Hayal ürünü haberler yapan Class Relotius'dan bir skandal daha

Sahte haber yaptığı tespit edilen Claas Relotius'un bu kez de 'Türkiye' adını kullanarak bağış kampanyası yürüttüğü öne sürüldü.
Sahte haber yaptığı tespit edilen Claas Relotius'un bu kez de 'Türkiye' adını kullanarak bağış kampanyası yürüttüğü öne sürüldü.

Alman Der Spiegel dergisinin muhabiri Claas Relotius, yazdığı haberlerin hayali haberler ve sahte alıntılar olduğunun ortaya çıkması üzerine görevinden ayrılmıştı. Relotius'un bu kez de 'Türkiye' adını kullanarak bağış kampanyası yürüttüğü iddia edildi.

Almanya’nın haftalık haber dergisi Der Spiegel'in 33 yaşındaki ödüllü muhabiri Claas Relotius, yazdığı 60 haberin 14’ünün "hayal ürünü" olduğunun ortaya çıkması üzerine istifa etmişti.

"Türkiye'deki yetim Suriyeli çocuklar üzerinden"

Der Spiegel'in sahte haber yaptığı ortaya çıkarılan ödüllü muhabiri Claas Relotius'un bu kez de Türkiye'deki yetim Suriyeli çocuklar için kişisel banka hesabı üzerinden para topladığı öne sürüldü.

İddiaya Spiegel tarafından yer verildi. Dergi Cumartesi akşamı yaptığı haberde birçok okuyucunun Claas Relotius'un kişisel banka hesabı üzerinden bağış topladığını ilettiğine yer verdi.

Claas Relotius, Almanya’da yılın gazetecisi seçilmişti.
Claas Relotius, Almanya’da yılın gazetecisi seçilmişti.

Savcılığa iletilecek

Spiegel yazı işlerinin bağış kampanyasından habersiz olduğu belirtilirken, bağışın miktarı ve toplanan paraya ne olduğu gibi soruların yanıtının henüz bilinmediğine dikkat çekildi. Spiegel, konuya yönelik yürütülen soruşturmada mevcut tüm verilerin savcılığa iletileceğini aktardı.

Bağış kampanyasının Claas Relotius'un Türkiye'de yaşayan Suriyeli yetim çocuklara yönelik yaptığı bir habere ilişkin olduğu belirtildi. Söz konusu haberde Relotius'a eşlik eden fotoğrafçı haberin içeriğine dair birçok şaibeli bilgi olduğunu söylemişti. Claas Relotius'un haberinde yer verdiği Suriyeli kardeşlerin, "hayal ürünü" olduğu ortaya çıkarılmıştı.

Relotius'un yazdığı 60 haberin en az 14'ünün
Relotius'un yazdığı 60 haberin en az 14'ünün

Spiegel, haberlerinde sahtekarlık yaptığı ortaya çıkan ödüllü gazetecinin bağış kampanyası başlatacağına dair kısa süre önce açıklama yaptığına yer verdi.

Gazetecinin konuşmasında, söz konusu Suriyeli yetim çocukları Aşağı Saksonya eyaletindeki bir ailenin evlat alabilmesi için aylarca süren bir çaba sarfettiği belirtildi. Ancak Spiegel, bu çabanın da gazetecinin "hayal ürünü" olduğunu açıkladı.

Spiegel, kendisine yönelik iddialar konusunda Claas Relotius'un açıklama yapmadığına da yer verdi.

Ne olmuştu?

Der Spiegel'den yapılan açıklamaya göre, muhabir Relotius'un yazdığı 60 haberin en az 14'ünün "hayal ürünü" olduğunun tespit edildiği belirtilmişti.

Muhabirin yaptıklarının Der Spiegel yönetimini şok ettiği kaydedilen açıklamada, hayali haberler, sahte alıntılar ve detaylar için okuyuculardan özür dilendi.

Muhabir Relotius'un büyük ölçekte gazetecilik sahtekarlığı yaptığı ifade edilen açıklamada, bu durum "Spiegel’in 70 yıllık tarihinde düşük bir nokta” olarak nitelendirildi.

 Relotius, 2014'de yılın gazetecisi ödülünü almıştı.
Relotius, 2014'de yılın gazetecisi ödülünü almıştı.

Açıklamada, Relotius'un çalışmalarını incelemek için de bir iç komisyon kurulduğu bildirildi.

Relotius, olayın ortaya çıkmasından sonra istifa etti.

Relotius, yaptığı açıklamada, yaptıklarından pişman olduğunu ve çok utanç duyduğunu belirtti. Relotius “Başarısız olma korkusu çok yüksekti. Başarısız olmamak için daha fazla bir şeyler yapmalıydım. Ben hastayım ve yardıma ihtiyacım var.” ifadesini kullandı.

Göçmen hikayeleriyle ilgili yazdığı haberler nedeniyle 2014'de yılın gazetecisi ödülünü alan Relotius, bu ay başında da bir Suriyeli genç hakkında yaptığı haberinden dolayı Almanya’da yılın gazetecisi seçilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >