İçişleri Bakanı Soylu: Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğuna dair kuvvetli bir şüphe söz konusu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ersin Çelik'in sorularını yanıtladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ersin Çelik'in sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gzt.com ve Yeni Şafak ortak canlı yayınında soruları yanıtladı. Soylu, Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü iddialarına ilişkin, "Bölgede olduğuna dair kuvvetli şüpheler söz konusu, tespit edilirse istemek hakkımız" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Kandil bizim hiç gündememizden çıkmadı. Kandil her daim Türkiye'nin gündemindedir.Kandil lojistik, psikolojik ve uluslararası buluşma alanı olarak önem taşıyor. Kandil bir karargahtır. Avrupa'da esas yapılanmayı Kandil yönetiyor. Kandil ana karargahtır.

Kandil bizim hiç gündemimizden çıkmadı. Kandil her daim Türkiye'nin gündeminde.

Kandil'de eğitim verilir. Onun için bizim gündememizden çıkmadı. Türkiye terör örgütü ile aynı dili kullanamaz. Kandil üzerinden psikolojik bir iletişim alanı vardı. Kandil'deki böcek yuvası dağıtılmalıdır. Türkiye'de bu böcek yuvasını dağıtacak güçtedir.

Muhalefetin Kandil tepkisi

Nereden biliyorlar, ellerinde istihbarat mı var? Bunlar gayri ciddi ithamlardır. Devlet dediğiniz yapı böyle değildir. Devlet seçime göre hareket etmez. Bizim bir planımız var. Bu plan özellikle El Bab Azez gibi bölgeler diğer bölgeler yaklaşık 4 bin kilometrede biz bir hatta muhafaza etmeye çalışıyoruz. Türkiye PKK/PYD ve DEAŞ'ın terör üretebileceği hattı korumaya çalışıyoruz.

Irak'ın kuzeyinden de Türkiye'ye saldırı oluyor. Biz sayı olarak önemli şehitlerimizi o hat üzerinden verdik. Teröristler oradan gelecek istediği gibi saldırı yapıp yine aynı hattan geri çıkacak.

Ya ilerde 35 km hat kuracaksınız düze ineceksiniz ya da sınırınızı geriye çekeceksiniz. Terör örgütü için sınırımızı geri çekemeyeceğimize göre yapılacak şey belli.

Muhalefetin Demirtaş'a isteği

Onların koro halinde söylediği söz bu toprakların imalatı değildir. Biz hukuki ceza almış ve içeride yargılanan birinin onun cumhurbaşkanı adayı olması doğru orantılı mıdır? Dünyanın hangi hukuk sisteminde vardır?

Herkes HDP'nin oylarına oynuyor. AK Parti'ye düşman olan Düşmanımın düşmanı dostumdur anlayışıyla hepsi HDP ile ittifak kuruyor.

Eren Bülbül'ün annesi İnce beni ziyaret etmedi ama Demirtaş'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Meral Akşener açıklaması

Aslında çok derin bir alt yapısı var bu fotoğrafın. Bir kısmını burada söyleyebilirim. 1999 kongresiydi sanırım Akşener, Tansu hanıma karşı kurulan kongrede hareket etti. Tansu Hanım, Akşener'e önemli sorumluluklar vermişti. Şehit aileleriyle ilgili ve aynı zamanda bütün meselelerin içeresine müdahil etmişti. Meral Akşener'in kim olduğunu toplum bilmiyor. Biz beraber çalıştık. Önemli bir özelliği mesela 6-7 aydan sonraki bir olayı sürdüremez. Bir devamlılık sorunu vardır. Bulunduğu bir çizgi içerisinde istikrarlı değildir. İkincisi Tansu hanım kendisine partide önemli görev vermişti. O bu dönemde aldığı görevlerden birinde istismar ortaya koydu ve parti camiasında herkes bilir. Bu istismar sayesinde Tansu Çiller'i hayal kırıklığına uğrattı. Çiller, Akşener'in partiden gitmesi için ortak bir karara vardılar. Hem başkanın hem de partinin güvenini istismar etti. Sağda solda partiye yönelik sözler üzerine başkanlık üzerine böyle bir açıklama yaptık.

Adil Öksüz Almanya'da iddiası

Almanya'da 15 Temmuz'a olumsuz bir yaklaşım vardı. PKK için de aynı şekilde olumsuz bir yaklaşımları var. Ara ara müdahale ederler ama bunların sonuca yönelik çaba oluşturması esas itibariyle mümkün gözükmemektedir.

Daha önce de istihbari değerlendirme yapılmaktadır. Bölgede olduğuna dair kuvvetli şüpheler söz konusu, tespit edilirse istemek hakkımız. Almanya buradaysa gerekli işlemi yaparız diye güvence veriyor.

Seçim güvenliği

PKK'yı sadece bunları silahlı olarak düşünmeyin. Bunların terör örgütü sempatizanları da var. Bunların illa terörist kıyafeti giymesine gerek yok. Bunu takım elbise giyerek de yapabilirler.

Daha önce Doğu ve Güneydoğu'da oyların paket halinde geldiğini bilirsiniz. PKK kapatır sandıkları kimse de başım belaya girmesin diye karışmaz. Ne 1 Kasım seçimleri böyle oldu ne de 16 Nisan referandumunda böyle oldu.

Taşıma ve birleştirme 16 Nisan'da da oldu. Bir takım yerlerde taşıma oldu. Bazen 50-60 kilometrelik bazı köylerde 5 ev var. Oraya sandık heyeti gönderiyorsunuz. PKK yola mayın döşeyebilir, onlara kötü şeyler yapabilir. Bunların hepsi risktir. Bunun için onların güvenliği için daha yakın yerlere götürmek daha avantajlı.

Şimdi orada 150 seçmen var ve terör örgütü onlara el altından haber göndererek özgür iradesini tehdit ediyor. Bunun için taşıma gerçekleştiriyoruz.

Uyuşturucu ile mücadele

Kent güvenlik yönetimi sistemi ile bütün tüm yapıları bilişim altında bir araya getirdik.

60 bin metruk binadan 20 binini yıktık, yılbaşına dek düzenleme yapılacak. Bu alanlar kontrol edilemeyen alanlardandı. Geri kalanları yılbaşından sonra yıkacağız.

Anıtlar kurulundaki yapılar] Onların hepsini korumaya alıyoruz. Oraların hepsinde uyuşturucu kullanılıyor, satılıyor. Mahalleler için tehlike oluşturuluyor, en önemli asayiş sorunları buralardan çıkılıyor. Bunların hepsini yıkacağız.

Günü birlik evleri de kontrollü hallere getirdi. Huzur uygulamaları var. Mesela biz uygulamaları 4 kişiyle yaparız. Bu İngiltere modelidir. 4 kişi birini arar diğeri de analiz eder. Bunların eğitimini alıyorlar.

Okul önlerinde kamera sayılarını artıyoruz ve bunların hepsini entegre etmeye çalışıyoruz. Bir hedef koyduk. Bütün emniyet ve jandarma teşkilatına hedefi hırsızlık olayları düşecek, aydınlatma olayı yükselecek başarıyı ona göre ölçeceğiz. Hırsızlıklarda yüzde 20 aydınlatmalarda yüzde 10 düşüş oldu.

Sokaklara bekçi verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız ben sokaklarda bekçi düdüğü görmek istiyorum dedi. Büyük bir başarı sağlandı. 3-4 ay içinde de çok daha başarılı olacağız.Karakollara bağlı ekipleri güçlendiriyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >