Hükümetten 'haydutların rehin aldığı 15 kişilik mürettebat' hakkında açıklama

Deniz haydutları tarafından saldırıya uğrayan 'Mozart' isimli Türk konteyner gemisi
Deniz haydutları tarafından saldırıya uğrayan 'Mozart' isimli Türk konteyner gemisi

Nijerya açıklarında deniz haydutlarının kaçırarak rehin aldığı 15 kişilik mürettebatla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son durumu aktardı.

Geçtiğimiz gün Mozart isimli Türk gemisine yapılan deniz haydutlarının saldırısının ardından tüm gelişmeler yakından takip ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi'nde seyir halindeyken deniz haydutlarının saldırısına uğrayan gemiyle ilgili olarak "Konu ilk saatlerden itibaren takibimizde. En kısa zamanda bu haydutların elinden bu vatandaşlarımızı kurtaracağız" dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Sinop’a gelen Bakan Karaismailoğlu, Valilik ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Deniz haydutları tarafından alıkonulan gemiciler arasından bulunan Sinoplu Vedat Aksan’ın babası Murat Aksan ile bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, Türk devletinin her zaman vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi.

"Murat amca ile oğlunu en kısa zamanda buluşturacağız inşallah." diyen Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Konu ilk saatlerden itibaren takibimizde. İnşallah en kısa zamanda çözmeyi ümit ediyoruz. Onunla ilgili birçok derin çalışmalarımız var. Dışişleri Bakanlığımız ile sürekli görüşme halindeyiz. İnşallah evladımızı en kısa zamanda Murat amcaya kavuşturma amacındayız. Türk devleti her zaman onların yanındadır. En kısa zamanda bu haydutların elinden bu vatandaşlarımızı kurtaracağız”

Çavuşoğlu: Deniz haydutlarından henüz bir haber gelmedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Yetkililerin yakından takip ettiği deniz haydutlarının saldırısının ardından kaçırılan 15 kişilik mürettebatla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gine Körfezi'nde kaçırılan gemi mürettebatıyla ilgili olarak deniz haydutlarının henüz hiç kimseyle temasa geçmediğini bildirdi.

Geminin Gabon kıyılarında limana yanaştığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız başından beri süreci bizzat takip ediyor. Diğer taraftan Ulaştırma Bakanlığımız da aynı şekilde. Keza İçişleri Bakanlığımız özellikle bu vatandaşlarımızın yakınlarıyla biz de temastayız onlar da temasta.

Şu ana kadar korsanlardan henüz bir haber gelmedi. Geminin güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirler alındı. Çünkü dördüncü kaptanımız ve personelimiz şu anda gemide kalıyorlar. Özellikle Gabon Savunma Bakanlığı ilave personel takviyesi yaptı korunuyor" ifadelerini kullandı.

"Herkes yoğun bir çaba içerisinde"

Bölge ülkelerinin hepsiyle temasa geçildiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Gabon'da da hem Dışişleri Bakanlığı hem de Savunma Bakanlığı bu süreci yakından takip ediyorlar.

Bizden ilave bilgiler istediler, o bilgileri de verdik. Diğer ülkelerin de ilgili kurumlarla temastayız. Herkes yoğun bir çaba içinde.

Geminin sahibi şirket de tüm hazırlıklarını yapmış durumda. Henüz korsanlar tarafından ne ailelerine ne bizlere ne şirkete henüz bir temas olmadı.

ABD ile temaslarımız devam ediyor. Meclis Başkanımıza çok sayıda davetler var. Sayın Meclis Başkanımızın da davet ettiği komisyonlar var" dedi.

"Gemi temiz, güvenlikte sıkıntı yok"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satır başları şu şekilde:

"Yabancı bandıralı ve sahibi de yabancı olan ama personeli tamamen Türk olan, bir tanesi Azerbaycan Türkü, vatandaşlarımıza yönelik iki gün önce bir saldırı olmuştur.

15 vatandaşımız maalesef şu anda korsanlar tarafından kaçırılmış durumda. Gemi dün akşam itibarıyla limana yaklaştı. Dün akşam Gabon yetkilileriyle, güvenlik güçleriyle ve büyükelçimiz gemiye çıktılar. Gemi temiz, herhangi bir korsan ya da başkasının sızmadığını anladılar. Güvenlikle ilgili bir sıkıntı yok.

Bir vatandaşımız karnından şarapnel parçası yüzünden yaralanmıştır. Durumu çok iyi. Vefat eden Azerbaycanlı kardeşimizi gemiden alıp Gabon'a getirdik, orada İslam'a uygun cenaze işlemleri yapıldı"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >