Huawei, akıllı telefonlarda ekranın tamamına parmak izi okuyucu entegre etmeye çalışıyor

Huawei
Huawei

Artan kişisel veriler ve banka uygulamalarıyla birlikte biyometrik tarayıcıların önemi her geçen gün artıyor.

Huawei, akıllı telefonlar için tüm ekran altına parmak izi tarayıcı yerleştiren yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Birçok farklı bölge için patent başvurusunun yapıldığı teknoloji, ekranda herhangi bir noktaya temas halinde kilit açılmasını sağlıyor.

Akıllı telefon üreticileri, güncel modelleri çeşitlendirmek ve yenilikleri sürdürmek için geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Dün ZTE'nin bu alanda önemli bir adım attığını ve ekran altına gizlenen kameralı akıllı telefonları tasarladığından bahsetmiştik.

    Haberin özeti: Akıllı telefon üreticileri yeni modellerde ek özellikler sunmak için birbirleriyle yarışıyor. Çinli üretici ZTE ise ön kameraları doğrudan ekran altına entegre etmek için çalışıyor. Şu ana kadar önemli bir aşama kaydetmiş olan şirketin kısa süre içinde ekran altı kameralı ilk telefonu duyurması bekleniyor. Elbette bu sistem üzerinde çalışan tek şirket ZTE değil. OPPO, Huawei ve Samsung gibi dev akıllı telefon üreticileri de benzer teknolojiye yöneliyor.
Performans ilk modellerde düşük olabilir.

Ekran altı kamera sisteminin ilk etapta tam performansta çalışmayacağı ama önümüzdeki süreçte daha verimli hale geleceği belirtiliyor.
Ekran altı kamera sisteminin ilk etapta tam performansta çalışmayacağı ama önümüzdeki süreçte daha verimli hale geleceği belirtiliyor.

Tasarım ve görünümün yanı sıra ekran altına entegre edilen kameraların nasıl performans sergileyeceği de fazlasıyla merak ediliyor. Bunun için de bir süre beklenmesi gerekiyor.

Ancak ZTE'nin yanı sıra yine ekran altına gizlenen kameralı modeller geliştiren OPPO'nun yöneticisi BrianShen, bu sistemin ilk etapta düşük performans verebileceğinden bahsediyor. Ama önümüzdeki süreçte kalitenin artacağını da özellikle ekliyor.

Ayrıca bu tür ürünlerin en parlak döneminin gelecek yıl olacağını ifade ediyor. Yani aslına bakılırsa önümüzdeki sene artık ekran altına gizlenen kameralı modelleri fazlasıyla göreceğiz.

Huawei'nin üzerinde çalıştığı ve patent başvurularını yaptığı yeni ekran altı parmak izi okuma teknolojisi ekranın tamamını kapsıyor.
Huawei'nin üzerinde çalıştığı ve patent başvurularını yaptığı yeni ekran altı parmak izi okuma teknolojisi ekranın tamamını kapsıyor.

Bu kez yeni bir teknoloji de Huawei'den geliyor. Şu ana kadar birçok farklı modelinde ekranaltı parmak izi okuyucu kullanan Çinli üretici, bu sistemi yalnızca belirli bir bölge için aktif ediyordu. Yani ekran kilidini parmak iziyle açmak isteyen kullanıcıların ekranın belirli bölümüne parmağını dokundurması gerekiyordu. Fakat bu teknoloji son olarak tüm ekranı kapsayacak şekilde genişletiliyor. Böylece ekranın herhangi bir noktasına temas halinde kilit açma işlemi gerçekleşmiş oluyor.

Evet; artık yüz tanıma sistemleri de fazlasıyla kullanılıyor ve milyonlarca kişi aslında bu yöntemle telefonlarının kilidini açıyor. Fakat bazı sebeplerden dolayı (karanlık, ortam şartları vs) parmak izi okuyucular da tercih ediliyor. Bu noktada şirketler de çift biyometrik tarayıcıyı aynı anda sunabiliyor.

  • Optik parmak okuyucular nasıl çalışıyor? Optik parmak izi okuyucu kabaca ekrana bir parmak temas ettiği anda optik sensörler aracılığıyla parmak izini tarıyor. Eğer kaydedilen parmak iziyle eşleşme gerçekleşirse kilit açılıyor.

Yeni teknoloji ise bu sistemi daha da ileri götürerek tüm ekranı baz alıyor. Huawei'nin üzerinde çalıştığı sistemin ne zaman hayata geçeceği tam olarak belli değil. Ancak patentlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Hatta Çinli üreticinin başta Çin, Avrupa, Japonya ve Güney Kore'de patentler için başvuru yaptığı da biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >