Husiler'den Suudi Arbistan'a saldırı: İki balistik füze atıldı

Atılan iki balistik füze de Suudi Arabistan semalarında hızlıca etkisiz hale getirildi.
Atılan iki balistik füze de Suudi Arabistan semalarında hızlıca etkisiz hale getirildi.

Yemen'den Suudi Arabistan'a iki balistik füze atıldı. Husiler tarafından fırlatılan füzeler Suudi Arabistan Hava Savunma Güçleri tarafından havada imha edildi.

Yemen topraklarından Suudi Arabistan'a atılan iki balistik füze havada etkisiz hale getirildi.

  • Suudi Arabistan'ın El-Arabiyya televizyonu, Mekke ve Cidde kentlerine hedeflendiği belirtilen füzelerden birinin Hava Savunma Güçleri tarafından Cidde, diğerinin Taif kenti semalarında imha edilişine dair görüntüler yayımladı.

Haberde daha fazla bilgi verilmezken, ilerleyen saatlerde yetkili makamlardan olayla ilgili resmi açıklama yapılacağı kaydedildi.

Ne olmuştu?

Yemen'deki İran destekli Husiler, dün, Suudi Arabistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ve bu ülkelerin Yemen'deki askeri karargahları ile önemli tesislerinden oluşan 299 noktaya saldırı düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

  • Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de meşru yönetime destek amacıyla askeri operasyon başlattığı 26 Mart 2015'ten bu yana Husiler, sık sık Suudi Arabistan'ın farklı bölgelerine hava saldırıları düzenliyor.

Yemen topraklarından atılan füzeler, çoğunlukla Suudi Arabistan Hava Savunma Güçleri tarafından etkisiz hale getiriliyor.

Husiler kim ve amaçları ne?

Şiiliğin bir kolu olan Zeyyidiye’ye mensup olan Husiler, bilinen isyancı bir gruba destek vermeleriyle biliniyor. Zeyyidiler, Husi nüfusunun yalnızca üçte birini oluşturuyor. Husiler, 1962 yılına kadar bin yıl boyunca Yemen’in kuzeyini yönetti. Husilerin ismi ise Hüseyin Bedir el Din el Husi'den geliyor. El Husi, grubun 2004 yılında gerçekleştirdiği ilk isyanını yönetti. Amaçları ise merkezleri olarak kabul ettikleri Saada'da daha fazla özerklik kazanmak ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >