Hababam Sınıfı'nın usta oyuncusu hayatını kaybetti

Hababam Sınıfı-Arşiv
Hababam Sınıfı-Arşiv

Hababam Sınıfı serisinde de rol alan usta oyuncu Fazıl Ender Uzun hayatını kaybetti.

Bir hafta önce kemik tümörü teşhisi konulan 69 yaşındaki Fazıl Ender Uzun hayatını kaybetti.

Hababam Sınıfı serisinde de rol alan usta oyuncu Fazıl Ender Uzun, bugün Küçükçekmece'de düzenlenecek törenin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Oyuncu Fazıl Ender Uzun, Hababam Sınıfı, Akasya Durağı gibi önemli projelerde rol almıştı.

  • Fazıl Ender Uzun'un hastalığı olan 'kemik tümörü' nedir?
  • Kemik sağlığının temelinde kemik yoğunluğu yer almaktadır. Kemik yoğunluğu, kalsiyum miktarına bağlı olarak 20 ila 30 yaş aralığında en yüksek seviyeye ulaşır. Bu yaş aralığından itibaren kemik yoğunluğu seviyesinin stabil tutulabilmesi için beslenmeye, egzersize, yaralanmalara dikkat etmek gereklidir.
  • Yaş ilerledikçe sistematik hastalıkların görülme ihtimali artış gösterir. Bu sistematik hastalıklara bağlı olarak kemik tümörü oluşma riski artış göstermektedir ve ağrılı seyredebilmektedir. Kemik tümörü çoğunlukla semptom göstermeden ilerlediğinden, ağrısı hissedilir hissedilmez doktora gidilmesi büyük önem arz eder.

    Kemik tümörleri, genellikle iyi huylu olmasına rağmen kötü huyluları da mevcuttur. Kötü huylu kemik tümörleri 2 şekilde ortaya çıkar. Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz. Kemikte metastazlar, kemiğin kendi tümörlerine kıyasla çok daha sık görülürler. Kemik metastazlarına özellikle prostat, meme, akciğer, tiroid bezi ve böbrek kanserlerinde rastlanır.

  • Kemiğin kendi tümörleri ise selim kemik tümörleri ve habis kemik tümörleri olarak iki grupta incelenir. Kemikte en çok görülen kemik kanseri türüne Osteosarkom adı verilir.Yüksek dereceli osteosarkom, oldukça agresif bir yapıdadır ve diğer organlara yayılma eğilimi çoktur. Kemik tümörünün derecesi ve evresi, tedavinin en önemli kısmıdır.
  • Kemik tümörlerinden korunmayolları

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak
  • Beslenmedeki kalsiyum alımını çoğaltmak
  • Düzenli spor yapmak

'Hababam Sınıfı'nda 'Boncuk' karakterini canlandıran Ergun Sözen, rol arkadaşına Instagram hesabından paylaştığı fotoğrafla veda etti.

Sözen, "O bizim Fazıl Uzun'umuz... Hababam Sınıfı'nın unutulmaz emekçisi, sinema ve tiyatroya gönül vermiş sevgili sınıf arkadaşımız... Bugün ışıklara gittin ama daima gönlümüzü aydınlatmaya devam edeceksin..." ifadelerini kullandı.

Ergun Sözen, bu kareyi ise, "Sözün bittiği yer..." notuyla sosyal medya hesabından paylaştı.

Fazıl Ender Uzun, sınıfın en çalışkanı olan 'Boncuk' ve 'Semra' Hoca'ya söylediği "Öğretmenliğe amma da meraklıymışsınız" repliğiyle hafızalara kazınmıştı.

Geçtiğimiz senelerde bir araya gelen Sözen ve Uzun, bu kareyi Instagram'dan yayınlamıştı.

  • Hababam sınıfı
  • Hababam Sınıfı'nın yazarı, öykücü, romancı, şair ve öğretmen olan Rıfat Ilgaz yazarlığa başladığı günlerden ölümüne kadar yasaklar ve baskılar altında sanatına hayat vermeye çalıştı. Yazdığı çocuk kitapları dahi sorgulandı, toplatıldı. O dönemlerde yasaklanan 'Karartma Geceleri' eseri yıllar sonra MEB'in 100 Temel Eser listesine girdi.
  • Hababam Sınıfını Dolmuş Dergisinde bölümler halinde yayımlamaya başladığında okuyucudan ciddi bir ilgi gördü. İlginin üzerine parça parça hikayeler şeklinde yazmaya devam etmiştir. Dergide yayınlanan öyküler 1957 yılında roman haline getirildi.
  • 1966 yılında sanatçı tarafından tiyatro haline getirilen eser Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından Beyoğlu Küçük Sahnede oynanmaya başladı ve çok yoğun bir ilgi gördü.
  • 1975'de Ertem Eğilmez'in yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarıldı. Türk Sinema tarihinin en çok sevilen ve izlenen filmi olma özelliğini günümüzde de sürdürmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >