IBM artık yüz tanıma teknolojisi geliştirmeyeceğini duyurdu

IBM
IBM

George Floyd'un öldürülmesi ve ardından ABD'de yaşananlar nedeniyle IBM artık güvenlik güçlerinin kullanacağı hiçbir yüz tanıma teknolojisini geliştirmeyeceğini duyurdu.

IBM bundan sonraki süreçte kolluk kuvvetlerinden bağımsız olarak da yüz tanıma teknolojisi üzerinde çalışmayacağını bildiriyor.

En eski teknoloji şirketlerinden biri olan IBM, farklı alanlarda hizmet veren kurumsal firmaların yanı sıra birçok farklı işbirliğiyle devlet ve güvenlik güçlerine özelteknolojiler de geliştiriyor. IBM CEO'su Arvind Krishna, kısa süre önce yaptığı duyuruyla şirketin artık yüz tanıma veya analiz yazılımı geliştirmeyeceğini duyurdu. Yani aslında şirket artık bu teknolojiye dair herhangi bir çalışma yürütmeyecek.

    IBM; kitlesel gözetim, ırksal profil oluşturma, temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali gereği artık yüz tanıma teknolojisinin yerel kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması gerekip gerekmediği ve nasıl kullanılacağı konusunda ulusal bir diyaloga başlama zamanının geldiğine inanıyoruz.

IBM'in bu kararı arkasında George Floyd'un öldürülmesi ve daha sonrasında ABD'deki protestolar var.
IBM'in bu kararı arkasında George Floyd'un öldürülmesi ve daha sonrasında ABD'deki protestolar var.

Yapay zekâdaki gelişmeler sayesinde yüz tanıma yazılımı son 10 yılda büyük ölçüde gelişti. Bu durumla birlikte çeşitli gizlilik endişeleri başladı denilebilir.

Joy Buolamwini ve Timnit Gebru tarafından yapılan araştırmalar, ilk kez birçok ticari yüz tanıma sisteminin ne kadar önyargılı olduğunu ortaya koydu.

Yani aslına bakılırsa IBM, bu noktada güvenlik güçlerinin yanında durmak istemiyor da denilebilir. Birçok farklı analist de durumu tam olarak bu şekilde yorumluyor.

Kararın alınmasında ABD'deki protestolar etkili oldu

Zamanlama manidar. ABD'de George Floyd'un öldürülmesi ve sonrasındaki protestolar IBM'in bu kararı almasındaki en önemli etken. Clearview AI isimli şirket ise 3 milyardan fazla görüntüyle oluşturulan yüz tanıma aracının özel sektör şirketleri tarafından yaygın olarak kullanıldığı gerekçesiyle incelemeye girdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >