Huawei tutuklaması ve Çin'de iPhone satışlarının yasaklanması: Arada bağlantı var mı?

Apple Çin
Apple Çin

Donald Trump ve Çinli akıllı telefon üreticileri arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. Huawei CFO'sunun Kanada'da tutuklanmasının ardından dün gece itibariyle Qualcomm'un 'patent ihlali' davaları sonuçlandı ve Çin'de bazı iPhone'ların satışları yasaklandı. Peki ama bu konunun Huawei tutuklamasıyla bir alakası var mı? Detaylar haberimizde:

ABD ve Çin arasındaki ipler gerilmeye devam ediyor. Geçen hafta Huawei Mali İşler MüdürüMeng Wanzhou'nun Kanada'da gözaltına alınmasının ardından dün gece itibariyle Çin'de bazı iPhone'ların (aralarında geçen sene çıkan iPhone X da var) satışları yasaklandı. Bu iki gelişme birbirinden bağımsız gibi görünse de aslında bağımsız olmayabilir. Konuyu bilmeyenler için öncelikle özet niteliğinde Wanzhou'nun tutuklanma sürecinden başlamak gerekiyor.

Donald Trump, Çinli üreticileri her fırsatta köşeye sıkıştırmak istiyor. Huawei'ye uygulanan yaptırımların altında da Trump'ın Çinli üreticilere yaklaşımı yatıyor.
Donald Trump, Çinli üreticileri her fırsatta köşeye sıkıştırmak istiyor. Huawei'ye uygulanan yaptırımların altında da Trump'ın Çinli üreticilere yaklaşımı yatıyor.

Trump Çinli üreticileri istemiyor!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli akıllı telefon üreticileriyle yıldızı bir türlü barışmıyor. Durum böyle olunca ülke genelinde Çinlilere has yaptırımlar uygulanmaya devam ediliyor. Bundan en fazla etkilenen şirketlerden biri ise Huawei. Şaka değil; satışların durdurulması hatta telefonların raflardan toplatılmasına kadar giden bir süreçten bahsediyoruz. Yani aslında Trump, Çin menşeili üreticilerin ülkede satılmasını kesinlikle istemiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi en nihayetinde her detay da koz olarak kullanılıyor. Huawei CEO'sunun kızının gözaltına alınmasının sebeplerinden biri de bu.

Qualcomm'un Apple ile davası sonucunda Çin'de bazı iPhone'ların satışları 'patent ihlali' sebebiyle yasaklandı.
Qualcomm'un Apple ile davası sonucunda Çin'de bazı iPhone'ların satışları 'patent ihlali' sebebiyle yasaklandı.

Çin'de iPhone satışları yasaklandı

ABD'nin bu gözaltı kararının ardından ilk açıklama Çin Kanada Büyükelçisi'nden geldi. Wanzhou'nun mutlak suretle hızlıca serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan büyükelçinin ardından bu kez de devreye Çin Dışişleri Bakanlığı girerek benzer bir talep yapmıştı. Ama etkili olmadı. Bunun üzerine Çin karşı bir hamleyle gece saatlerinde ABD'nin Huawei kararına karşı iPhone'ları yasakladı. İşin özünde aslında Qualcomm soruşturması var. Evet; Qualcomm geçtiğimiz dönemlerde Apple ile birçok farklı konuda - daha çok patent ihlal davalarında - burun buruna gelmiş ve hak ettiklerini tabir-i caizse söke söke almıştı. Şimdi de benzer bir durum söz konusu ama bu kez Çin'e özel bir yaptırım var.

Neler oluyor?

Dün gece saatlerinde iPhone'ların Çin'de yasaklanması durumu beklenenden daha büyük etki oluşturdu. Dolayısıyla iki parça birleştirildiğinde Çin'deki yasaklamanın sebebinin Çin'in karşı atağı olabileceği de konuşuluyor. Apple'ın son birkaç ayda maddi olarak zayıfladığı düşünüldüğünde yapılan bu yeni hamleler şirketin daha da çökmesine sebep olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >