.

Sade bir ziyafette herkesin önüne küçük vazolar içine konmuş çiçek demetçikleri bulundurulabilir.
Süsleme Misafirlerin masanın karşısından birbirlerini görmelerini engelleyecek yükseklikte süsler uygun değildir. Yemeğin resmiyetine göre şamdanda kullanılabilinir ancak yemek masası için en uygun süs basık şekilli çiçektir. Çiçekler onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır. Sofranın ortası çiçeklerle süslenir. Sade bir ziyafette herkesin önüne küçük vazolar içine konmuş çiçek demetçikleri bulundurulabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >