İbadi: Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceğiz

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

El İbadi Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyerek Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü.

El İrakiye televizyonuna konuşan Haydar El İbadi operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi. Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden İbadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu belirten İbadi, Türkiye'deki siyasilerin 'Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım?' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır" şeklinde cevap verdi.

Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini ifade eden İbadi, "Türkiye'nin Başika'da güç bulundurması yeni bir problemdir" dedi. İbadi Musul operasyonunda Irak güçleri dışında hiçbir yabancı güce ihtiyaç duyulmadığını savundu. İbadi, "Türkiye'den Irak'a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni'nde Musul operasyonu ve Başika konusunda yaptığı açıklamalarda Musul sorunu hallolana kadar orada olacaklarını ifade etmişti.


- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şimdi ne diyorlar Başika'dan Türkiye'nin çıkması gerekiyor. Kusura bakma, bizim Başika'dan çıkmaya niyetimiz yok. Musul sorunu hallolana kadar biz oradayız

"Ama oraya bir DEAŞ sızmış. Şimdi DEAŞ'la orada bu mücadele veriliyor. Bu mücadele koalisyon güçleri ne yazık ki diyorlar ki 'Türkiye burada merkezi yönetimden izin almalı.' Ben de koalisyon güçlerinin başına diyorum ki 'Ey koalisyon güçleri, kusura bakma.' Biz Başika üssünü kurarken o merkezi yönetim şahsıma geldi, dedi ki 'Başika'da bir üs kurmanız bizim için isabetli olacaktır. Sayın Başbakanımız o zaman Davutoğlu, onunla da görüştüler ve ardından biz de Başika üssünü kurduk. Şu anda biz Başika'da varız. Şimdi ne diyorlar, 'Başika'dan Türkiye'nin çıkması gerekiyor.' Kusura bakma, bizim Başika'dan çıkmaya niyetimiz yok. Musul sorunu hallolana kadar biz oradayız. Telafer, aynı şekilde. Yaklaşık 400 bin nüfus var. Hepsi Türkmen de yarısı Şii, yarısı Sünni. Orada da yine sulhu sükun avdet edene kadar bizler, elimizi çekmeyeceğiz. Bunu da herkes bilsin. Çünkü biz diplomatik yollarla her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Yapmaya da devam ediyoruz."

- Musul sorunu hallolana kadar biz oradayız

"Musul halkını kendi kaderine terk edilebilir miyiz?" diye soran Erdoğan, Musul'un tarihinde Türkiye'nin bulunduğuna işaret etti. Musul'u Musulludan alıp birilerine vermenin hesabının yapıldığını aktaran Erdoğan, buna "Hayır" dediklerini, Musul'da Musulluların yaşaması gerektiğini söyledi.

- NATO'da beraber olduğun Türkiye'yi bir kenara koyacaksın bir terör örgütü ile beraber olacaksın. Neymiş? DEAŞ'a karşı savaşıyor. Böyle saçmalık olur mu
?

"Millet olma şuuru çok önemli, kendimize güveneceğiz. 3-5 PKK'lı zibidiye biz Türkiye'yi böldürtmeyiz, bunu böyle bilmemiz lazım. Biz kalkıp 3-5 DEAŞ'lıya burayı böldürtmeyiz. Bunların İslam'la alakası yok. Bunlar Müslüman falan değil, sadece bunlar bizim güzel dinimizi kirletiyor. Bunlar pislik, hiç alakası yok. İşte bir de PKK'nın atığı, PYD, YPG... Bunlar atık. Birileri de bunlara sahip çıkıyor, bunlara silah indiriyorlar, bindiriyorlar. Bakıyorsunuz Kobani'nin güneyinde pistler inşa ediliyor. Bunu bizimle görüşüp, dertleşip varsa atılacak bir adım öyle yapman lazım, PYD gibi bir terör örgütü ile değil. O, PKK'nın atığıdır, bunu böyle kabul etmen lazım. Bizimle NATO'da berabersin, müttefiksin, NATO'da beraber olduğun Türkiye'yi bir kenara koyacaksın bir terör örgütü ile beraber olacaksın. Neymiş? DEAŞ'a karşı savaşıyor. Böyle saçmalık olur mu?"






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >