Honda, sürücüsüz otomobil teknolojilerinde Seviye 3'e geçiş yapıyor

Honda
Honda

Japon otomobil üreticisi Honda, Legend modelinden başlayarak sürücüsüz otomobil teknolojilerinde Seviye 3'e yükseliyor.

Bu seviyeyle birlikte gelen en önemli özelliklerin başında ise Trafik Sıkışıklığı Pilotu geliyor.

Trafik Sıkışıklığı Pilotu sayesinde sürücüsüz otomobil öndeki duran aracı en müsait olduğu anda sollayıp yoluna devam etmeyi sağlıyor.

Sürücüsüz otomobil denildiğinde akla ilk olarak Elon Musk'ın şirketi Tesla geliyor. Fakat özellikle son 5 yıldır birçok köklü otomobil üreticisi bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor. Japonya menşeili Honda da bunlardan biri. Hatta şirket bu alanda üçüncü seviye sürücüsüz otomobilleri de öncelikli olarak hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Honda, yeni nesil otomobilleriyle birlikte Seviye 3 sürücüsüz otomobil sistemine geçiş yapıyor.
Honda, yeni nesil otomobilleriyle birlikte Seviye 3 sürücüsüz otomobil sistemine geçiş yapıyor.

Sürücüsüz otomobiller, sunduğu gelişmiş özellikler ve kontrol teknolojileri nedeniyle seviye seviye sınıflandırılıyor. Bunları detaylandıralım:

    Seviye 1: Şu anda birçok otomobil üreticisi Seviye 1 teknolojisini destekliyor. Böylece sistemin sürücü tarafından devreye sokulması gerekiyor.
    Seviye 2: Bir sonraki aşamada Seviye 2 geliyor. Şu anda otomobil üreticileri arasında en yaygın sürücüsüz otomobil teknolojisinin bu olduğu söylenebilir. Bu da kısmi olarak otonom sürüş anlamına geliyor.
    Seviye 3: Sensörler ve kameralar yardımıyla otomobil çevresinde olan biteni algılayarak yolla ilgili bilgiler sunan ve direksiyon başında duran sürücünün herhangi bir durumda müdahale etmesini gerektiriyor.
    Seviye 4: Artık bu seviyeyle birlikte otomobil kendisi hareket edebiliyor ve sürücü araçta olmasına rağmen kontrole pek de gerek kalmıyor.
    Seviye 5: Son olarak seviye 5 ise sürücüsüz otomobillerin geldiği son nokta. Henüz testler devam ediyor ve sürücüye ihtiyaç duyulmuyor; yani arka koltukta oturabiliyorsunuz.

Seviye 3 sürücüsüz otomobil teknolojisiyle birlikte gelen en önemli özellik ise Trafik Sıkışıklığı Pilotu.
Seviye 3 sürücüsüz otomobil teknolojisiyle birlikte gelen en önemli özellik ise Trafik Sıkışıklığı Pilotu.

Honda, şu anda seviye 3 sürücüsüz otomobillerin seri üretimini hayata geçirmeye odaklanıyor. Bu da aslında sürücüsüz otomobil teknolojilerinin gelişiminin görülmesi adına büyük önem taşıyor.

Evet; her ne kadar sürücünün yine direksiyonbaşındaolması gerekse de kontrollerin büyük bir kısmı otomobil tarafından sağlanabiliyor.

İlk olarak Legend modeliyle birlikte hayata geçirilecek olan üçüncü seviye otonom teknolojisi, az önce bahsetmediğimiz birkaç farklı özelliği de beraberinde getiriyor.

Trafik SıkışıklığıPilotu'nu bunlar arasında değerlendirebiliriz. Otomobil, koşullar oluştuğunda öndeki duran aracın solundan ayrılıp yoluna devam edebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >