Hukuk fakülteleri 5 yıl mı oluyor? İşi uzmanına sorduk

Hukuk fakülteleri 5 yıl mı oluyor?
Hukuk fakülteleri 5 yıl mı oluyor?

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, YÖK'e 'Hukuk fakülteleri 5 yıl olsun' önerisinde bulundu. Türkiye'de bulunan 83 hukuk fakültesinde 16 bin 662 öğrenci kontenjanı bulunuyor. Peki uzmanlar, hukuk fakültelerinin eğitim süresinin uzatılmasına ne diyor. GZT, Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen'e ulaştı. İşte hukuk fakülteleriyle ilgili tüm detaylar.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, hukuk fakültelerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması gerektiğini belirterek Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvuru gerçekleştirdi.

"Eğitim kalitesi yükselir"

Cirit, eğitim süresinin 5 yıla çıkmasıyla hizmet kalitesinin yükseleceğini, birinci sınıfta hukuk sosyolojisi, hukuk felsefesi, hukuk tarihi yanında Türkçe dil bilgisi derslerinin zorunlu olmasının hizmet kalitesi bakımından yararlı olacağını açıkladı.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit

Peki, 1 yıllık ek süre ile eğitimin kalitesini arttırmak mümkün mü?

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in YÖK’e yaptığı başvuru hukuk fakültesi öğrencileri başta olmak üzere yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor.

  • YÖK, 16 bin 662 kişilik kontenjanı bulunan hukuk fakültelerine başvuru için en düşük başarı sıralaması 190 bin olarak belirlenmişti.

Hukuk fakültesi eğitim sistemi nasıl işliyor?

Hukuk fakültesi temel eğitim süresi 4 yıldır. Ön eğitim tamamlandıktan sonra 1 yıllık staj dönemi vardır.

Hukuk fakültesinin 4 yıldan 5 yıla çıkartılması için Yargıtay Başkanı Cirit talepte bulundu.
Hukuk fakültesinin 4 yıldan 5 yıla çıkartılması için Yargıtay Başkanı Cirit talepte bulundu.
  • Eğitim süresince; Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İktisat, Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Ceza Hukuku, Mali Hukuk, Türk Hukuk Tarihi, Sosyoloji, Ticaret Hukuku, Hukuk Metodolojisi, Umumi Hukuk Tarihi, Avrupa Hukuku, Çevre Korunması Hukuku, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, İcra İflas Hukuku, Adli Tıp, Devletler Özel Hukuku, Askeri Ceza Hukuku gibi dersler alırlar. Staj süresince stajyer avukatlara yönelik çeşitli seminer ve ödevler verilmektedir. Staj sonunda, Baro Yönetim Kurulunca sözlü sınav yapılır, başarılı olanlara “Avukatlık” belgesi verilir.

GZT İşin uzmanına sordu

Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen GZT‘ye konuştu. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in hukuk fakültelerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması gerektiğini belirterek YÖK’e başvuru yapmasını değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, “Sayın başkana katılıyorum, hukuk fakültelerindeki eğitim süresinin 5 yıla çıkarılması öğrenimin kalitesini arttıracaktır” dedi.

Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen
Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen

"Sıkıştırılmamış bir eğitim nitelikli olacaktır"

4 yıla sıkıştırılmış bir eğitim sisteminde özellikle hukuk felsefesi, Türkçe dil bilgisi, düzgün konuşma ve yazma konularında sıkıntılar yaşandığını belirten Şen, “Bir avukat konuşmasıyla, yazmasıyla bütün donanımını tamamlamış şekilde mezun olmalı. Öğrencilerin hukuk fakültelerine, 2 ya da 4 yıllık bir eğitimden sonra alınmaları çok daha uygun olacaktır fakat bizim ülkemizde bu henüz uygulanacak bir konumda değil. Fakültenin 5 yıla çıkarılması, öğrencilerin verimli, ezberden uzak, sıkıştırılmamış bir eğitim sistemiyle öğrenerek mezun olmasının önünü açacaktır” İfadelerini kullandı.

“Fakülteler azaltılıp nitelik arttırılmalı”

  • Çok sayıda hukuk fakültesi olduğuna değinen Ersan Şen, Türkiye genelindeki üniversitelerde 16 bin 662 hukuk kontenjanı olduğunu belirterek on yıl sonra 200 binden fazla hukukçunun olacağına işaret etti. Bu durumun işsizliği de beraberinde getireceğini açıklayan Şen, bunun sürdürülebilir olmadığını savundu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

“Halka, yargıya ve hukuka hizmet için binadan ziyade eğitime katkı sağlanmalı”

Özellikle hukuk gibi önemli bir konuda fakülte binalarından daha fazla önemli olanın eğitim kadrosu olduğunu vurgulayan Şen, “Yeni fakülte açmak yerine, mevcut fakülteler kapatılmıyorsa bile eğitimdeki niteliğin arttırılması yönünde adımlar atılmalı. Yargıtay Başkanı Cirit’in bu bağlamda hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkartılmasını önermesi güzel bir adım. Planlı, programlı bir işleyişle eldeki mevcut fakülteler nitelikli hale getirilerek öğretim üyesi bakımından zenginleştirilmeli” bilgilerini verdi.

Vakıf üniversiteleri sorunsalı

Özellikle vakıf üniversitelerinin materyal, öğretim üyesi gibi konularda YÖK tarafından denetlenmesini tavsiye eden Prof. Dr. Ersan Şen, bu denetimler sayesinde kalitenin artacağını belirtti.

Şen, vakıf üniversitelerinin materyal, öğretim üyesi gibi konularda YÖK tarafından denetlenmesini tavsiye etti.
Şen, vakıf üniversitelerinin materyal, öğretim üyesi gibi konularda YÖK tarafından denetlenmesini tavsiye etti.

“Avukatlık sınavı gelmeli”

Yükseköğretim Kurulu’nun hukuk fakültesi için tercih barajını yükselttiğine değinen Şen, Avukatlık mesleği için, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi bir sınavın yapılmasının gerekliliğini savundu. Şen, “Yeni mezunların stajlarından sonra daha iyi bir hizmet vermek adına tecrübe kazanmaları çok önemli. Tıpta olduğu gibi avukatlık mesleğinde de niteliğin arttırılması adına atılacak önemli adımlardan biri de TUS benzeri bir sınavın getirilmesidir.” dedi.

“Kalıcı çözüm üretmeliyiz”

Şen, “Hukukçu halka hizmet ediyor. Bu yüzden çok değerli bir meslek, kalıcı çözüm üretmek için uğraşmalıyız. Hakim, savcı ve yargıçların tarafsızlık ve bağımsızlıkları garanti edilmeli. Bu haklar da anayasa veya kanunlarla güvence altına alınmalı.” ifadelerini kullandı.

“Nitelikli hukukçu sorunu çözülmeli”

Hukuk fakültesi eğitiminin 5 yıla uzatılmasının kesin bir çözüm olmayacağını fakat önemli ve değerli bir adım olduğunu yineleyen Şen, öğrenci alımlarının ihtiyaca göre belirlenerek sınırlandırılmasının gerektiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi

Hukuk fakültesinde 5 yıl eğitim nasıl planlanmalı?

Şen, YÖK tarafından eğitim süresinin 5 yıla çıkartılması halinde, 2 yıl temel ders, sonraki 2 yıl uzmanlık ve son yılda tıp alanında olduğu gibi özelliklerine göre uzmanlığa yönlendirilmesi halinde hukukçunun kimliğini kazanmış bir şekilde mezun olabileceğini açıkladı.

Türkiye'de hukuk fakültesi

Türkiye’de 84 hukuk fakültesi bulunuyor. Bunlardan 35’i devlet, 44’ü vakıf, 5’i Kıbrıs üniversiteleri ve 5’i henüz eğitime açılmamış fakültelerdir.

Geçtiğimiz yıl Türkiye Barolar Birliği’nin hukuk eğitimi ve öğretimindeki standartları belirlemek amacıyla başlattığı ‘ölçme-değerlendirme’ sonuçların göre, 53 fakültenin katılımıyla gerçekleşen çalışmada en iyi hukuk fakülteleri belirlenmişti.

İlk sıraları devlet üniversitelerinin aldığı liste şöyle oluşmuştu,

  • 1. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 2. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 3. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 4. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 5. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 6. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 7. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 8. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 9. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • 10. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Arşiv
Arşiv

2018 yılında, Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları kapsamında bazı üniversitelerin hukuk fakültelerine yerleşen öğrencilerin puanları şöyle oluştu;

  • İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi örgün eğitim veren 540 kişilik kontenjanına yerleşen adaylardan en düşük puan 431.125 olurken en yüksek aday 509.356 puan alarak bölüme yerleşti.
  • Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; 600 kişilik kadrosuna en düşük 438.306, en yüksek 512,259 puan alan öğrenciler girebildi.
  • Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi örgün eğitime ayrılan 380 kişilik kontenjanını ise en düşük 415.953, en yüksek 449.745 puan alan adaylarla doldurdu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >