Havadaki dengesizlik ruh halimizi alt-üst ediyor

Hava durumundaki değişimler, psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor.

Son günlerde hava bir kapalı, bir açık... Hava durumunda yaşanan dengesizlikler, ruh halimizde de bir takım değişikliklere sebep oluyor. Psikolog Onur Can Dalkılınç, kapalı ve kirli havanın ruh halimizdeki etkilerini ve bu etkilerle başa çıkmanın yollarını GZT'ye anlattı.

Divan Psikoloji'den Psikolog Onur Can Dalkılınç, dalgalı hava durumunun ve kirli havanın psikolojimize etkisini ve bu etkiyi önlemek adına neler yapılabileceğini GZT için anlattı.

Psikolog Onur Can Dalkılınç
Psikolog Onur Can Dalkılınç

Psikolog Onur Can Dalkılınç, "Kirli hava insan sağlığını her zaman olumsuz etkileyen bir faktördür. Kapalı havalar ise insanı elbette etkiler. Kapalı havalar insanları depresif bir moda sokabilir, günlük duygu durum ve davranışlarımızda da etkiye sahip. Bu durumla baş edebilmenin belirli bir yöntemi yok ama günlük rutin işlerde, çalışma motivasyonunda, ikili ilişkilerde olumsuz etkilerini görmek mümkün" diyor.

Ne yapmalı?

Psikolog Dalkılınç yapılabilecekleri şöyle sıralıyor:

"Bulunduğumuz anın değerini bilmek, anı hissetmek, yaşamı kabullenmek ve ona ayak uydurmak bu durumla baş etmeyi sağlayabilir. Yani hayatı olduğu gibi kabul etmek... Değişime ayak uydurmadan değişimi istemek çaresizlik inancını devedeye sokabilir ve bu durum mutsuzluğa sebep olabilir. Böyle bir durumla baş etmeye çalışmak yerine bunun bir parçası olduğumuzu kabullenmeyi öğrenmek kişideki olumsuz duyguları en aza indirgeyebilir. Bir tavsiyede bulunacak olursak, kişi sevdiği renkte kıyafetler giyilebilir. Ya da kapalı hava demek yerine sevdiği bir sözcükle o durumu kodlaya bilir. Mesela 'Hava bugün çok papatya' gibi... Kulağa komik geliyor olabilir ama işe yarıyor"

"Değişken hava, duygularda iniş-çıkışlara sebep oluyor"

Psikolog Onur Can Dalkılınç, değişken hava durumunun da psikolojimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu belirterek bu etkileri; "Değişken havalar, insanlar üstünde de etkiye sahiptir. Kişide duygu durumu olarak inişler çıkışlar olabilir. Bir adapte olma durumu söz konusu olmadığından insanlar bu durumlarda farklı bir kişilik yapısına bürünebilir. Bu durum da kişinin çevresi tarafından fark edilebilir ve tepkiler de çekebilir. Bu geçici bir durum olduğundan çok ciddiye alınacak bir durumun olmadığını da unutmamak gerekir." şeklinde sıraladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >