Merak edilen süreç: OGS'den HGS'ye adım adım geçiş

OGS'den HGS'ye geçiş yapılıyor
OGS'den HGS'ye geçiş yapılıyor

Karayolları Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabında Otomatik Geçiş Sistemi’nden Hızlı Geçiş Sistemi’ne nasıl geçilebileceğini açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan ücret ödeme sistemlerinde HGS'lerin kullanılacağını belirtmişti. Geçiş süreci için adım adım yapılması gerekenler paylaşıldı.

31 Mart itibarıyla araçlardaki OGS cihazları yerlerini HGS’lere bırakacak. Dün konuyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 1.2 milyon OGS kullanıcısının HGS’ye geçişinde uygulanacak detayları tek tek açıkladı.

Ödeme bedellerinin iadesi netleşmedi

Diğer yandan uzun yıllardır kullanılan OGS cihazları için de ödenen depozito söz konusu. 1999 yılında OGS uygulaması başladığında 40 dolar olan bu cihazların fiyatı, günümüzde 13 dolar civarında. Açıklamada, OGS cihazının kendisi için ödenen bedelin iade edilip edilmeyeceğiyle ilgili ayrıntıya yer verilmedi. Bu hizmeti sunan bankalara konuyu sorduğumuzda ‘OGS cihazını iptal ettirip HGS de kullanmayacak olanlara cihaz bedellerinin ödenmeyeceği’ cevabını aldık.

Bedel için hakem heyetine başvuru yapılacak

Tüketici derneklerinin yetkilileri HGS’ye geçişte cihaz bedellerinin hesaba yatırılmaması halinde, son 5 yıl içinde OGS cihazı almış olanların tüketici hakem heyetlerine başvurarak cihaz bedellerini satın aldıkları bankalardan talep edebileceklerini söyledi. Yetkililer, uygulamanın 1999’da başladığına dikkat çekerek, o tarihlerde cihaz alıp, halen kullanmaya devam eden tüketicilerin cihaz paralarını iade almalarının mümkün olmadığını ifade etti.

İzlenmesi gereken adımlar

OGS kullanıcısı vatandaşların HGS etiketini ücretsiz almak için izlemesi gereken adımlar şöyle: OGS cihazının alındığı bankaya 31 Mart’tan önce başvuru yapılacak. İptal edilen OGS’nin yerine HGS hesabı açılacak. Tüm geçişlerin ücretleri HGS hesabından tahsil edilecek.

OGS cihazının iptalinden önce yapılan ve henüz tahsil edilmeyen geçiş ücreti, kapatılacak OGS hesabındaki bakiyeden tahsil edilecek. İşlemden sonra OGS hesabında halen para bulunuyorsa ilgilinin banka hesabına ya da kredi kartına iade edilecek. OGS ile yapılan geçişlerin ücretlerinin karşılanmaması durumunda kullanılmak üzere güvence kapsamında alınmış tutarlar, banka hesabına ya da kredi kartlarına iade edilecek. İade işlemleri, cihazın iptal tarihinden itibaren 30 gün içinde müşterilerin banka hesaplarına ya da kredi kartlarına yapılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >