Hazırlıklar tamamlandı: Operasyon öncesi sınırda son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait askeri araçlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait askeri araçlar.

Türkiye, Fırat'ın doğusuna yapacağı olası operasyon için son aşamaya geldi. Operasyon kapsamında sınır hattına yapılan takviyelerin yanı sıra bölgede bulunan Obüs ve tankların namluları Fırat'ın doğusuna çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD askerlerinin sınırdan çekilme işlemi başlamış vaziyette. Sayın Trump çekilmeyi vaat etmişti. Hep söylediğimiz söz, 'Bir gece ansızın gelebiliriz'." dedi.

● Bölgedeki ABD kuvvetlerinin, Türkiye'nin muhtemel operasyonundan önce sınırdan çekildiği iddia edildi. Böylece Fırat'ın doğusuna yapılacak olan operasyon kapsamında ABD askerleri Türkiye sınırından konvoylar halinde çekilmeye başladı.

Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmenin ardından Washington yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye'nin uzun süredir planladığı operasyona işaret etti.

Türkiye, Fırat'ın doğusuna planladığı operasyonun hazırlıklarını tamamladı. Bölgeyi bölücü terör örgütü YPG/PKK'dan temizlemek amacıyla yapılacak operasyon öncesi bölgedeki Obüs ve tankların namluları da Fırat'ın doğusuna çevrildi.

Hareketli saatlerin yaşandığı sınır hattında ABD ve Türkiye arasında 2 aydır süren görüşme trafiği iki ülkenin bölgede devriye atmalarına rağmen olumlu sonuçlanmadı. ABD'nin bölgede vermiş olduğu sözleri yerine getirmemesi üzerine harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), uzun süredir planladığı operasyonu tekrar gündeme taşıdı.

Suriye'de terör örgütü YPG/PKK, sınır hattında kazılan tünellere döşenmek üzere beton bloklar taşıyor.
Suriye'de terör örgütü YPG/PKK, sınır hattında kazılan tünellere döşenmek üzere beton bloklar taşıyor.

Fırat'ın doğusuna operasyon ne anlama geliyor?

Terör örgütü YPG/PYD'nin Türkiye sınırına çok yakın noktalarda onlarca sözde karargahı, karakolu ve sözde gözetleme noktaları bulunuyor.

ABD Türkiye ile görüşme yaparken Fırat'ın doğusunda güvenli bölge oluşturma sözü verirken bu noktaları imha etme sözü de vermişti. Fakat ABD sadece bir kaç yerde tünellerin üzerini kapatmakla yetindi.

Bunun yanı sıra teröristler Türkiye sınırına çok yakın bölgelerde bulunan sözde gözetleme noktaları ile akşam saatlerinde Türkiye tarafını gözetlemeye devam ediyor.

İşte ABD'nin söz vererek imha etmediği bu noktaları Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Obüsler operasyonun başlamasıyla birlikte yerle bir edecek.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı.

ABD askerleri hala bölgede mi?

30 kilometre bir derinlikte olması düşünülen operasyonda ABD'nin 13 üssü bulunuyor. Türkiye'nin operasyon için düğmeye basmasının ardından ABD askerlerinin de sabah saatlerinde bölgeden çekilmeye başladığı duyuruldu. ABD askerlerinin Fırat'ın doğusundan çıkmasının ardından askerlerimiz de bölgeye düzenlenecek olan operasyonu başlatması bekleniyor.

ABD operasyon hakkında ne dedi?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan'ın Trump ile yaptığı görüşmede, ikili meselelerin yanı sıra Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Suriye sınırını gösteren harita.
Türkiye ve Suriye sınırını gösteren harita.
  • Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlı olan Türkiye'nin, bölgede bir daha böyle bir sorun yaşanmaması için her türlü tedbiri alacağı vurgulanan görüşmede, ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlık Trump ile paylaşıldı.

Görüşmede iki liderin, ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine önümüzdeki ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdığı bildirildi.

İkili görüşmenin arıdan ABD'den önemli açıklamalar geldi. "Türkiye, kısa süre içinde Kuzey Suriye'ye operasyon yapacak" denilen açıklamadaki tutuklu DAEŞ’lilerle ilgili bölüm de dikkat çekici... Açıklamaya göre ABD'lilerin yakaladığı DAEŞ'lilerin sorumluluğu Türkiye’de olacak.

ABD operasyonu destekliyor mu?

Yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump bir araya gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump bir araya gelmişti.

TSK'nın operasyon hazırlıkları hangi aşamada?

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı. Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının ise Tel Abyad’a çevrili olduğu görüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri, olası operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde konuşlandırılan obüslerin namluları terör örgütü PYD/PKK’nin kontrolündeki Tel Abyad’a çevrildi. Bir yandan da askerler tarafından mevzi kazma çalışmaları sürüyor. Türk askerinin sınır hattındaki zırhlı araçlarla yaptığı devriye sayısının da artırdığı görüldü.

Erdoğan işaret etti: Bir gece ansızın gelebiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan ziyareti öncesi açıklamada bulundu. Erdoğan, "ABD askerlerinin sınırdan çekilme işlemi başlamış vaziyette. Sayın Trump çekilmeyi vaat etmişti. Bu biraz gecikti. Hep söylediğimiz söz: Bir gece ansızın gelebiliriz. Bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz. Çünkü bu terör örgütlerini kabullenmemiz asla söz konusu değil" dedi.

olası bir operasyonda, TSK’nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu
olası bir operasyonda, TSK’nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu

Terör örgütü YPG/PKK'dan ABD'ye Fırat'ın doğusu suçlaması

Terör örgütü YPG/PKK, ABD'yi, sözünü tutmayarak Fırat'ın doğusundan çekilmek ve bölgeyi Türkiye'nin operasyonuna açık hale getirmekle suçladı.

SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK, sözde sözcülerinden Mustafa Bali'nin Twitter hesabı üzerinden, ABD'yi suçlayıcı bir mesaj yayımladı.

Mesajda, "Güvenlik mekanizması ve akabinde mevzilerin yıkılmasına rağmen, ABD güçleri sorumluluklarını yerine getirmedi ve bölgenin savaş alanına dönmesine izin vererek sınırdan çekilmeye başladı. SDG, kuzeydoğu Suriye'yi ne pahasına olursa olsun korumaya kararlı." ifadeleri kullanıldı.

DEAŞ tehdidi var mı?

Öte yandan örgütün ismini kullandığı SDG de bir yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin sözünü tutmadığının vurgulandığı açıklamada, bunun DEAŞ'la mücadeleye "büyük olumsuz" etki yapacağı iddia edildi.

ABD'li yetkililer, DEAŞ karşıtı mücadele toplantılarında, Suriye'de ele geçirdikleri yabancı DEAŞ'lı ve ailelerinin toplam sayısının 10 bin civarında olduğunu kaydediyor. Bu kişilerin bir kısmı, ABD güçlerince Deyrizor'da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasında, diğer kısmı ise YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka cezaevlerine tutuluyor.

ÖSO güçleri hazırlıklarını tamamladı.
ÖSO güçleri hazırlıklarını tamamladı.

Fırat'ın doğusuna neden operasyon yapılıyor?

Türkiye'nin sınır güvenliğini tehdit eden YPG/PKK'nın bölgeden temizlenmesini amaçlayan operasyon hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı. Suriye operasyonu hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Operasyonda ÖSO olacak mı?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarının, terör örgütünden arındırılan askeri eğitim alanlarındaki tatbikatı ve hazırlıkları görüntülendi.

Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarından, terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Afrin ilçesindeki askeri eğitimleri kapsamında yapılan tatbikata 2 bin ÖSO mensubu katıldı.

Hamza Tümeni Komutanı Seyf Ebu Bekir, yaptığı açıklamada, tamamlanan askeri eğitimin, terör örgütü YPG/PKK'nın işgali altında tuttuğu Fırat'ın doğusunda yapılacak olası operasyon kapsamında olduğunu söyledi.

Tatbikata katılan ÖSO mensuplarına, terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik olası operasyon kapsamında karşılaşacakları arazi şartlarıyla mücadele etmek için savaş taktikleri öğretildiğini belirten Ebu Bekir, "Makineli silah kullanımı, yakın dövüş ve sokak çatışmaları eğitimi, harita uygulamalı saldırı öncesi hazırlık, sızma girişimi ve el bombası kullanımına yönelik eğitimler verildi." dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >