Haşimato hastalığı nedir? Hastalığın belirtileri nelerdir?

Haşimato hastalığı nedir
Haşimato hastalığı nedir

Günümüzün dikkat çeken hastalıklarından biri olan Haşimato nedir ve belirtileri nedir biliyor musunuz? Sizler için bu soruya yanıt aradık.

Haşimato; kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanımasıyla birlikte ortaya çıkan bir tiroit hastalığıdır. Bu durum tiroit hormon fazlalığına yol açabilmekte ve yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine neden olabilmektedir.

Haşimato hastalığı durumunda vücut tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir.

Bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak tiroit hücrelerini harap eder. Bu arada tiroit bezine birçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroit hücreleri tahrip olur ve tiroit hormonu azalmaya başlar.

Tiroit bezinin küçülmesiyle ortaya hormon yetmezliği çıkar. İlk dönemde hastada ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekliği varken TSH, T3 ve T4 hormonları normaldir. Zaman içerisinde hastalık ilerledikçe önce başlangıç halinde tiroit yetmezliği sonra tam tiroit yetmezliği gelişir.

Haşimoto hastalığının belirtileri nelerdir?

Haşimato hastalığı nedir?
Haşimato hastalığı nedir?

Haşimato'yu gösteren klinik bir bulgu yoktur. Haşimato da görülen belirti ve bulgular hastalığın kendine özgün değildir. En belirgin haşimato belirtileri ise şöyledir;

Sıklıkla kilo alma

Cilt kuruluğu

Kolay üşüme

Yorgunluk

Kramplar

Seste değişiklik

Kabızlık

İleri düzeyde hipotirodi olan hastalarda; akciğer ve kalp zarlarında sıvı toplanması, karpal tünel sendromu, uyku apnesi, göğüslerden süt gelmesi veya bu olmaksızın prolaktin hormonunda yükselme, cinsel istekte azalma ve kan sodyum düşüklükleri de haşimato belirtilerinden sayılır.

Haşimato hastalığında kolesterol düzeyi genelde yüksek olur. Bu nedenle hasta da kalp damar hastalıkları da görülebilir. İlerlemiş haşimato vakalarında kalp zarında(perikardit), akciğerde(plörezi) ve karında su toplaması(asit) görülebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / MEMORİAL