Hafta sonu şehirler arası seyahat yasağı var mı? (Seyahat yasağı olacak mı?)

Arşiv
Arşiv

Tüm dünya ve Türkiye koronavirüse karşı aylardır savaş veriyor. Bu savaşta koronavirüsü yenebilmek daha çok kişinin etkilenmemesi için uygulanan koronavirüs tedbirlerine yenileri eklendi. Yeni tedbirlerin açıklanması ile kafalar bir sürü soru işareti oluştu. 'Seyahat yasağı olacak mı?' 'Hafta sonu şehir arası seyahat yasağı var mı?' 'Hafta sonu başka şehre gidilebilir mi?' gibi sorular en çok merak edilenlerden oldu.

Koronavirüs salgını tüm dünyayı aylardır sarmış durumda çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan virüs ile mücadele edebilmek için Türkiye'de mevcutta uygulanan tedbirlere yenileri eklendi. Hafta sonları 10.00-20.00 dışında sokağa çıkma kısıtlaması olacak. Yani akşam 20.00'den sonra sokağa çıkılamayacak sabah 10.00'a kadar. Bu haftadan itibaren geçerli olacak. Bu kısıtlamanın saatleri vatandaşların kafasını bir hayli karıştırdı. GZT olarak en doğru haliyle hem sitemizden hem sosyal medyalarımızdan duyurduk.

Ancak bir başka çok merak edilen konu ise 'seyahat kısıtlaması' oldu. 'Seyahat kısıtlaması olacak mı?' 'Seyahat kısıtlaması olacak mı?' 'Hafta sonu şehirler arası seyahat yasağı var mı?' 'Seyahat kısıtlaması olan iller hangileri?' 'Hafta sonu başka şehre gidilebilir mi?' 'Türkiye seyahat kısıtlaması var mı?' 'İstanbul'da seyahat yasağı var mı?' 'Seyahat yasağı var mı?' 'Seyahat yasağı olacak mı?' 'Seyahat kısıtlaması THY biletleri olanlar ne olacak?' gibi çok sayıda soru en çok aratılan merak edilen konulardan oldu. Bu soruların cevabını haberimizden en detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.

Hafta sonu şehirler arası seyahat yasağı var mı?

Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirler arası seyahate çıkmamalarının esas olduğu vurgulanan genelgeye göre,

İçişleri Bakanlığına ait "e-Başvuru" ve "Alo 199" sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler ise şöyle:

"Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi)

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler)

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen

Seyahat kısıtlaması THY biletleri olanlar ne olacak?

Türk Hava Yolları(THY), sokağa çıkma yasağı uygulaması ile ilgili bir duyuru yayımladı.

THY'nin duyurusunda şu bilgiler verildi:

"İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede yer alan ve 20 Kasım 2020 Cuma günü itibarıyla uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarından, uçuşu bulunan tüm misafirlerimiz muaf tutulacaktır.

Misafirlerimiz, kısıtlama süresince yapılacak kontrollerde uçuşa dair belge (mobil biniş kartı veya bilet ekran görüntüsü) ibraz ederek ulaşımlarını sağlayabileceklerdir. Konuyla ilgili güncel gelişmeleri ve duyuruları web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Seyahatiniz süresince otoritelerin belirlediği diğer kısıtlama ve tedbirlere uymanızı önemle hatırlatırız"

Hafta sonu seyahat edenlere ceza var mı?

Genelgede, vali ve kaymakamlar başta olmak üzere tüm kamu görevlilerinin salgınla mücadelede alınan tedbirlere uyulması konusunda toplumsal duyarlılığı artırıcı faaliyetlere ağırlık vermeleri ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fedakarlık yapılmaya devam edilmesinin, bu sürecin üstesinden gelinmesi ve sağlıklı günlere tekrar kavuşulması açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Ayrıca Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması istendi.

Seyahat kısıtlaması daha önce olmuş muydu?

Şehirler arası seyahat yasağı 1 Haziran'dan itibaren kaldırılmıştı. Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS ile alınacak HES kodu ile seyahat edilebiliyordu. Şimdi ki seyahat kısıtlaması ise sadece hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının saatlerinde (20.00'dan 10.00'a kadar) olacak.

Seyahat izin belgesi nasıl alınır?

HES kodu Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS yöntemi ile alınabilir.

1- Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden "HES Kodu İşlemleri" bölümüne girilir. "HES Kodu Oluştur" butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

Vatandaşlar dilerlerse telefonlarındaki Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES Kodu oluşturabilecek. Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim vatandaşların kendi kontrolünde olacak. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek, hangi kodu hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabilecek.

2- HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve Paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023'e SMS olarak atılır.

Örnek: HES 12345678901 1232 45 yazılıp 2023'e gönder

İkinci bir yol olarak ise kısa mesaj devreye giriyor. Vatandaşlar, HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini gün sayısı olarak yazmaları ve 2023’e kısa mesaj atmaları halinde HES Kodları telefonlarına kısa mesaj olarak iletilecek. Paylaşım süresi belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >