Dışişleri Bakanı Fidan İran'a gitti: Masada İsrail ve düzensiz göç vardı

Bakan Fidan'ın ziyaretinde, iki ülke arasındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.
Bakan Fidan'ın ziyaretinde, iki ülke arasındaki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İran ziyaretinde gündem yoğundu. İran-İsrail gerilimi sonrası bölgeyle entegrasyonu artırmayı hedefleyen Tahran yönetimi ile masaya yatırılan en kritik başlık "terörle mücadele" oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, kritik temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahran’a gitti. Bölgedeki sıcak gelişmelerin gölgesinde gerçekleşen ziyarette Fidan, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile bir araya geldi.

Hakan Fidan'ın ajandasında ne var?

Özellikle, İran-İsrail gerilimi ve yaşanan çatışmaların ardından Tahran yönetiminin dış politikada değişikliğe giderek bölge ülkeleriyle entegrasyonu artırmaya yöneldiği gözlendi. Bu kapsamda gerçekleşen görüşmede Suriye’nin istikrarı, toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konuları ele alındı.

"En Büyük Tehdit İsrail"

İki bakanın görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında dört ana başlık öne çıktı. Yayınlanan ortak açıklamada, İsrail’in saldırgan politikalarına dikkat çekilerek, "İsrail, Ortadoğu'daki istikrar için en büyük tehdittir" ifadesi kullanıldı.

Tahran’dan PKK çıkışı

Zirvenin en dikkat çekici notlarından biri terörle mücadele konusuydu. İran Dışişleri Bakanı Arakçi, terör örgütü PKK’nın silahsızlandırılmasına tam destek verdiklerini açıkladı.

Hatırlanacağı üzere, İran-İsrail savaşı sırasında PKK’nın İran kolu olan PJAK, bir özerklik çağrısında bulunmuştu. Bu gelişmenin ardından gelen iş birliği mesajı, iki ülkenin teröre karşı ortak duruşunu pekiştirdi.

Görüşmede ayrıca Afganistan kaynaklı düzensiz göç sorunu için iki ülkenin ortak mekanizmalarla çalışacağı belirtildi.

Ticaret hacminin artırılması kararlaştırılırken, diplomatik ilişkileri güçlendirecek somut bir adım da atıldı: İran, Van’da yeni bir başkonsolosluk açacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >