Hürmüz Boğazı'nda gerilim artıyor: İngiltere'den yaptırım hazırlığı

İngiltere'den gelecek yaptırım hamlesi krizi tırmandıracak
İngiltere'den gelecek yaptırım hamlesi krizi tırmandıracak

Geçtiğimiz günlerde İran, İngiltere'ye ait bir tankere el koymuştu. Yaşanan olay, gerilimi de had safhaya çıkarmıştı. İngiltere'nin ise İran'a yönelik yaptırım hazırlığında olduğu öğrenildi.

Britanyalı bakanlar İran'ın Hürmüz Boğazı'nda Britanya menşeli bir tankere el koymasının ardından Tahran'a yönelik yaptırıma hazırlanıyor.

The Daily Telegraph'ın haberine göre, Britanya Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın, İran'a yönelik diplomatik ve ekonomik yaptırımları açıklaması bekleniyor. Alıkonan tankere yanıt olarak planlanan yaptırımlar arasında İran'a ait mal varlığının dondurulması da yer alıyor.

Britanya Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt
Britanya Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt
  • Britanya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yaptırımlarının 2016'da nükleer anlaşma programı sayesinde kalkmasının ardından yeniden uygulanmasını da talep edebilir.

Ne olmuştu?

Hürmüz Boğazı'nda son haftalarda yaşanan gerilim, 4 Temmuz'da İran'a ait bir petrol tankerinin Cebelitarık Boğazı'nda İngiliz donanması tarafından durdurulması ve sonrasında yapılan karşılıklı sert açıklamalarından ardından başladı.

Geçen hafta Reuters haber ajansına konuşan ABD'li askeri yetkililer, İngiltere'ye ait ham petrol taşıyan tankerin, İran kara sularına yakın bir bölgede, İran tarafından gelen beş bot tarafından durdurulmaya çalıştığı bilgisini vermişlerdi.

İran tarafından alıkonan İngiltere tankeri
İran tarafından alıkonan İngiltere tankeri

İngiltere Savunma Bakanlığı, İran donanmasına bağlı hücum botların BP'nin işlettiği tankerin yolunu kesmeye çalıştığını ancak İngiltere Kraliyet Donanması'na bağlı bir savaş gemisinin müdahalesi sonucu İran botlarının tankerden uzaklaştığını açıklamıştı.

19 Temmuz'da İran Devlet Televizyonu, Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı'ndan geçen İngiltere'ye ait bir tankere el koyarak İran kıyısına götürdüğünü, gerekli yasal işlemlerin yapılması için İranlı yetkililere teslim edildiğini duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >