Hükümet harekete geçti: Tüketici mağduriyeti son bulacak

Hükümet, online alışverişlerde tüketici mağduriyetini gidermek için 4 önemli düzenleme yapacak.
Hükümet, online alışverişlerde tüketici mağduriyetini gidermek için 4 önemli düzenleme yapacak.

Hükümet tüketici mağduriyetlerini sona erdirmek için 4 önemli düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Satış Sonrası Hizmetler, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar ile Mesafeli Sözleşmeler başlıklı 3 yönetmelik güncel gelişmelere göre değiştirilecek. Uluslararası online kanallar üzerinden yapılan alışverişlerde ortaya çıkan mağduriyetlere yönelik ise kolay iade mevzuatı hazırlanacak. Ayrıca vatandaşın bilinçlenmesi için afişler asılıp,broşür dağıtılacak, TV kanalları için de kamu spotları çekilecek.

Elektronik ticarete yönelik ortaya çıkan bu büyük eğilim çok sayıda ciddi mağduriyetin de kapısını aralıyor. Bunların başında; satın alınan ile gönderilen ürün arasında yaşanan farklılıklar gelirken, stokta olmayan ürüne ilan çıkma, satın alınan ürünün haftalar süren teslimat süreci, ürün iadesi sonrası yapılmayan para ödemeleri, sınır ötesi kanallar üzerinden yapılan alışverişlerde ortaya çıkan sıkıntılar, aldatan görsel ve fiyatlar gibi çok sayıda başlık şikayetlere konu oluyor.Hükümet bu tür tüketici mağduriyetlerini sona erdirmek için 4 önemli düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

CİMER'e şikayet yağdı

Ortaya çıkan mağduriyetlere yönelik en sıcak örnek ise kasım ayının son cumasına denk gelen alışveriş çılgınlığı sonrasında yaşandı. Binlerce kişi aldığı ürüne ve satış sonrası gördüğü muameleye ilişkin online kanallar ve platformlar üzerinden şikayetlerini dile getirirken, bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne de (CİMER) çok sayıda şikayet mektubu gönderildi.

Yönetmelikler değişecek

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı mağduriyetlere yönelik 4 kritik adım birden atılacak. Mevcut tüketici şikayetlerini de büyük oranda ortadan kaldıracak söz konusu adımların 3’ü yasal düzenlemelere yönelik olacak. Bunun için de, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği değiştirilecek.

  • Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği, malların kullanım ömürleri, azami tamir süreleri ile satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlerken, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği; reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlar ile ticari uygulamada bulunanların uyması gereken ilkeleri belirleyip, haksız ticari uygulamalara karşı tüketicileri koruyor, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ise,yazılı, görsel ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan, malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi ya da ifası kararlaştırılan sözleşmelere uygulanıyor.

Kamu spotu ve afişler hazırlanacak

Afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller de hazırlanacak ve tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek.

Ürün güvenliğinde yeni model

Türkiye'deki e-ticaretin güvenli bir şekilde sürmesi ve yerleşmesini sağlamak için güven damgası konseptini hayata geçiren Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ürün güvenliği denetimlerinin sağlanması konusunda da yeni model geliştirecek.

Uluslararası online kanallar için yeni mevzuat çıkarılacak

Tüketicinin korunmasına ilişkin alınacak yeni tedbirler sadece ülke sınırlarını kapsamayacak. Amazon ve Alibaba gibi uluslararası online kanallar üzerinden yapılan alışverişlerde ortaya çıkan mağduriyetlerin önlenmesi için de adım atılacak.

Ticaret, Ulaştırma ve Maliye olmak üzere 3 bakanlık tarafından ortaklaşa yürütülecek çalışma kapsamında, sınır ötesi e-ticaret kanalları üzerinden satın alınan ürünlerin kolay iade edilmesi için yeni bir mevzuat çalışması yürütülecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >