GZT'ye sor: Yeni Türk Lirası olarak paylaşılan tasarımlar gerçek mi?

Türk Lirası banknotları değişiyor mu?
Türk Lirası banknotları değişiyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yeni 10 TL banknotlarının tedavüle gireceğini açıkladı. Yeni 10 TL'lerin üzerinde TCMB başkanının imzasının yanında başkan yardımcısının da imzası bulunması dışında hiçbir değişiklik olmayacağı açıklandı.

Fakat birçok sitede ve sosyal medyada ‘Yeni Türk Lirası banknotları’ başlığı altında hazırlanmış banknot görüntüleri paylaşılmaya başlandı. Peki Türk Lirası banknotları değişiyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 1211 sayılı Kanun kapsamında E9 Emisyon Grubu 4. tertip 10 TL banknotların tedavüle gireceğini açıkladı. Yeni 10 TL'lerin üzerindeki imzaların dışında banknotların aynı kalacağı bilgisi verildi. 4. tertip yeni 10 Türk Lirası banknotların 4 Mayıs 2020'den itibaren tedavüle verileceği belirtildi.

Merkez Bankası: İmza dışında değişiklik olmayacak

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama şu şekilde:

"1211 sayılı Kanun'un Bankamıza verdiği yetkiye dayanarak, E9 Emisyon Grubu IV. tertip 10 TL banknotlar 04 Mayıs 2020 tarihinden itibaren tedavüle verilecektir.

Halen tedavülde bulunan E9 Emisyon Grubu I., II. ve III. tertip 10 TL banknotlara kıyasla, IV. tertip 10 TL banknotlardaki imzalar Başkan Murat Uysal ile birlikte Başkan Yardımcısı Dr. Emrah Şener'e ait olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Söz konusu banknotlar, üzerindeki imzalar dışında boyutları, ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından I., II. ve III. tertipleriyle tamamen aynıdır"

Yeni olduğu iddia edilen banknotlar nereden çıktı?

Peki Merkez Bankası’nın açıklamasında da özellikle paralarda imza dışında değişikliğin olmayacağı yönündeki açıklamalarına rağmen sitelerde ve sosyal medyada dolaşan yeni banknotlar nereden çıktı?

  • Yeni banknotlar olarak paylaşıma sunulan görüntüler aslında 2015 yılında bir grafik tasarımcının özel olarak yaptığı tasarımlardan başka bir şey değil.

Kreatif Direktör Orhan Okay, 2015 yılında “Cumhuriyet Dönemi Türkiye Banknot Tasarımı İle Banknotların Günümüz Grafik Tasarım Anlayışıyla Yeniden Ele Alınması” adlı çalışması ile tasarladığı yeni Türk Lirası banknot tasarımlarını bir sitedeki sayfasında yayınladı. Bu çalışmalar bir anda gündem oldu ve 5 yıl geçmesine rağmen hızla yayılmaya devam ediyor.

İşte yeni banknotlar olduğu iddia edilen tasarımlardan bazıları;

5 Lira
5 Lira

100 Lira
100 Lira

10 Lira
10 Lira

Siz sorun, GZT araştırsın!

  • Duyduğunuz iddiaları, doğruluğuna emin olmadığınız bilgileri sorun, resmi kaynaklardan gelen bilgilerle, hızlı ve doğru biçimde yanıtlayalım! 🧐
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >