Hayvanlar depremi hissedebilir mi?

Köpekler depremi hissedebilir mi?
Köpekler depremi hissedebilir mi?

Dün, Bodrum’da meydana gelen depremden sonra uzun süredir tartışılan konu bir kez daha gündeme geldi. Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?

20 Temmuz gecesinde 6.6 şiddetinde gerçekleşen ve büyük panik yaratan depremin ardından hayvanların bu depremi hissedip hissedemeyeceği yeniden tartışılmaya başlandı. Deprem öncesinde şehir merkezinde görüldüğü iddia edilen hızla hareket eden yılan ve farelerin de konuyu karmaşıklaştırdığı söylenebilir.

United States Geological Survey (ABD Jeoloji Kurumu) depremden önce yılanlar, fareler ve kuşların hatta kedi ve köpeklerin garip davranışlar sergilediğinin altını çiziyor.Kurumun internet sitesinde yer alan ilgili makalede benzer duruma dair ilk iddianın MÖ 373 yılına kadar uzandığı belirtiliyor.

Bilim insanlarının uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve henüz kesin bir delile dayandıramadığı durum hakkında önemli bir söylem de şu şekilde: “Hayvanlar depremi önceden hissetmiyor, sadece daha erken kavrıyor.” Sesleri ve titreşimleri algılama gücü insanlardan daha gelişmiş olan hayvanların hisleriyle değil duyularıyla depremi önceden kavrayabildikleri belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >