Huawei-ABD gerginliği sürüyor: 10.5 milyon dolar ceza!

​Huawei-ABD gerginliği sürüyor: 10.5 milyon dolar ceza!
​Huawei-ABD gerginliği sürüyor: 10.5 milyon dolar ceza!

Amerika Birleşik Devletleri’nin birçok farklı ülkede faaliyet gösteren büyük teknoloji şirketlerine uyguladığı ambargo ve haksız yaptırımlar herkes tarafından biliniyor. ZTE ile birlikte bu şirketlerin başında gelen Huawei için durum biraz daha farklı. Huawei, ABD’deki faaliyetleri dolayısıyla 10.5 milyon dolar ceza ödeyecek…

Donald Trump’ın yönetime gelmesiyle birlikte birçok büyük teknoloji firmasına ağır yaptırımlar uygulayan ve bu tavırları dolayısıyla sıkça eleştirilen Amerika Birleşik Devletleri yönetimi büyük şirketlerle uğraşmaya devam ediyor. Yayınlanan son rapora göre, ABD’nin Texas eyaletindeki bir jüri üyesi, Huawei Technologies ve onun yan kuruluşu Huawei Device USA’in USA’in PanOptis Patent Yönetimi Şirketi’nin standart-temel patentlerinden beşini ihlal etti. Bu iddia üzerine, ABD’nin Doğu Bölge Mahkemesi’nde bulunan jüri, 27 Ağustos tarihinde yayınladığı duyuruda Huawei'nin PanOptis'e tam 10,5 milyon dolar ödemesine hükmetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ağır yaptırımlar uyguladığı şirketlerin başında Huawei geliyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin ağır yaptırımlar uyguladığı şirketlerin başında Huawei geliyor.

‘Huawei ile ilk kez 2014 yılında iletişime geçildi’

ZTE ve Huawei başta olmak üzere çok sayıda farklı yaptırımla sınanan Çinli ve Avrupalı teknoloji devlerinin ABD ile hukuk savaşı son sürat sürerken gelen Huawei kararı birçok insanın bu gerilime odaklanmasına neden oldu. İddialara göre 2014 yılından bu yana patent şirketi PanOptis, ‘orta bir yol’ için Huawei’ye mektuplar yazıyor, toplantılar düzenliyor fakat Huawei’den olumlu-olumsuz bir cevap gelmiyor. Bu cevapsızlık üzerine harekete geçen savcılık, patent ihlalleri ve uygunsuz ticari tavır dolayısıyla Huawei’yi tam 10.5 milyon dolar tazminat ödemek zorunda bıraktı. Huawei’nin temyize götüreceği davanın nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >