İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bilinmeyenleri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son dönem aktif siyasetin içinde yer alan en önemli siyasilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir dönem siyaseti bırakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle aktif siyasete tekrar dönen Soylu'nun bilinmeyenleri.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bilinmeyenleri...

Süleyman Soylu kimdir?

Süleyman Soylu

                                    Aslen Trabzon'un Of ilçesinden olan Soylu, 1969 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Soylu, Plevne Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi.
Süleyman Soylu Aslen Trabzon'un Of ilçesinden olan Soylu, 1969 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Soylu, Plevne Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi.
Siyasi hayata başlangıcı DYP

                                    Eski adı Doğru Yol Partisi (DYP) olan Demokrat Parti’nin gençlik kollarında siyasi hayatına başladı, babası Hasan Soylu’nun parti içindeki aktifliği, Süleyman Soylu’nun siyaset ile kaynaşmasında büyük rol aldı. Yetenekleri onun parti içinde hızla yükselmesine vesile oldu.
Siyasi hayata başlangıcı DYP Eski adı Doğru Yol Partisi (DYP) olan Demokrat Parti’nin gençlik kollarında siyasi hayatına başladı, babası Hasan Soylu’nun parti içindeki aktifliği, Süleyman Soylu’nun siyaset ile kaynaşmasında büyük rol aldı. Yetenekleri onun parti içinde hızla yükselmesine vesile oldu.
DYP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı ve Belediye başkan adayı Soylu

                                    26 yaşında DYP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı oldu ve Türkiye´nin en genç ilçe başkanı unvanına sahip oldu. İlçede partinin belediye başkan adayı olan Soylu, Tansu Çiller’in dikkatini çeken bir isimdi. 2007 seçimlerinde Mehmet Ağar’ın istifa etmesi sonrası partinin yeni Genel Başkanı oldu.
DYP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı ve Belediye başkan adayı Soylu 26 yaşında DYP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı oldu ve Türkiye´nin en genç ilçe başkanı unvanına sahip oldu. İlçede partinin belediye başkan adayı olan Soylu, Tansu Çiller’in dikkatini çeken bir isimdi. 2007 seçimlerinde Mehmet Ağar’ın istifa etmesi sonrası partinin yeni Genel Başkanı oldu.
Genel Başkanlık

                                    15 Kasım 2008'de gerçekleştirilen Nevval Sevindi ve Refaiddin Şahin'in de aday olduğu DP 9. Olağan Kongresi'nde 993 oy geçerli oyun 922'sini alan Süleyman Soylu, genel başkanlığa yeniden seçildi. 2009 Yerel Seçimleri öncesinde, hedefinin 2007 Genel Seçimleri'nde elde edilen yüzde 5,4'lük oy oranının üstüne çıkmak olduğunu söyledi ve "Yüzde 5,4'ün altında kalırsak çekilirim" dedi. Yerel seçimlerde il genel meclisi oylamasında partisi yüzde 4 oy alınca Süleyman Soylu, seçimin ertesi günü yaptığı açıklamada "Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim" diyerek istifa edeceğini ve kongrede aday olmayacağını açıkladı.
Genel Başkanlık 15 Kasım 2008'de gerçekleştirilen Nevval Sevindi ve Refaiddin Şahin'in de aday olduğu DP 9. Olağan Kongresi'nde 993 oy geçerli oyun 922'sini alan Süleyman Soylu, genel başkanlığa yeniden seçildi. 2009 Yerel Seçimleri öncesinde, hedefinin 2007 Genel Seçimleri'nde elde edilen yüzde 5,4'lük oy oranının üstüne çıkmak olduğunu söyledi ve "Yüzde 5,4'ün altında kalırsak çekilirim" dedi. Yerel seçimlerde il genel meclisi oylamasında partisi yüzde 4 oy alınca Süleyman Soylu, seçimin ertesi günü yaptığı açıklamada "Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim" diyerek istifa edeceğini ve kongrede aday olmayacağını açıkladı.
5. Olaganüstü Büyük Kongre

                                    Parti tabanının ısrarlarına dayanamayan Süleyman Soylu, 12 Mayıs'ta bu kararını değiştirdiğini ve tekrar aday olacağını açıkladı. 16 Mayıs 2009'da kendi talebi ile gerçekleşen 5. Olağanüstü Büyük Kongre'de 3. tur oylaması öncesinde adaylıktan çekildiğini açıkladı. Bu süreçten sonra, ülke çapındaki değişik üniversitelerden ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden gelen davetlerle Türkiye'nin birçok bölgesinde konferans ve panellere katıldı.
5. Olaganüstü Büyük Kongre Parti tabanının ısrarlarına dayanamayan Süleyman Soylu, 12 Mayıs'ta bu kararını değiştirdiğini ve tekrar aday olacağını açıkladı. 16 Mayıs 2009'da kendi talebi ile gerçekleşen 5. Olağanüstü Büyük Kongre'de 3. tur oylaması öncesinde adaylıktan çekildiğini açıkladı. Bu süreçten sonra, ülke çapındaki değişik üniversitelerden ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden gelen davetlerle Türkiye'nin birçok bölgesinde konferans ve panellere katıldı.
"Demokrasi Buluşmaları" 

                                    12 Eylül Referandumu için sunulan anayasa değişikliği paketinin, Türkiye'nin dönüşümü ve demokratikleşmesi için hayati öneme sahip olduğunu gören Süleyman Soylu, "Demokrasi Buluşmaları" adını verdiği bir dizi seminer düzenledi ve arkadaşları ile birlikte Türkiye'yi dolaşarak "evet" oyu tercihinin sebeplerini milletle paylaştı. Bu faaliyetinin ardından Hüsamettin Cindoruk'un genel başkan olduğu DP'den ihraç edildi.
"Demokrasi Buluşmaları" 12 Eylül Referandumu için sunulan anayasa değişikliği paketinin, Türkiye'nin dönüşümü ve demokratikleşmesi için hayati öneme sahip olduğunu gören Süleyman Soylu, "Demokrasi Buluşmaları" adını verdiği bir dizi seminer düzenledi ve arkadaşları ile birlikte Türkiye'yi dolaşarak "evet" oyu tercihinin sebeplerini milletle paylaştı. Bu faaliyetinin ardından Hüsamettin Cindoruk'un genel başkan olduğu DP'den ihraç edildi.
Erdoğan aktif siyasete davet etti...

                                    Dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından aktif siyasete yeniden davet edilen Süleyman Soylu 5 Eylül 2012 tarihinde gerçekleşen AK Parti Genel Merkezi'nde genişletilmiş grup toplantısında düzenlenen törenle resmi olarak AK Parti'ye katıldı.
Erdoğan aktif siyasete davet etti... Dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından aktif siyasete yeniden davet edilen Süleyman Soylu 5 Eylül 2012 tarihinde gerçekleşen AK Parti Genel Merkezi'nde genişletilmiş grup toplantısında düzenlenen törenle resmi olarak AK Parti'ye katıldı.
Trabzon milletvekili

                                    AK Parti’ye üye olduktan 25 gün sonra AK Parti MKYK'sına seçildi. Parti içinde Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Soylu, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde ve hükümetin kurulmaması üzerine tekrar düzenlenen 1 Kasım seçimlerinde Trabzon milletvekili oldu.
Trabzon milletvekili AK Parti’ye üye olduktan 25 gün sonra AK Parti MKYK'sına seçildi. Parti içinde Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Soylu, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde ve hükümetin kurulmaması üzerine tekrar düzenlenen 1 Kasım seçimlerinde Trabzon milletvekili oldu.
Bakanlık Görevi

                                    Bir yıl kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak çalışmalarına devam eden Soylu, 31 Ağustos 2016’dan bu yana İçişleri Bakanlığı görevini yürütmektedir.
Bakanlık Görevi Bir yıl kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak çalışmalarına devam eden Soylu, 31 Ağustos 2016’dan bu yana İçişleri Bakanlığı görevini yürütmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >