GZT, YouTube skandalının ardından 'Algoritmik Adalet Ligi'ne başvurdu

Arşiv
Arşiv

GZT'nin 'Öyle mi?' adlı programının bu haftaki konusu 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı videosuydu. Site yaşanan olayları bütün yönü ile ele alan video içeriğini video paylaşım platformu Youtube'da yayınladı. Videoyu otomatik alt yazı özelliği ile izlemek isteyen izleyiciler, skandal bir durum ile karşılaşmış; otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrilmişti. YouTube'un skandalı sonrası GZT, algoritmalardaki adaletsizliklerle mücadele için kurulan 'Algoritmik Adalet Ligi'ne başvuruda bulundu.

Irksal ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında düşe kalka ilerleyen dünyanın önünde bambaşka şaşırtıcı bir engel var: otomatik karar almakla görevlendirilen bilgisayar sistemleri. Bu, belki de tarihimizdeki en sinsi eşitsizlik biçimi. Genellikle, bilgisayarların hayatımızda pek çok önemli alanda, insani önyargıları ortadan kaldıracak nötr bir teknoloji olduğu düşünülür. Maalesef, giderek artan kanıtlar, otomatik karar algoritmalarının küresel olarak toplumlar genelinde, ırk ayrımcılığını yaydığını, yoksul gruplar aleyhine adaletsizliklere yol açtığını ortaya koyuyor.

GZT, Algoritmik Adalet Ligi'ne başvurdu

Yayınlamış olduğumuz bir videoda maalesef Filistin halkı da böyle bir adaletsizlikle karşı karşıya kaldı. YouTube'da GZT'nin 'Öyle mi?' programının 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı bölümünde otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirdi. İşgalci İsral'in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını görmezden gelen site, daha önce de birçok sansür uygulamasıyla gündeme gelmişti.

GZT yaşanan bu adaletsizliğe sessiz kalmayarak konuyla ilgili Algoritmik Adalet Ligi'ne başvuruda bulundu.

Sosyal medya platformlarının ilk vukuatı değil

Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya ağları, Filistin'le ilgili paylaşımlarda bulunan hesapları takibe almış ve kapatmıştı.

Facebook ve Twitter onlarca basın mensubu ve aktivistin hesabını kapatmıştı. Instagram ise İsrail'in saldırılarıyla ilgili fotoğraf ve videoları silmişti.

Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini ve İsrail-Arap ülkeleri normalleşmelerini eleştiren videolar paylaşan bir Filistin haber kuruluşunun hesabını sildi.

"Kudüs Haber Ağı" adlı Filistin haber kuruluşunun TikTok hesabını yöneten Hamza eş-Şubeki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok'un herhangi bir uyarı olmadan kuruluşun hesabını sildiğini söyledi.

Şubeki, silinen hesapta Filistin meselesi, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri ve İsrail-Arap ülkeleri normalleşmesi konularında paylaşımlar yapıldığını belirtti.

'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildi
'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildi

Algoritmik Adalet Ligi nedir?

  • Massachusetts Institute of Technology'de okuyan siyahi bir öğrenci olan Joy Buolamwini, bilgisayarının kendisini yalnızca beyaz bir maske taktığında tanıyabildiğini fark etti. Bunun üzerine farklı algoritmalarda birçok deneme daha yaptı ve aynı sonuçlarla karşılaştı. Buolamwini yaşadığı adaletsizlikler karşısında ırkçı algoritmalarla mücadele etmek için 2016'da Algoritmik Adalet Birliği (AJL) adlı bir örgüt kurdu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >