GZT uzmana sordu: Ermenistan neden Azerbaycan'ın Gence şehrine saldırdı?

Ermenistan, Gence'ye saldırdı
Ermenistan, Gence'ye saldırdı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerilim her geçen gün daha da artıyor. Ermenistan bu kez sivil halkın yaşadığı Azerbaycan'ın Gence şehrine saldırdı. 'Gence şehri neden önemli?' 'Ermeniler neden Gence'yi hedef aldı?' sorularını uluslararası gazeteci ve analist Dr.Mayis Alizade, GZT'ye cevapladı.

Gence'ye saldırmakla Ermenilerin Azerbaycan'ı daha kapsamlı bir savaşın içine çekme isteğinde olduklarını dile getiren uluslararası gazeteci ve analist Dr.Mayis Alizade, Gence'nin tarihteki önemi ile ilgili tüm detayları aktardı.

Alizade'nin açıklamalarından satır başları bu şekilde;

Gence, Oğuz coğrafyasının en eski kentlerinden olup hep kahramanlığı ve yabancı işgallere direnişle ün salmıştır.

19.yüzyılın başlarında Cevat Han son ana kadar Rus işgaline direndikten sonra şehit oldu ve tarihte kendi ismini miras koydu.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesinde Gence belirleyici rol oynadı

Azerbaycan'ın bağımsız cumhuriyet ilan etmesinde belirleyici rol Gence'nin olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun Azerbaycan'ın bağımsızlığına verdiği destek de Gence üzerinden gerçekleşmiştir.

Azerbaycan'ın 28 Mayıs 1918'de Tiflis'te bağımsız Cumhurriyet ilan etmesinden üç gün önce Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa'nın kumandanlığındaki Kafkas İslam Ordusunun komuta heyeti gidip Gence'ye yerleşmiş ve Azerbaycan Milli hükümeti 17 Hazıran 1918'de Kafkas İslam Ordusu himayesinde Tiflis'ten Gence'ye taşınmıştır.

Daha sonra Nuri Paşa ve Azerbaycan ordusu birlikte Gence'de kapsamlı operasyon planı hazırlayarak 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtarmış ve hükümet Gence'den başkent Bakü'ye taşınmıştır.

Türkiye ve Kafkasya için önemli stratejik nokta

Gence bugün Türkiye Cumhuriyeti için de Kafkasya'nın en mühim stratejik noktası olup Türkiye oraya çok büyük önem vermektedir.

Ermenilerin Gence'ye saldırmasının nedeni

Ermenilerin Gence'ye saldırmalarının ana nedeni Gence'nin Türkiye-Azerbaycan ana karayolunun tam üzerinde olması sebebiyle Türkiye için çok önemli bir bölge olması ve Türkiye'nin Kafkasya'da etkinlik kazanmasını önlemektir.

12 Temmuz'da Ermenilerin Tovuz'a saldırmalarının amacı da Gence karayolunu çıkıp çıkamamayı test etmekti,Türk ordusu bunu bildiği için gereken tedbirleri aldı. Karabağ'da operasyon başlatılarak Gence de rahatlatıldı.

Ermeniler Azerbaycan'ı daha kapsamlı savaşın içine çekmek istiyor

Gence'ye saldırmakla Ermeniler, Azerbaycan'ı daha kapsamlı bir savaşın içine çekmek istiyorlar ki, dünyadan o yolla destek bulsunlar. Azerbaycan ve Türkiye dikkatli olmalı ve Gence'ye Ermenilerin saldırısından dolayı kesinlikle Ermenistan 'a saldırmadan Karabağ'da bölücülere ve soykırımcılara karşı operasyonları kararlılıkla sürdürmeliler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >