Hikayesi için, yalnızca kulak vermenizi bekleyen dünyaya açılan köprü: Mostar

Mostar
Mostar

Bosna Hersek’in Mostar şehrini ortadan bölen Neretva Nehri’nin en yaşlı bir yapılardan biri: Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki en yaşlı bir yapılardan biri, Mostar Köprüsü...

Yalnızca tarihi önemi ya da mimari bir harika olması değildir onu özel kılan... Yüz yıllardır sayısız insanın bir kıyıdan diğerine geçişine izin verirken, fiziksel ve manevi bir köprü görevi de görmüştür Mostar... Zaman içinde aldığı yaralar, onu yeniden ayağa kalkmaya engel olmamıştır.

Neredeyse her gün kendi hikayesini anlatmak için onlarca kişiyi ziyarete bekleyen bu eşsiz köprünün

hikayesini dinlemek için, ona kulak vermeniz kafi...

Dünyaya açılan köprü Mostar

                                    Neretva Nehri'nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek'in aynı zamanda başkentidir. 105.000 nüfuslu şehir Bosna Hersek'teki iç savaş sırasında büyük zarar görse de, büyüsünü asla kaybetmez. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişmiş; Müslümanlar Mostar'ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başlamış, Sırpların çoğu ise şehirden ayrılmıştır.
Dünyaya açılan köprü Mostar Neretva Nehri'nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek'in aynı zamanda başkentidir. 105.000 nüfuslu şehir Bosna Hersek'teki iç savaş sırasında büyük zarar görse de, büyüsünü asla kaybetmez. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişmiş; Müslümanlar Mostar'ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başlamış, Sırpların çoğu ise şehirden ayrılmıştır.
Bosna'nın bağlayıcı zarafeti

                                    Bosna Hersek’in eşsiz şehri Mostar’daki Neretva Nehri üzerinde, hilal görünümündeki özelliğiyle dünyanın en zarif köprülerinden biri Mostar... Kentin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlamakla kalmayan köprü, aynı zamanda şehre ismini de vermiştir.
Bosna'nın bağlayıcı zarafeti Bosna Hersek’in eşsiz şehri Mostar’daki Neretva Nehri üzerinde, hilal görünümündeki özelliğiyle dünyanın en zarif köprülerinden biri Mostar... Kentin Boşnak ve Hırvat kesimlerini birbirine bağlamakla kalmayan köprü, aynı zamanda şehre ismini de vermiştir.
UNESCO Dünya Miras Listesi

                                    Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler ise restore edilmiştir. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı. Bu arada yıkılan Mostar Köprüsü, bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilir. 2005 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne de alınan Mostar, Kayseri ile kardeş şehir ilan edilmiştir.
UNESCO Dünya Miras Listesi Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler ise restore edilmiştir. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı. Bu arada yıkılan Mostar Köprüsü, bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilir. 2005 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne de alınan Mostar, Kayseri ile kardeş şehir ilan edilmiştir.
Nehrin soğuk sularında bir gelenek...
2005 yılında Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Mostar Köprüsü’nün eğlenceli bir de aktivitesi bulunuyor.


İlk olarak 1664 yılında yapılan ve her sene temmuz ayında gerçekleştirilen bu aktivitede, genç erkekler kendilerini Neretva Nehri’nin sularına bırakıyor. Kulağa ilk başta korkutucu gelse de özgürlüğün zirvesinde hissettiren bu atlayış, onların en büyük eğlence anlayışı... Nehrin buz gibi sularına dalmak, aynı zamanda onların cesaretlerini sergilemek için gerçekleştirdikleri bir gelenek...
Nehrin soğuk sularında bir gelenek... 2005 yılında Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Mostar Köprüsü’nün eğlenceli bir de aktivitesi bulunuyor. İlk olarak 1664 yılında yapılan ve her sene temmuz ayında gerçekleştirilen bu aktivitede, genç erkekler kendilerini Neretva Nehri’nin sularına bırakıyor. Kulağa ilk başta korkutucu gelse de özgürlüğün zirvesinde hissettiren bu atlayış, onların en büyük eğlence anlayışı... Nehrin buz gibi sularına dalmak, aynı zamanda onların cesaretlerini sergilemek için gerçekleştirdikleri bir gelenek...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >