Hamam böceğinden esinlenen lise öğrencileri radyasyon koruyucu elbise tasarladı

Radyasyon
Radyasyon

Çankırı'da lise öğrencisi 3 arkadaş, hamam böceklerinden esinlenerek radyasyon koruyucu elbise tasarladı.

Çankırı TOBB Fen Lisesinde 11. sınıf öğrencisi olan 3 arkadaş, bilim fuarı proje çalışmaları kapsamında ''RAD-KİT'' adında bir proje gerçekleştirdi.

Yaptıkları araştırmalar sırasında, ''Hiroşima ve Nagasaki'' bölgelerine atılan atom bombası sonucunda hamam böceklerininölmediğini keşfeden öğrenciler, bundan esinlenerek radyasyon koruyucu elbise tasarladı.

İmkanların sınırlarını zorlayan liseli öğrenciler akademisyenlerden yardım aldı.
İmkanların sınırlarını zorlayan liseli öğrenciler akademisyenlerden yardım aldı.

Elbiseyle alakalı konuşan Ahmet Yazan şunları ifade etti: ''Kitin maddesini kumaşın içerisine nasıl işleyebiliriz diye düşündük ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sezer Okay hocamızdan yardım aldık. Kitin içeren kumaş parçasını ultraviyole ışınlarla test ettik ve sonuç olarak da bakterilerin ultraviyole ışınlarından etkilenmediğini gördük.''

Bünyamin Aktürk ise projenin laboratuvar aşamasını anlatarak, “Bakterilerimizi önce sıvı besiyerinde büyüttük daha sonra katı besiyerine ektik. Yaptığımız kitinli kumaşı bakterilerin üzerine koyduk, üstten de ultraviyole ışın verdik. Daha sonra bakterileri inkübatöre koyarak üreyip ürememe durumunu test ettik. Yaptığımız kitinli kumaşın altındaki bakterilerin üremeye devam ettiğini ve diğer kontrol kumaşının altından ki bakterilerin üremediğini gördük” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Furkan Kaya ise, “Yaptığımız bu kitinli kumaşın sonuçlarını ultraviyolede denediğimiz zaman iyi bir sonuç elde ettik ve bakterilerin yaşadığını gördük. Bunun daha kullanışlı hale gelmesi içinde bu elbiseyi tasarladık” şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >