HES kodu nedir, nereden nasıl alınır?

HES kodu nasıl alınır?
HES kodu nasıl alınır?

HES kodu normalleşme sürecinin başlaması ile hayatımıza dahil oldu. Başlarda 'HES kodu nedir?' diye soruyorduk. Ancak yavaş yavaş bir çok yer için olmazsa olmaz haline geldi. Şehir dışı, ülke dışı yolculuklarda gerekliyken şehir içi ulaşımda da zorunlu hale geldi. Adliye, nüfus dairesi gibi devlet kurumlarındaki zorunluluğa bir de AVM'ler dahil olunca 'HES kodu nasıl alınır?' 'E-devletten HES kodu nasıl alınır?' 'Başkasına HES kodu nasıl alınır?' 'SMS E-devlet ile HES Kodu alma nasıl?' gibi sorular en çok araştırılan konular oldu.

Koronavirüs salgını ile birlikte hayatımıza bir çok şey dahil oldu. Maske, eldiven, dezenfektan ve kolonya gibi daha da genişletebileceğimiz uzayıp giden bir liste mevcut. HES kodunun ise evlerde izole olduğumuz günlerde hayatımızın bir parçası haline geleceğini bilmiyorduk. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgede artık AVM'lere girişte de HES kodu isteneceği duyuruldu. HES kodunun şehirler arası ulaşımda zorunlu oluşuna alışıldı. Tabi teknoloji ile arası iyi olmayanlar için zorlu bir sürecin başlangıcı oldu. 'HES kodu nasıl alınır?' diye araştırmaya başladılar. HES kodu alamayanların çoğunlukta olduğunu fark edenler ise bu krizi hemen fırsata çevirdi. Ücreti karşılığında HES kodu almaya başladılar. Kişiler 'E-devletten HES kodu nasıl alınır?' 'Başkası için HES kodu nasıl alınır?' 'Hayatevesığar kodu nasıl alınır?' gibi soruları bugünlerde sıklıkla aratmaya başladı. HES kodunu alabilenlerin de akıllarını 'HES kodu bir kez mi alınabiliyor?' 'HES kodumun süresi var mı?' gibi sorular kurcalıyor. Bir de henüz reşit olmayanlar için '18 yaş altı HES kodu nasıl alınır?' araştırılıyor.

HES kodu nedir?

HES kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların COVID-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir uygulama.

HES kodu nasıl alınır?

1- "Hayat Eve Sığar" uygulaması üzerinden, "HES Kodu İşlemleri" bölümüne girilir.

"HES Kodu Oluştur" butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

HES uygulamasını AppStore’dan indirmek için tıklayın.

HES uygulamasını Google Play’den indirmek için tıklayın.

SMS ile HES kodu nasıl alınır?

SMS yöntemi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.

Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.

Örnek; HES 12345678901 1234 17

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

E-devletten HES kodu nasıl alınır?

e-Devlet sistemi üzerinden de HES kodunuzu alabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.

-Belli bir gün sayısını kapsayan kodları alırken uçuş günlerini dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Eğer kodunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa rezervasyonlarınız onaylanmamaktadır.

-Ayrıca HES kodunuzun geçerli olmaması, iletişim bilgilerinizin eksik veya hatalı olması, doğum tarihi vb. kişisel bilgilerinizdeki hatalar nedeniyle seyahatinize izin verilmeyebilir.

HES kodumun süresi var mı?

HES kodunuz belirli bir süreliğine geçerlidir. HES kodunuzun geçerlilik süresinin uçuş tarihinizi kapsadığından emin olunuz.

HES kodunun bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Kod temini sırasında belirlenmekte olan bu sürenin dönüş uçuşunun tarihinden itibaren en az 7 gün boyunca daha geçerli olması gerekmektedir, aksi durumda rezervasyonunuz onaylanmayacaktır.

Belli bir gün sayısını kapsayan kodları alırken uçuş günlerini dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Örneğin; uçuşunuz bugünden 10 gün sonra ise, seyahatten sonra 7 gün daha kodunuzun geçerli olması gerektiğinden, paylaşım süresi için belirtilen gün sayısına en az 17 yazmalısınız.

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde HES kodunun geçerlilik süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

Eğer kodunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa rezervasyonlarınız onaylanmıyor. Mevcut olan HES kodunuzun geçerlilik süresi sonlandıysa, HES Kodu uygulaması üzerinden, yeniden kod temin edebilirsiniz.

Ayrıca HES kodunuzun geçerli olmaması, iletişim bilgilerinizin eksik veya hatalı olması, doğum tarihi vb. kişisel bilgilerinizdeki hatalar nedeniyle seyahatinize izin verilmeyebilir.

HES kodu süresi biterse, yeniden alabilir miyim?

Evet, HES kodu edinme işlemini tekrar gerçekleştirerek kodu yeniden temin edebilirsiniz.

HES kodu bir kez mi alınabiliyor?

HES kodunuzu isterseniz her yolculuk için ayrı ayrı, isterseniz tüm yolculuklarınızı kapsayacak şekilde tek kod olarak alabilirsiniz.

Tüm seyahatleriniz için tek bir HES kodu ile almak istediğinizde, HES kodu taleplerinizde, paylaşım sürenizi tüm seyahatlerinizi kapsayacak şekilde belirtmeniz gerekmektedir

AVM'lerde HES kodu zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonra koronavirüsüne karşı alınan yeni tedbirler açıklandı. Erdoğan açıklamasında AVM’lerle ilgili düzenlemeye de gidildiğini duyurarak şu ifadeleri kullandı;

*Umumi hıfzıssıhha kurulları her alışveriş merkezi ve semt pazarı için aynı anda kabul edecekleri müşteri sayısını AVM girişlerinde HES kodu uygulamasına geçilecektir.

*Kalabalık cadde ve meydanlara girişler yine umumi hıfzıssıhha kurulu kararıyla sınırlandırılabilecektir.

*Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecek.

Toplu ulaşımda HES kodu zorunlu mu?

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 'Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama' ve 'Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu' konulu iki ayrı genelge gönderdi. 'Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama' genelgesi kapsamında; şehir içi toplu ulaşım araçlarında kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına entegre olacak" denildi.

Açıklamada, "Entegrasyon ile COVID-­19 tanılı ya da temaslısı olanların varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları, izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Covid­19 tanılı ya da temaslısı olan ve izolasyonda olması gerektiği halde toplu ulaşım aracı kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak. 'Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu' genelgesi kapsamında bugünden itibaren kamu ve özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"HES kodu sorgulaması, müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılacak ve sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin tesise kabul işlemleri gerçekleştirilecek. Sorgulamalarda COVID-19 tanısı konulan ya da temaslısı olduğu anlaşılan müşteriler, “Güvenli Turizm Sertifikası” uygulaması gereği oluşturulan “misafir izolasyon odalarına” yerleştirilecek.

“HES kodu sorgulaması yapılmaksızın veya sorgulama sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müşterilerinin konaklamasına izin veren tesisler 10 gün süre ile faaliyetten men edilecek” Misafir izolasyon odalarının sayıca yetersiz kaldığı durumlarda ise Vali/Kaymakamlarca gerekli tedbirler alınacak.

ÖSYM sınavlarında HES kodu zorunluluğu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, geçtiğimiz günlerde başkanlık tarafından uygulanacak sınavlara başvurularda HES kodu isteneceğini duyurdu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Aygün, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Değerli adaylarımız, pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemler kapsamında, başkanlığımızca uygulanacak sınavlara başvurularda sizlerden HES Kodu bilgisi istenecektir" dedi.

18 yaşından küçüğüm, HES kodunu nasıl alırım?

1 Haziran 2020 tarihiyle beraber 18 yaşından küçük tüm yolcular, yalnızca yanlarında yalnızca yanlarında ebeveynleri (anne-baba) olması koşuluyla uçuş yapabileceklerdir

Uçuş öncesi 2-18 yaş aralığındaki tüm yolcularımızın da yetişkin yolcularımız gibi geçerli bir HES koduna sahip olması gerekmektedir.

18 yaş altı yolcular, aşağıda belirtilen detaylar üzerinden HES kodunu alabilirler.

1- "Hayat Eve Sığar" uygulaması üzerinden, "HES Kodu İşlemleri" bölümünden,

2- SMS Yönetmi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.

Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.

Örnek; HES 12345678901 1234 17

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

3- e-Devlet sistemi üzerinden;

e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.

Başkasına HES kodu nasıl alınır?

Başkası için en kolay yöntem bizce SMS ile alma yöntemi olacaktır.

HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak göndererek HES kodunu alabilirsiniz.

Kamuda HES kodu uygulaması başladı

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge sonrası İstanbul'da bugünden itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarında HES kodu zorunlu hale getirildi. Artık işlemler HES (Hayat Eve Sığar) uygulamasıyla yapılıyor. Vatandaşlar HES kodu sorgulandıktan sonra binaya giriş yapabiliyor.


Yeni normal dönemde koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere bir yenisi daha eklendi Bugün hayata geçen uygulamada Bağcılar Kaymakamlığı önündeki vatandaşlar, HES kodu uygulamasıyla binaya giriş yapabildi. Uygulamayı kullanmayı bilmeyen görevlilerden yardım istedi.

Girişlere uygulamanın nasıl kullanılacağının anlatıldığı bilgilendirme afişleri asıldı. Birçok vatandaş bu afişlere bakarak uygulamayı kullanabildi. Ayrıca Türkçe bilmeyenler için Arapça ve İngilizce dillerinde de bilgilendirme notları bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >