Her 10 kişiden birinde görülüyor: Koronavirüsün etkisi üç ay sonra bile sürüyor

Arşiv
Arşiv

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), tarafından yayımlanan 'uzun COVID-19' raporunda, virüsü yenen her 10 kişiden birinin hastalığı yendikten üç ay sonra kalıcı semptomlar yaşadığı ortaya konuldu.

İngiltere'de yer alan Ulusal İstatistik Bürosu (ONS), koronavirüsü yenen her 10 kişiden birinin üç ay sonra yorgunluk, öksürük, baş ağrısı, saç kaybı, ishal ve yüksek ateş gibi semptomlar yaşamaya devam ettiğini açıkladı.

Buna göre koronavirüsten kurtulan İngilizlerin yüzde 9,9'u 12 hafta sonra, yüzde 21'i ise 5 hafta sonra hastalığın kalıcı semptomlarından rahatsız olduğunu açıkladı.

Kalp krizi riski de 12 kat yüksek

ONS rakamları ayrıca, koronavirüs geçirmeyen hastalara kıyasla koronavirüse yakalanan kişilerde kalp krizi ve felç oranlarının 12 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

  • Uzun süreli koronavirüs semptomları arasında yorgunluk, saç kaybı, kalp ritmi bozukluğu, bilişsel problemler, baş ağrısı, kas ağrısı, nefes almada güçlük, odaklanma problemi, üşüme ve titreme, uykusuzluk, halüsinasyon görme, ishal ve yüksek ateş gibi semptomlar yer alıyor.

Araştırmacılar, bu semptomların, organlara, bağışıklık sistemine ve sinir sistemlerine verilen hasar nedeniyle koronavirüsün 'sonradan etkileri' olduğuna inanıyor. Diğer taraftan doktorlar bu durumu, ilk enfeksiyondan on yıldan daha uzun bir süre sonra gelişebilen, yeterince anlaşılamayan bir durum olan polio sonrası sendroma benzetiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >