Haydar Aliyev'i doğumunun 99'uncu yılında anıyoruz

Haydar Aliyev
Haydar Aliyev

Azerbaycan'da yaşanan iç savaş tehlikesi, Dağlık Karabağ savaşı ve ekonomik krizlerle mücadele ederek ülkesine istikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açan Haydar Aliyev doğumun 99'uncu yılında saygı ve minnetle anılıyor. 'Haydar Aliyev kimdir?' 'Haydar Aliyev'in doğum tarihi ne?' 'Haydar Aliyev ne zaman öldü?' 'Haydar Aliyev kaç yaşında öldü?' gibi sorular araştırılıyor.

Haydar Aliyev (10 Mayıs 1923 - 12 Aralık 2003) Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı'dır. Doğumunun 99. yılında anılan Aliyev ile ilgili 'Haydar Aliyev kimdir?' 'Haydar Aliyev'in doğum tarihi ne?' 'Haydar Aliyev ne zaman öldü?' 'Haydar Aliyev kaç yaşında öldü?' gibi sorular sorgulanıyor.

Sovyetler döneminde üst düzey görevlerde bulunan Haydar Aliyev, bağımsızlıktan sonra iç savaş tehlikesi yaşayan, Ermenistan'la savaş durumunda olan ve ekonomik krizlerle mücadele eden Azerbaycan'ın başına geçerek kurtarıcı rolü oynadı.

Haydar Aliyev, hem Sovyet hem de bağımsızlık döneminde ömrünü ülkesine ve halkına adayarak Azerbaycanlıların büyük kısmının sevgisini kazandı. Aliyev'in hatırası, halkın kendisine verdiği ulusal lider anlamındaki "Umummilli lider" unvanıyla yaşatılıyor.

Haydar Aliyev'in doğum tarihi ne?

Aliyev'in halkına hizmet ve Azerbaycan için mücadeleyle geçirdiği dolu dolu 80 yıllık hayatı, 10 Mayıs 1923'te Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde başladı.

Haydar Aliyev, 1939'da Nahçıvan Pedagoji Teknik Okulundan mezun oldu, daha sonra Azerbaycan Sanayi Enstitüsü Mimarlık Fakültesine kayıt yaptırdı fakat İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla buradaki eğitimini tamamlayamadı.

  • Aliyev, 1941-1944 yıllarında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti İçişleri Komiserliği Gizli Arşiv Dairesinin Müdürlüğü ve Nahçıvan Halk Komiserliği Konseyinde Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Başarılı çalışmaları ve analiz yeteneğiyle yöneticilerinin ilgisini çeken Aliyev, 1944'te SSCB Devlet Güvenlik Komitesinde (KGB) işe alındı.

Kariyerini KGB'de sürdüren Aliyev, 1967'de Azerbaycan KGB'si Başkanı olarak atandı ve kendisine tümgeneral rütbesi verildi.

Aliyev, 1969'da Azerbaycan Komünist Partisi Merkezi Komitesi Genel Sekreteri seçildi, 1982'ye kadar bu görevde Azerbaycan'ı yönetti.

Moskova'ya 1982'de davet edilerek SSCB Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyeliğine seçilen Aliyev, SSCB yönetiminde söz sahibi 19 kişiden biri oldu ve aynı yıl SSCB Bakanlar Konseyi Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı.

Aliyev, 1987'de SSCB Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosunun ve SSCB Sekreteri Mihail Gorbaçov'un yürüttüğü politikalara itiraz ederek istifa etti ve 1990'da Azerbaycan'a döndü.

SSCB'nin dağılma sürecinde ülkesinin sorunlarına kayıtsız kalmayarak yeniden siyaset sahnesine atıldı ve 1990'da hem Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hem de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti milletvekili seçildi.

Dağlık Karabağ'da Ermenilerin toprak taleplerine karşı SSCB yönetiminin ikiyüzlü politikasına itiraz ederek 1991'de Komünist Partiden istifa etti. 1991'de parlamento niteliğindeki Nahçıvan Yüksek Konseyi Başkanı seçildi ve ilgili yasalar gereği Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı oldu.

Haydar Aliyev sözleri

  1. Gerçek öğretmen adını taşıyan insan hep, tarihin en zor dönemlerinde dirayetli, dayanıklı olmuştur ve maneviyatını her şeyden üstün tutmuştur.
  2. Büyük politika, küçük duygulara veya küçük kazançlara bağlanamaz.
  3. Maddenin asli niteliği devinim olduğu gibi, devletin de asli niteliği gelişimdir.
  4. Özgürlük ve bağımsızlık her milletin milli servetidir.
  5. Herhangi bir ülkenin milletleri haklarını anlar ve korurlarsa, en küçük devlet en büyük ülke kadar güçlü olacaktır.
  6. Yol medeniyettir.
Azerbaycan'ı istikrara kavuşturdu

Azerbaycan bağımsızlığını ilan edince de Nahçıvan'daki görevini sürdüren Aliyev, 21 Kasım 1992'de, bugün iktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisini kurdu.

Haydar Aliyev, iç savaş tehlikesini bertaraf etmesi için halk tarafından Bakü'ye davet edildi ve 15 Haziran 1993'te Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkanı seçildi.

Aliyev, 3 Ekim 1993'te yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı oldu ve ülkesinin sorunlarını çözmek için tüm gücüyle çalışmaya başladı.

Dağlık Karabağ'da, 1991'de başlayan savaşın devam ettiği ve Ermenilerin Azerbaycan topraklarını işgal ettiği zor bir dönemde cumhurbaşkanı seçilen Aliyev, orduyu güçlendirmekle işe başladı.

Silah, mühimmat ve teçhizatı daha iyi hale getirilen Azerbaycan ordusu, karşı hamlelerde bulunarak Ermenistan ordusunun saldırılarını önledi.

Bişkek'te 4-5 Mayıs 1994'te, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes yapılması konusunda protokol imzalanarak, şiddetli çatışmalar durduruldu.

Aliyev, yönetimi yasa dışı yollarla ele geçirmek isteyen bazı güçlerin çıkarttığı isyanları diplomatik manevralarla bastırdı, halkın desteğiyle iç karışıklıklara son verdi ve ülkenin istikrar sürecine adım atmasını sağladı.

Aliyev'in Asrın Anlaşması'nı imzaladığı tören sırasında konuşma yaparken
Aliyev'in Asrın Anlaşması'nı imzaladığı tören sırasında konuşma yaparken

Ekonomik kalkınmanın temeli Asrın Anlaşması ile atıldı

Haydar Aliyev, 7 ülkeden 11 şirketle, Azerbaycan'ın en büyük petrol yatağı Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) havzasının işletilmesini ve petrolün dünya pazarlarına çıkartılmasını öngören "Asrın Anlaşması"nı imzalayarak ülkenin ekonomik gelişiminin temelini attı.

Cumhurbaşkanlığı döneminde referandumla evrensel demokratik değerleri yansıtan anayasanın kabul edilmesiyle Aliyev, idam cezasını kaldırdı.

Yönetimi döneminde başta Türkiye olmak üzere Türk dili konuşan ülkelerin yanı sıra Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle iyi ilişkiler kuran Aliyev, ülkesinin uluslararası arenadaki yerini pekiştirdi.

Aliyev, 11 Ekim 1998'de yapılan seçimde yüzde 76,1 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. 15 Ekim 2003'te yapılan seçimlerde de aday oldu fakat sağlık sorunları nedeniyle adaylığını İlham Aliyev lehine geri çekti.

Haydar Aliyev mezarı
Haydar Aliyev mezarı

Haydar Aliyev kaç yaşında öldü?

Haydar Aliyev, 12 Aralık 2003'te tedavi gördüğü ABD'de hayatını kaybetti ve 15 Aralık'ta Bakü'deki Fahri Hiyaban'da defnedildi.

En büyük vasiyeti hayata geçirildi

Haydar Aliyev, görev süresi boyunca Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesi konusunu gündemde tuttu ve oğlu İlham Aliyev'e toprakların işgalden kurtarılmasını vasiyet etti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkomutanlığındaki Azerbaycan ordusu, toprakları işgalden kurtardı. İlham Aliyev, savaşın bittiği gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmada, "Baba vasiyetini yerine getirdim" dedi.

  • Kütahya’da Haydar Aliyevanısına fidan dikildi
  • Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Azerbaycan Kültür Topluluğu öğrencileri, Kütahya Belediyesi iş birliğinde, Azerbaycan kurucu lideri Haydar Aliyev’in doğum günü anısına fidan dikti.
  • Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler, üniversitede kurulu olan Azerbaycan Kültür Topluluğu üyeleri, Kütahya Belediyesi iş birliğinde fidan dikti. Akkent Mahallesi ile Hilalkent Mahallesi arasında yer alan Kütahya Belediyesine ait ağaçlandırma sahasında, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün destekleriyle, Azerbaycan’nın kurucu lideri Haydar Aliyev’in doğum günü anısına 100 fidan toprakla buluştu.
  • Kütahya Belediyesine verdikleri destek için teşekkür eden Azerbaycanlı öğrenciler, Kütahya’da olmaktan mutlu olduklarını belirttiler.
  • Haydar Aliyev, doğumunun 99.yılında Kars'ta anıldı

  • Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev, doğumunun 99. yılında Kars'ta anıldı.

    Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğunun düzenlediği anma programında, merhum Haydar Aliyev'in adını taşıyan parktaki büstüne kırmızı güller bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

  • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün konferans salonunda devam eden programda, Kars Işıklı Camisi Alimi Seyyid Ahmet Erdem, Kuran-ı Kerim tilaveti yaptı.Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Haydar Aliyev'in, Sovyetler Birliği'nden ayrılmış 15 cumhuriyet arasında en son sırada gösterilen Azerbaycan'ı, mücadelesi ve aldığı önemli kararlarla en ön sıralara taşıdığını söyledi.

  • Aliyev'in bağımsızlıktan sonra harp okullarının açılmasını sağlayarak Karabağ Zaferi'nin kazanılmasına katkı sağladığını anlatan Guliyev, şöyle konuştu:

  • "O zamandan bu yana harp okullarından mezun olmuş gençlerimiz, bağımsızlık döneminde yetişen subaylarımız, kahramanlarımız, 2. Karabağ Savaşı'nda zaferimize imza attı.

  • Geçtiğimiz yıl 44 gün süren ve zaferle sonuçlanan savaşın kahramanları, bu savaşta kanlarını dökmüş, dostlarını ve kardeşlerini şehit vermiş subaylarımız aramızda.

  • Onları bugün burada birlikte alkışlıyoruz."Haydar Aliyev'in ekonomi, sağlık ve eğitim alanında da Azerbaycan'ı güçlendirerek bugünlere getirdiğini vurgulayan Guliyev, "Haydar Aliyev, Azerbaycan için bugünkü Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev gibi bir lideri de yetiştirdi." dedi.Guliyev, böyle bir devletin vatandaşı olmaktan gurur duyduklarını dile getirerek, "Allah'a şükürler olsun ki biz Aliyev'in başlattığı siyaseti, Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'in cesaretli kararlarıyla 2. Karabağ muharebesini zaferle sonuçlandırdık. Bugün artık dünyaya meydan okuyoruz. Her iki savaşımızda da kardeş ve dost Türkiye'miz her zaman yanımızdaydı ve desteğini gördük." ifadelerini kullandı.

  • AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın da Türk dili konuşan ülkelerin yan sıra Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle ilişkiler kuran Haydar Aliyev'in ülkesinin uluslararası arenadaki yerini pekiştirdiğini söyledi.Programa, Vali Vekili Tahir Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, Azerbaycan subayları, bazı il protokolü ile vatandaşlar katıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >