HAVUÇ:Hem gıda, hem de ilaç

Günde bir iki kez rendelenmiş havuç yiyen çocuklarda solucan  oluşmaz
Günde bir iki kez rendelenmiş havuç yiyen çocuklarda solucan oluşmaz

Hem insan, hem de hayvanların en güzel gıdalarından olan havuçla ilgili bilmediklerimiz...

Ona halk arasında ‘göz doktoru’ derler. O hem sebze, hem de meyve olup, hemen her türlü vitamini ihtiva eder. Sarı, beyaz, kırmızı, menekşe cinsleri vardır. Kırmızı ve menekşe renginde olanlar en makbul olanıdır. Eski kadınlar, sarı havucu sarılık tedavisinde kullanırlarmış.

Turp gibi toprak içinde büyüyen havuç geç sökülürse sert ve lezzetsiz olur. Suyu kaçtığı için hazmını zorlaştırır.

Çeşit çeşit yemeği, çorbası, salatası ve turşusu yapılır, suyu çıkarılır. Onun dolmasını yapanı bile görürsünüz. Havucun yanına en çok da yakışan merada otlamış hayvanın evde yapılmış taze yoğurdudur. Yeşilliklerle yapılan taze salatasına doyum olmaz!

Havucun en besleyici hâli çiğ olarak yenilmesidir.
Havucun en besleyici hâli çiğ olarak yenilmesidir.

Havuç rendelendiğinde şekeri hızla ortaya çıkar ve lezzetini artırır. Besleyiciliği nedeniyle dünyanın pek çok bölgesinde âdeta ilaç gibi muamele görür.

Hem insan, hem de hayvanların en güzel gıdalarından olan havuç güzel kokar. Tatlıdır, A, B, C, D, E gibi tüm vitamin türleri açısından zengin ve yağlıdır. Bol miktarda fosfat ihtiva eder.

FAYDALARI

■ Havucun insanı daha sevimli yaptığı, özellikle de kadınları güzelleştirdiği söylenir.

Genellikle çocuklar pişmişinden çok, çiğ olarak yemeye bayılır. Böyle olması da çok iyi.

■ Havuç kusma ve ishalleri de önler.

■ İhtiva ettiği bol A vitamini ve karoten maddesi nedeniyle gözlerin beyazlığını artırır, bu da gözün ferini. Bu sayede göz daha güçlü ve seçici olur. Sürücü veya göz dikkati gerektiren işler yapanlar ile göz hastalığı çekenler için havuç bir ilaçtır.

■ Ciltleri yumuşattığı, şeffaf ve parlaklaştırdığı için havuç suyuna devam etmek gerekiyor.

■ Bazıları havuç suyunun cilt lekelerini giderdiği ve beyazlaştırdığı için bedenine sürmüş yahut da kremlerini yapmıştır.

■ Diş çıkaran çocuklara temiz havuç verilmeli. Bu hem bebeği rahatlatır, hem de dişlerini kuvvetlenir.

■ Günde bir iki kez rendelenmiş havuç yiyen çocuklarda solucan oluşmayacağını unutmayın! Sadece çocuklar da değil herkeste.

■ Bazı eski hekimler havuç tohumunu idrar söktürücü olarak reçete ederlerdi. İngilizlerin havuç tohumundan çay ürettikleri bilinir.

■ Kolesterolün düşürülmesini, kalp krizi ve belirli kanser türlerinin önlenmesini, erken yaşlanma belirtilerinin azaltılmasını, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini, sindirimin iyileştirilmesini, vücuttaki toksik maddelerin bazılarının atılmasını sağlar.

■ Her gün bir havuç yemenin, inme riskini yüzde 68 oranında azalttığı ispat edilmiş.

KARACİĞER HASTALARI HAVUÇ YİYİN

Karaciğer rahatsızlığı çekenler, taze havuçları bol su ile yıkayıp, kabuğunu bir bıçakla kazıdıktan sonra rendeleyip, üzerine bolca zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyip karıştırmalı. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılıp, 2-3 saat bekletilmeli. Bu güzel salatayı aç karna yerlerse karaciğeri güçlendirir. İştahsızlar yerse iştahı arttırır. Vücudu güçlendirir. Diyabet olanların ise havuç suyu içmeleri tavsiye edilmez.

PORTAKALLI HAVUÇ SUYUNA DİKKAT

Havuç biraz daha erken hasat edilse de portakal ile aşağı yukarı aynı mevsimin meyveleridir. İkisinin suyunun çıkarılıp içilmesi bağırsakları kuvvetlendirdiği bilinir. Yine birlikte içilmesi karaciğerdeki safraların atımını sağlar.

ÇİĞ Mİ PİŞMİŞ Mİ YEMELİ?

  • Havucu çiğ olarak yemek daha iyidir. Vitaminler sıcaklığa az dayanıklıdır. Üstelik de onu daha fazla vitaminli olduğundan kabuğuyla birlikte yemek uygundur. Özel bir durum yoksa kabuğu soyulmamalıdır.

VİTAMİN DEPOSU

Enerjisi düşük olanlar için birebirdir. Hele çocuk, yaşlılar ve hastalar için bulunmaz bir nimet. A’nın yanı sıra B3, B6, C, D, E, K vitaminleri yönünden de çok zengindir. Bu vitaminler ise bütün bitkinliklerde, kansızlıkta, güç eksikliğinde ve şüphesiz vitamin yetersizliğinin neden olduğu skorbüt, raşitizm gibi hastalıklar için kesinlikle gereklidir.

Havuç A vitamini açısından en zengin sebzedir.
Havuç A vitamini açısından en zengin sebzedir.

Antioksidan olan havuç potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, folat, çinko, demir ihtiva eder. İhtiva ettiği bu zenginlik ve özellikle de C vitamini sayesinde beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyarır ve bu sayede de bağışıklık sistemi güçlenir.

Havuç ağız kokusunu giderdiği gibi diş çürümesini de azaltır. Ağız sağlığı risklerine yol açabilen bakteriler ve yabancı maddelerle savaşır.

YARALAR İÇİN KULLANIN

Taze havucun etli bölümü ülserler üzerinde, yanıklarda, egzamalarda, yaralarda, apselerde yatıştırıcı bir rol oynar. Havuçlarınızın yapraklarını atmayın. Onlar, maden tuzları bakımından çok zengindir ve çorbaların besleyici gücünü epeyce zenginleştirir. Antiseptik olan yapraklarını kaynatıp, ağız gargarası yapılırsa pamukçuğu iyileştirir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >