Hafızalara kazınan mimar: Zaha Hadid

Çağının çok ilerisinde eserler tasarlayan mimar Zaha Hadid, kimi zaman çok eleştirildi kimi zaman da ayakta alkışlandı. Birçok ülkede sayısız eseri bulanan Hadid’in 65 yıllık ömrüne sığdırdığı başarı hikayesi ise takdiri hak ediyor.

Dünyanın en ünlü mimarlarından Zaha Hadid, 65 yıllık ömründe sayısız esere imza attı. Kartal-Pendik Kıyı Şeridi Düzenlemesini de tasarlayan Zaha Hadid'in eserlerini daha yakından tanıyalım.
Irak kökenli mimar
Zaha Hadid, 31 Ekim 1950'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta dünyaya geldi.<o:p></o:p>
Irak kökenli mimar Zaha Hadid, 31 Ekim 1950'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta dünyaya geldi.<o:p></o:p>
Londra’ya göç etti
Hadid, Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirdikten sonra Londra Architectural Association'da mimarlık bölümünü okudu.
Londra’ya göç etti Hadid, Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirdikten sonra Londra Architectural Association'da mimarlık bölümünü okudu.
1977’de çalışma hayatına başladı
İngiliz vatandaşı olan Hadid, 1977'de Office For Metropolitan Architecture isimli şirkete ortak oldu ve çalışma hayatına adım attı.
1977’de çalışma hayatına başladı İngiliz vatandaşı olan Hadid, 1977'de Office For Metropolitan Architecture isimli şirkete ortak oldu ve çalışma hayatına adım attı.
Kısa sürede tanınmaya başladı
Kısa sürede hazırladığı projelerle dikkat çekmeye başlayan Hadid, 1980 yılında Londra'da kendi ofisini kurdu.
Kısa sürede tanınmaya başladı Kısa sürede hazırladığı projelerle dikkat çekmeye başlayan Hadid, 1980 yılında Londra'da kendi ofisini kurdu.
Öğretmenlik de yaptı
Yine aynı yıllarda ünlü mimar, dünya çapında birçok önemli okulda ders vermeye başladı. Son olarak Hadid, Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştı.
Öğretmenlik de yaptı Yine aynı yıllarda ünlü mimar, dünya çapında birçok önemli okulda ders vermeye başladı. Son olarak Hadid, Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştı.
Ödül yağmuru
Hadid'in projeleri her zaman ilgi çekmiştir. Çağından çok ileride görselliğe sahip yapılar tasarlayan Hadid, birçok önemli ödülün de sahibi olmuştur.
Ödül yağmuru Hadid'in projeleri her zaman ilgi çekmiştir. Çağından çok ileride görselliğe sahip yapılar tasarlayan Hadid, birçok önemli ödülün de sahibi olmuştur.
Birçok eseri beğeni kazandı
Hadid'in Hong Kong'da bulanan Tepe Kulübü, Galler'deki Cardiff Körfezi Opera Binası ve İsviçre'de bulunan Basel Kumarhanesi tasarımları ödül alan eserleri arasında.
Birçok eseri beğeni kazandı Hadid'in Hong Kong'da bulanan Tepe Kulübü, Galler'deki Cardiff Körfezi Opera Binası ve İsviçre'de bulunan Basel Kumarhanesi tasarımları ödül alan eserleri arasında.
Bir ilke imza attı
Ünlü mimar; 2004'te Pritzker Mimarlık Ödülü'nü alan ilk kadın mimar unvanının sahibi oldu.
Bir ilke imza attı Ünlü mimar; 2004'te Pritzker Mimarlık Ödülü'nü alan ilk kadın mimar unvanının sahibi oldu.
Forbes listesinde yer aldı
1917 yılından bu yana yayın yapan dünyaca ünlü iş dergisi Forbes tarafından 2008 yılında açıklanan listede Hadid de yer aldı. Hadid, 2008'de açıklanan listede en güçlü kadınlar sıralamasında 69. oldu.
Forbes listesinde yer aldı 1917 yılından bu yana yayın yapan dünyaca ünlü iş dergisi Forbes tarafından 2008 yılında açıklanan listede Hadid de yer aldı. Hadid, 2008'de açıklanan listede en güçlü kadınlar sıralamasında 69. oldu.
 Kavramsal olarak kaldı
Hadid'in birçok eseri ise ya maddi sebeplerden dolayı ya da sahip olduğu çağın çok ilerisindeki çizgilerden dolayı kavramsal olmaktan öteye geçemedi.
Kavramsal olarak kaldı Hadid'in birçok eseri ise ya maddi sebeplerden dolayı ya da sahip olduğu çağın çok ilerisindeki çizgilerden dolayı kavramsal olmaktan öteye geçemedi.
Miami’de vefat etti
30 Mart 2016'da bronşit tanısı ile hastaneye kaldırılan Hadid, bir gün sonra kalp krizi geçirerek yaşama gözlerini yumdu.
Miami’de vefat etti 30 Mart 2016'da bronşit tanısı ile hastaneye kaldırılan Hadid, bir gün sonra kalp krizi geçirerek yaşama gözlerini yumdu.
Tören Londra’da düzenlendi
Miami'de vefat eden Hadid için, Londra'da bulunan Central Mosque'da (Merkez Cami) cenaze töreni düzenlendi. Ünlü mimarın eserleri;
Tören Londra’da düzenlendi Miami'de vefat eden Hadid için, Londra'da bulunan Central Mosque'da (Merkez Cami) cenaze töreni düzenlendi. Ünlü mimarın eserleri;
Vitra Yangın İstasyonu (Almanya-1994)
Vitra Yangın İstasyonu (Almanya-1994)
Kuzey Hoenheim Otoparkı (Fransa-2001)
Kuzey Hoenheim Otoparkı (Fransa-2001)
Bergisel Kayak Pisti (Avusturya-2002)
Bergisel Kayak Pisti (Avusturya-2002)
Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi (ABD-2003)
Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi (ABD-2003)
BMW Merkez Binası (Almanya-2005)
BMW Merkez Binası (Almanya-2005)
Ordrupgaard Ek Binası (Danimarka-2005)
Ordrupgaard Ek Binası (Danimarka-2005)
Phaeno Bilim Merkezi  (Almanya-2005)
Phaeno Bilim Merkezi (Almanya-2005)
Meggie’s Centres Victoria Hastanesi (İskoçya-2006)
Meggie’s Centres Victoria Hastanesi (İskoçya-2006)
Tondonia Otağı (İspanya-2006)
Tondonia Otağı (İspanya-2006)
Eleftheria Meydan Yenilemesi (Kıbrıs-2007)
Eleftheria Meydan Yenilemesi (Kıbrıs-2007)
Hungerburgbahn İstasyonu (Avusturya-2007)
Hungerburgbahn İstasyonu (Avusturya-2007)
Chanel Mobile Sanat Pavyonu (2006-2008)
Tokyo, Hong Kong, New York, Londra, Paris ve Moskova.
Chanel Mobile Sanat Pavyonu (2006-2008) Tokyo, Hong Kong, New York, Londra, Paris ve Moskova.
Johann Sebastian Bach Pavyonu (Birleşik Krallık-2009)
Johann Sebastian Bach Pavyonu (Birleşik Krallık-2009)
CMA CGM Kulesi (Fransa-2009)
CMA CGM Kulesi (Fransa-2009)
MAXXI Ulusal XXI. Yüzyıl Sanatları Müzesi (İtalya-2010)
MAXXI Ulusal XXI. Yüzyıl Sanatları Müzesi (İtalya-2010)
Guggenheim-Hermitage Vilnus (Litvanya)
Hadid'in tasarladığı müze projesi hayata geçirilemedi. Litvanya'da proje ihalesinin ardından yaşanan yolsuzluk soruşturması nedeniyle, müze fikri rafa kaldırıldı.
Guggenheim-Hermitage Vilnus (Litvanya) Hadid'in tasarladığı müze projesi hayata geçirilemedi. Litvanya'da proje ihalesinin ardından yaşanan yolsuzluk soruşturması nedeniyle, müze fikri rafa kaldırıldı.
Kartal-Pendik Kıyı şeridi düzenlemesi
 

 Hadid'in hazırladığı proje; 3 Nisan 2016'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildi.
Kartal-Pendik Kıyı şeridi düzenlemesi Hadid'in hazırladığı proje; 3 Nisan 2016'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildi.
Szervita Meydanı Baloncuk Ofis Binası (Macaristan)
Zaha Hadid'in planladığı tasarım hayata geçirilemedi.
Szervita Meydanı Baloncuk Ofis Binası (Macaristan) Zaha Hadid'in planladığı tasarım hayata geçirilemedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >