GZT uzmana sordu: 'Yerli otomobilde eşit şartlarda yarışa giriyoruz!'

Yerli otomobil.
Yerli otomobil.

Dünyanın en çok tercih edilen otomobil türleri arasında yer alan SUV modellerine olan ilgi, Türkiye ve dünyada günden güne artıyor.

Yerli otomobilin elektrikli SUV bir model olacağı açıklamasının ardından dikkati daha çok çeken model için son durumu ve Türkiye'nin pazardaki olası konumunu uzmana sorduk.

Gazeteci Emre Özpeynirci, yerli otomobilin 'SUV-elektrikli' tercihini ve sürece dair son aşamayı GZT için anlattı.

SUV tercihini 'dünya ile eşit şartlarda yarışa girmek noktasında' önemli olarak nitelendiren Özpeynirci, süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken noktaların da altını çizdi.

2011 yılından bu yana yoğun biçimde devam eden yerli otomobil çalışmalarında sona yaklaşıldı. Türkiye'nin son dönemde en önemli gündem maddelerinden biri konumunda yer alan 'yerli otomobil prototipi' 14 Aralık 2019 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından test edilecekti. Programda gerçekleşen değişiklik sonrası ertelenen tanıtımın önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yerli otomobil tanıtımı 14 Kasım 2019 günü gerçekleşecekken erteleme sonrası bir sonraki haftaya taşındı.
Yerli otomobil tanıtımı 14 Kasım 2019 günü gerçekleşecekken erteleme sonrası bir sonraki haftaya taşındı.

2011 yılında proje aşamasına getirilen yerli otomobil, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '5 babayiğit' olarak nitelendirdiği işbirliği ile harekete geçmişti. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ilk çalışmalara başladıktan bir yıl sonra, 2018’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil oldu. Toplamda 6 ortaklı bir proje haline gelen yerli otomobil için Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. ya da kısa adıyla TOGG birlikteliği şekillenmiş oldu.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Yerli otomobilin SUV formunda ve elektrikli olarak geleceği bilgisi üzerine konuya dair detaylı analiz ve değerlendirmeleriyle tanınan Gazeteci Emre Özpeynirci'ye süreci sorduk.

"SUV modası derinleşiyor"

Emre Özpeynirci, son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde derinleşen SUV modasına dikkati çekerek şu bilgileri paylaştı:

  • "Son yıllarda tüm dünyada ‘Sport Utility Vehicle’ yani Türkçeye ‘Spor amaçlı taşıt ya da ‘Sportif çok amaçlı araç’ olarak çevirebileceğimiz SUV model çılgınlığı yaşanıyor. Bugüne kadar önce Amerika sonra da Çin’de SUV çok güçlü satışlara ve paya sahipken, 2019’dan itibaren Avrupa’da da payını yüzde 40’a kadar yükseltti. Düşünün en yakın kasa tipine 2 katın üzerinde fark atmış durumda. Bugün Avrupa’da her satılan 100 otomobilin 40’ı SUV modellerden oluşuyor. Bu SUV’ların yüzde 79-80’i de B ve C sınıfı yani daha ulaşılabilir modeller."

Emre Özpeynirci.
Emre Özpeynirci.

SUV formatlı otomobillerin günden güne yaygınlaştığını ifade eden Emre Özpeynirci,

  • "Kasım ayı sonuçlarına göre Türkiye’de SUV’un toplam otomobil satışlarındaki payı yüzde 30’a çıkmış durumda. 11 aylık sonuçlara baktığımızda ise payı yüzde 25’e yaklaşmış durumda. Geçen sene bu oran yüzde 21 civarında, 10 yıl önce ise yüzde 6-7’ler civarındaydı. Yani bugün Türk halkı da tercihlerinde ikinci sıraya SUV’u koymuş durumda. Sedan’dan sonra gelen Hatchback kasa tipi geçen seneye kadar 2. sıradayken artık 3. sıraya geriledi."

verilerini de paylaştı.

"Türkiye treni kaçırmadı!"

Emre Özpeynirci, yerli otomobil için elektrikli SUV tercihini 'treni kaçırmamış olduk' yorumuyla açıkladı.

"Şimdi bir taraftan böyle bir SUV çılgınlığı yaşanıp, diğer taraftan otomotiv dünyası elektrik çağına girmeye hazırlanırken, Türkiye’nin otomobilinin elektrikli SUV olması kesinlikle çok isabetli bir karar. Benzin veya dizel motorlu bir araçla geçmişi 100 yılı aşan markalarla rekabet etmektense, herkesin eşit şartlarda olduğu yeni bir kulvarda yarışması çok daha avantajlı olacaktır." ifadelerini kullanan Özpeynirci, sürecin Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini de ifade etti.


Bu gönderiyi Instagram'da gör

Yerli otomobil, ağabeyi Devrim'e selam çakıyor 🇹🇷

GZT (@gzt)'in paylaştığı bir gönderi ()

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >