Hayvanları Koruma Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu: Eşya olmaktan çıkarılıp, canlı statüsüne getirilecekler

Arşiv
Arşiv

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Hayvan Hakları Yasa Tasarısı ilgili açıklamalarda bulundu. Ünal, ''Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Hayvanları Koruma Kanun teklifimizi bugün TBMM Başkanlığına sunuyoruz. Hayvanlar mal statüsünden çıkarılarak, canlı statüsüne getiriliyor'' dedi.

Hayvanları Koruma Kanunu teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, hayvan neslini yok edenlere 5-10 yıl arasında, nesli tükenmekte olan hayvanları öldürenlere 1 yıldan 5 yıla, hayvanları haksız nedenlerle öldürenlere 6 ay ile 4 yıl arasında, eziyet edenlere 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Hayvan dövüştürene hapis cezası

Hayvan dövüştürenlere 3 aydan 2 yıla kadar hapis, hayvanlara karşı cinsel suçlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.

4 köpek türüne ülkeye giriş yasağı

Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türleri olmak üzere 4 köpek türünün Türkiye'ye girişi yasaklanıyor. Kanun teklifine göre bu türlerin satışını yapanlara ise 11 bin lira para cezası verilecek.

Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı kalkıyor

Konuya dair açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Hayvanlar bir mal, eşya olmaktan çıkarılıp, bir canlı statüsüne getirilmekte ve Türk Ceza Kanunu 151. maddede hayvanlarla ilgili husus mala zarar vermek noktasından çıkarılıp, cana zarar verme noktasına getirilerek, suç kapsamına alınmaktadır" dedi.

Türkiye’de hayvanların yaşamlarını rahat sürdürmeleri ve hayvanlara iyi muameleyi temin etmek için 24 Haziran 2004 tarihinde çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu'nun bu konuda yapılan ilk düzenleme olduğunu hatırlatan Ünal, "Teklifimizde bir taraftan hayvan sağlığı refahı temin edilirken, onların bir mal, süs eşyası olmaktan çıkarılması ve diğer taraftan hayvanların insanlarla ahenk içinde yaşamalarını temin etmeyi temel almaktadır. Hayvanların mal olarak görülmekten ziyade can olarak görülmesi, bu bağlamda diğer taraftan icra konusu olması, hayvanların haczedilmesi de ortadan kalkıyor. Teklif ile sahipli sahipsiz hayvan ayrımını kaldırıyoruz. İster sahipli ister sahipsiz olsun, hayvanlara karşı gerçekleştirilen nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldürme, bir hayvan neslini yok etme, öldürme, işkence, zalimce muamelede bulunma, cinsel ilişki, hayvan dövüştürme fiilleri suç olarak düzenlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Şikayet olmasa da hayvana karşı işlenen suçlar takip edilecek

Bir şikayet olmasa da hayvana karşı işlenen suçların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takip edileceğini söyleyen Ünal, "Suç teşkil eden fiillerin sahibi tarafından hayvana karşı işlenmesi durumunda hem Tarım ve Orman Bakanlığımızca hem de adli mercilerce süreç takip edilecektir. Sahipsiz hayvan sayısının kontrolsüz artışının önüne geçilmesi, insan refah ve huzurunun temin edilebilmesi için sahipsiz hayvanların tedavi, parazit mücadelesi, aşılama, kısırlaştırma ve dijital kimliklendirmesini ifade eden rehabilitasyon süreci etkin biçimde yürütülecektir" dedi.

Tehlikeli türlerin ülkeye girişine yasak

Tehlikeli köpek türlerinin bakılması, beslenmesi ve ülkemize sokulmasının yasaklandığını belirten Ünal, mevcutta tehlikeli türlere sahip olanların ise hayvanlarını kısırlaştırması, kayıt belgesi alması, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırmaması, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun olarak bulunduğu bölgelere girmemesi şartlarıyla hayvanlara bakabileceğini dile getirdi.

Petshoplarda kedi ve köpek satışı önleniyor

Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimlik zorunluluğu getirileceğini belirten Ünal, terklerin yaptırıma bağlanacağını açıkladı.

Ünal, petshoplarda kedi ve köpek satışının önleneceğini, bu yerlerde üretim çiftliklerindeki hayvan satışının katalog üzerinden yapılacağını ifade etti.

Yunus parkları ve kara ile su sirkleri kapatılıyor

Meclis'e sunulan kanun teklifine göre, kara ve su sirkleriyle, yunus parklarının açılması ve işletilmesi yasaklanıyor. Mevcut işletmelerdeki uhdesinde bulunan hayvanların doğal yaşam süresine bağlı olarak tasfiyesi öngörülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >