Honda Jazz Hybrid, Avrupa'nın en güvenli binek otomobillerinden biri oldu

EuroNCAP
EuroNCAP

Euro NCAP tarafından gerçekleştirilen kapsamlı güvenlik testleri tamamlandı ve Honda Jazz Hybrid, 5 yıldızı alarak Avrupa'nın en güvenli binek otomobilleri arasındaki yerini aldı.

Hemen her türlü testten başarıyla ayrılan Honda Jazz Hybrid, hem sürücü hem de yolcu güvenliğinde üst düzey teknolojiler sunuyor.

Aynı zamanda Honda SENSING adı verilen otonom sürüş modundaki güvenlik teknolojileri de tam puanla testten çıktı.

Güvenlik ve çarpışmatestleriyle otomobilleri sıkı bir denetimden geçiren Euro NCAP, bu işlemleri belirli prosedürler çerçevesinde gerçekleştiriyor. Yani değerlendirmelerde yalnızca çarpışmasırasında oluşan hasar değil, güvenlik teknolojilerinin getirdiği avantajlar da en ince ayrıntısına kadar değerlendiriliyor.

Bu aşamadan sonra elbette her otomobil kendi sınıfındaki diğer modellerle rekabete sokuluyor ve puanlamalar ortaya çıkıyor. Yani aslında otomobiller kısaca içerdiği güvenlik teknolojileri ve çarpışma testlerindeki durumlara göre 5 yıldız üzerinden bir değerlendirmeye sokuluyor.

    Euro NCAP nedir?

    European New Car Assessment Programme (Euro NCAP-Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı) Avrupa pazarındaki otomobillerin otomotiv güvenliği ve performanslarının değerlendirilmesi programıdır. 1997 yılında Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı (Transport Research Laboratory) ve Birleşik Krallıklar Taşımacılık Departmanı (UK Department for Transport) tarafından kuruldu.

    EuroNCAP, bu testleri bağımsız olarak gerçekleştiriyor. Bu kuruluş Avrupa Komisyonu; Alman, İsveç, Hollanda ve İspanya tüketici ve motorlu araç organizasyonları tarafından da desteklendi. Leuven, Belçika merkezlidir. ABD'nin Insurance Institute for Highway Safety sistemi ile eşdeğerdir. Euro NCAP yeni araçlar için yaptığı çarpışma testlerinde “yıldız” lı bir puanlama sistemi kullanmaktadır. Yapılan bu testlerde ön, yan ve direk çarpışmalarından elde edilen veriler belirli prosedüre uygun şekilde sürücü, yolcu, çocuk ve yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilerek bu “yıldız”larla değerlendirilir. Minimum 0, maksimum 5 yıldız verilir. (Wikipedia)

Bu testlere son model Honda Jazz Hybrid de dahil edildi. Hatta testlerden çok başarılı bir sonuç elde ederek 5 yıldızla ayrılmayı başardı.Yani aslına bakılırsa testler sonucunda Honda Jazz Hybrid, Avrupa'nın en güvenli binek otomobiller arasındaki yerini aldı.

Yetişkin yolcu korumasında %87 başarı elde ediyor.

Honda'nın otonom sürüş sistemi de bu testlerden tam puan alıyor.
Honda'nın otonom sürüş sistemi de bu testlerden tam puan alıyor.

Testlerin detaylarına geçtiğimizde ise alt kategorilere iniyoruz. Bu noktada aslında yetişkin yolcu koruması, yaya koruması, çocuk koruması ve yardımcı güvenlik sistemleri şeklinde belirtiliyor.

    - Yetişkin yolcu koruması: %87- Yaya koruması: %80
    - Çocuk koruması: %83
    - Yardımcı güvenlik sistemleri: %76

Bu noktada aslında Honda'nın otonom sürüşmoduna özel güvenlik teknolojileri de irdelenmiş durumda. Honda SENSING olarak isimlendirilen bu sistem, ön kaputun hemen altında şasiye yerleştirilmiş olan radar sayesinde çalışıyor. Bu radar, dikiz aynası uyanındaki kızılötesi destekli kamerayla Adaptive Cruise Control ve Şerit Koruma Destek Sistemi özelliğinin kullanılmasına imkan tanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >