HES kodu nedir? HES kodu nasıl alınır, nerelerde kullanılır?

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs ile mücadelede hayata geçirdiği Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile virüsün takibi yapılmaya çalışılıyor. Şehirler arası yolculukta ve ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda HES kodu alma mecburiyeti bulunuyor. Bazı il valilikleri, düğünlere katılımın da HES kodu uygulaması ile yapılacağını duyurdu. Peki, HES kodu nedir? HES kodu nasıl alınır? İşte detaylar...

Koronavirüs ile mücadele kapsamında, vatandaşların bölgelerindeki risk durumlarına bakabilmeleri ve sağlıklarını takip edebilmeleri için Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması geliştirildi. Peki, HES kodu nedir? HES kodu nasıl alınır? HES kodu nerelerde kullanılır? İşte merak edilenler...

HES kodu nedir?

Hayat Eve Sığar (HES) kodu, Kontrollü sosyal hayat kapsamında, ulaşım, sınavlar ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, COVID-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

Ürettiğiniz HES kodlarının tüm yönetimi sizdedir. HES kodlarınızı istediğiniz süre kadar paylaşabilir ya da silebilirsiniz.

HES kodu mobil uygulamalarla alınıyor
HES kodu mobil uygulamalarla alınıyor

HES kodu nasıl alınır?

  • Uygulama:
  • – HES uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir. “HES Kodu Oluştur” butonun tıklanır. KOD kullanım süresi seçilir ve KOD oluşturulur.
  • SMS:
  • – HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.
  • E-devlet:
  • – HES Kodu, E-Devlet internet sayfası üzerinden alınır.

HES Kodu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

• HES kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tüm yurt içi uçuşlarda zorunludur.

• HES kodunuzun süresi seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Gidiş-dönüş bir bilet almak istiyorsanız ya da gidiş-dönüş bir biletiniz varsa HES kodunuz dönüş tarihinizi de kapsamalıdır.

• Eğer ilk uçuşa 25 saatten az kalmış ise HES kodu üzerinden yolcunun sağlık durumu kontrol edilecektir.

SMS ile de HES kodu alınabiliyor
SMS ile de HES kodu alınabiliyor

• HES kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.

• Bu işlem her yolcu için ayrı ayrı uygulanacaktır.

HES kodunuz ile ilgili aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, seyahatiniz onaylanmayacaktır;

• COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma durumu,

• Yeterli süreli HES koduna sahip olmama durumu,

• Hatalı T.C. Kimlik Numarası girilmesi durumu.

HES kodu nerelerde kullanılıyor?

Uygulama öncelikle seyahatlerde kullanılmaya başlansa da kısa süre içerisinde iş yerleri, muayenehaneler, kurum ziyaretleri, ÖSYM sınavları gibi birçok alanda yaygınlaştı.

HES kodu alırken belirtilen paylaşım süresi nedir?

Paylaşım süresi, talep ettiğiniz HES kodunuzun aktiflik süresini belirler. HES kodunuzu uçak ve otobüs bileti alımlarında kullanabilmeniz için, paylaşım süresinin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli paylaşım süresi ile bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için paylaşım süresini girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.

Uygulama üzerinden paylaşım süresini sınırsız olarak da belirleyebilirsiniz. SMS'le HES kodu talep etmeniz durumunda da en son girilen gün sayısı paylaşım süresini ifade eder.

SMS'le HES boşluk T.C. Kimlik No boşluk Kimlik Seri No son 4 hanesini girdikten sonra bu alanı boş bıraktığınızda paylaşım süreniz 1 yıl olacaktır.

Sınavlarda da HES kodu isteniyor
Sınavlarda da HES kodu isteniyor

HES kodu süresi biterse, yeniden alabilir miyim?

Evet, HES kodu edinme işlemini tekrar gerçekleştirerek kodu yeniden temin edebilirsiniz.

HES kodu bir kez mi alınabiliyor?

  • HES kodunuzu isterseniz her yolculuk için ayrı ayrı, isterseniz tüm yolculuklarınızı kapsayacak şekilde tek kod olarak alabilirsiniz.

Tüm seyahatleriniz için tek bir HES kodu ile almak istediğinizde, HES kodu taleplerinizde, paylaşım sürenizi tüm seyahatlerinizi kapsayacak şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >