GZT uzmana sordu: Dolu yağışı ne kadar sürecek?

Arşiv
Arşiv

İstanbul için bugün dolu alarmına geçildi ve vatandaşlar arabalarını korumak için birbirinden ilginç önlemlere başvurdu. İstanbul doluya bu kadar hazırken, ne kadar süreceğini GZT uzmana sordu.

Beklenen dolu yağışı için İstanbul teyakkuza geçmişken dolunun ne kadar süre etkisini devam ettireceği de büyük merak konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gizem Buğday, beklenen dolu yağışına ilişkin GZT'ye açıklamalarda bulundu.

Buğday'ın açıklamalarından satır başları bu şekilde;

Ülkemizin batı kesimleri ve Marmara bölgesi, Balkanlardan gelen alçak basınç sistemi ve buna bağlı gelişen soğuk cephe sistemin etkisine girerek 2 gün sürecek yağışlı ve serin havanın etkisi altına girecek.

Yağışlar Cumartesi itibariyle etkisini yitirecek

Bugün öğleden sonra ve yarın da İstanbul üzerinde etkili olacak aralıklı yağışların Cumartesi itibari ile İstanbul'da etkisini yitirmesi beklenmekte ve bugün öğleden sonra itibariyle rüzgar kuvvetlenerek fırtına şeklinde eseceği gök gürültülü sağanak yağışların yaşanacağı beklemektedir.

Kuzey Ege, Trakya kesimi, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri yerel olarak kuvvetli sağanaklarla sel baskınlarına karşı önlem alınmalıdır.

Hortum oluşma riskine dikkat!

İstanbul genelinde beklenen sağanak yağışlar özellikle soğuma etkisiyle perşembe gece 22.00 itibariyle şiddetini artıracağı için sağanak yağışlara, yerel dolu yağışlarına ve hortum oluşma riskine karşı da tedbirli olunması gereklidir.

Dolu ne kadar sürecek?

İstanbul'da dolu yağışının çok uzun sürmemesi ve geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu yağışı kadar şiddetli olmaması bekleniyor.

  • Dolu yağışında araçlar nasıl korunmalı?
  • Araçlarını korumak için kapalı otopark bulamayanlar için farklı bütçelere hitap eden dolu örtüleri, brandalar ve çadırlarlar piyasada yer alıyor. Aracınızda taşıyacağınız böyle bir ürün koruma için en etkili yöntemlerden biri olacaktır.
    Kapalı otoparka park etmeyen ne yapacak?

    Kapalı otopark imkanı olamayan araç sahipleri hava durumunu takip ederek ellerindeki imkanlarla kendi tedbirlerini alabilirler. Evlerde bulunan battaniye, yorgan, karton gibi eşyaları araçların üstüne örterek korumak fayda sağlayacaktır. Elbette burada yağan dolunun miktarı ve büyüklüğü de önemli.İnşaat malzemesi satan yerlerde çok kolay bulunabilecek izolasyon malzemeleri veya kartonlar aracın üstüne örtülen battaniye ve halı gibi eşyaların altına koyulduğunda daha büyük dolu parçaları için daha etkili bir koruma sağlayacaktır.

    Ağır malzemeler koymak yerine bağlayın

  • Dolu ile gelecek rüzgarla birlikte araçların üstündeki malzemelerin uçmaması için üzerine ağır malzemeler koymak yerine bağlamak güvenlik açısından daha faydalı. Esecek sert bir rüzgarla uçacak battaniye ve hali gibi malzemelerin üzerindeki ağırlıklar hem sizin aracınıza hem çevredeki diğer araçlara zarar verebilir. Serecek malzemeleriniz sadece aracın tavanını kapatacak şekildeyse camlara sıkıştırmak da iyi bir çözüm olacaktır.

  • Açık alan yerine ara sokakları tercih edin

  • Aracınızı park ederken seçeceğiniz yerlerde doludan korunmak için önemli. Açık alanlar yerine ara sokaklara park etmek dolu parçalarının hızının kesilmesi açısından daha güvenli olacaktır.Dolunun hızını kesmek için araçların ağaç altına bırakılması yıldırım ve şimşek gibi veya kırılan ağaç dallarının araca zarar vermesi gibi başka sorunlara neden olabilir.Doluya hareket halinde yakalanma ihtimaliniz varsa battaniye gibi malzemelerden aracınızda taşımanızın faydası olacaktır. Eğer kapalı alan girme gibi bir imkanınız ve yanını da serecek başka malzemeniz yoksa en iyi yöntem araç içindeki paspaslar olacaktır. Bu sayede aracın büyük bir kısmını zarardan korumuş olursunuz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >