GZT uzmana sordu: İstanbul depremi 'büyük depremin' habercisi mi?

İstanbul Valiliği, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığını bildirdi.
İstanbul Valiliği, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığını bildirdi.

İstanbul'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre deprem saat 13.59'da yaşandı.

● GZT, son günlerde İstanbul'da meydana gelen depremlerin 'büyük depremin' habercisi olup olmadığını Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şükrü Ersoy'a sordu.

● Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fay Hattı'na dikkati çeken Ersoy, "Marmara Denizi'nde eninde sonunda 7'nin üzerinde bir deprem meydana gelecek" dedi.

  • Depremin yerin 6,99 kilometre derinliğinde oluştuğu ve Silivri'ye uzaklığının 21,68 kilometre olduğu belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi de depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı.

  • GZT konuya ilişkin Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şükrü Ersoy ile görüştü.

Ersoy, "Marmara Denizi'nin içinde her zaman bir hareketlilik söz konusu. Depremin büyüklüğü arttığı ve deprem sığ olduğu için geniş bir bölgede bu sarsıntı hissedildi." dedi.

Şükrü Ersoy, katıldığı bir seminer öncesi görünüyor.
Şükrü Ersoy, katıldığı bir seminer öncesi görünüyor.

Büyük depremin habercisi mi?

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde olduğundan hem bilim insanlarının hem de vatandaşlar endişe ve kaygı duyduklarına işaret eden Şükrü Ersoy şöyle konuştu:

"Çok normal. Çünkü malum 10 yıl içinde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7'den büyük bir deprem bekleniyor. İnsanlar 'Acaba bu onun habercisi mi? Öncü mü?' diye endişe duyuyorlar. Dolayısıyla bu depremden sonra daha büyük bir deprem gelir mi diye sorarsanız bunu bilemeyiz. Ama bekleyip izlemek gerekiyor. Belki de bu 4.6'lık deprem bir hafta içinde sönümlenerek yok olacak"

İstanbul;'da hissedilen depremin ardından öğrenciler dışarı çıkarıldı.
İstanbul;'da hissedilen depremin ardından öğrenciler dışarı çıkarıldı.

İstanbul'da büyük deprem ne zaman olacak?

Marmara Denizi'ndeki fay hattının önemine değinen Ersoy, Marmara Denizi'ndeki depremin eninde sonunda olacağına dikkati çekti.

"Belki de uzun bir periyotta olacak, bir büyük deprem Marmara Denizi'nin içinde yaşanacak." diyen Ersoy, "Tekirdağ çukuru ile İzmit Körfezi arasındaki bölge henüz kırılmadı. Dolayısıyla burası kırılarak 7'den büyük bir deprem mutlaka meydana gelecek. Marmara Denizi'ndeki büyük depremle bitlikte tsunami tehlikesi de her zaman olabilir." ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >