İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı: Son 3 ayda 75 bin kaçak göçmen yakalandı

​İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya
​İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, son 3 ayda 75 binden fazla kaçak göçmenin yakalandığını söyledi. Kaçak göçle mücadelenin tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Yerlikaya, uygulamaya alınan yeni sistemi de anlattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara'da düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuştu. Yerlikaya'nın konuşmasında öne çıkan başlık kaçak göçle mücadele oldu.

Geçici koruma statüsüyle ülkede bulunan göçmen sayısının 4 milyon 797 bin 593 olduğunu söyleyen Yerlikaya, bunlardan 3 milyon 293 bin 934'ünün Suriyeli olduğunu belirtti.

Yerlikaya, ikamet izni ile kalanların sayısının 1 milyon 213 bin 143; uluslararası koruma statüsünde olanların sayısının ise 296 bin 516 olduğu bilgisini verdi.

Son 3 ayda kaçak göçmenlere yönelik 1285 operasyon yapıldığını söyleyen Bakan, yakalanan 75 bin 442 kaçak göçmenden şu ana kadar 32 bin 563'ünün sınırdışı edildiğini, geri kalanların da işlemlerinin sürdüğünü aktardı.

Kaçak göçle mücadelede yeni sistem

Yerlikaya, kaçak göçmenlerin yakalanması için yeni bir sistem uyguladıklarını kaydetti.

Pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da, mobil göç noktası adı verilen araçların kullanılmaya başlandığını aktaran Yerlikaya, uygulamayı şöyle anlattı:

"Güvenlik güçlerimiz bir yabancıya kimliğini soruyor, kimliğini ibraz edemiyorsa görevlimiz onu mobil göç noktasına davet ediyor. Göç uzmanlarımızla hem parmak izi sorgulaması yapılıyor hem de göçnet veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Düzensiz göçmen olduğu ortaya çıkıyorsa kolluk kuvvetlerimizce geri gönderme merkezine gönderiliyor. Pilot bölge olan İstanbul'da 20 aracımız farklı noktalarda çalışmalarını yürütüyor. Ekim sonunda bu hizmet 150 araçla 30 şehirde sahada olacaktır"

44 terör eylemi engellendi

Terörle mücadeleye ilişkin bilgi veren Yerlikaya, son 90 gün içinde 37'si bombalı saldırı olmak üzere 44 terör eyleminin engellendiğini söyledi.

Yerlikaya, aynı süre içinde terör örgütlerine yönelik 43 bin 90 operasyon düzenlendiğini ve 258 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Organize suç örgütü operasyonları

Organize suç örgütleri ile mücadeleye de değinen Bakan Yerlikaya, 92 operasyonda gözaltına alınan 1762 şüpheliden 430'unu tutuklandığını, 203 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini kaydetti. Yerlikaya, "Ülkemizi dünyanın en güvenli ülkesi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >